FRAKTET TIL KINSHASA: French og Moland, her utenfor fengselet i Kisangani i formiddag, er nå fløyet til Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu/Dagbladet
FRAKTET TIL KINSHASA: French og Moland, her utenfor fengselet i Kisangani i formiddag, er nå fløyet til Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu/DagbladetVis mer

Moland og French er framme i Ndolo-fengselet

De dødsdømte nordmennene ble fraktet gjennom Kinshasas gater i militærtransport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Det opplyser Dagbladets medarbeider i Kinshasa, Emery Makumeno.

- Jeg snakket med han som ledet fangetransporten, og han bekrefter at nordmennene er på plass i Ndolo-fengselet, sier Makumeno.

Flyet landet på flyplassen i den kongolesiske hovedstaden rett før klokka 17 norsk tid.

- De ble hentet ut av flyet etter at alle passasjerene hadde gått av, sier han.

Militærtransport På rullebanen ventet en militær lastebil på de to dødsdømte nordmennene. Først ble Tjostolv Moland ført ut, deretter kom Joshua French.

De ble eksortert inn i militærkjøretøyet av to soldater, og to fra militærpolitiet.

Militærtransporten skal muligens stoppe flere steder, så det er uvisst når nordmennene er framme i hovedstadsfengselet.

Om lag 17:45 norsk tid forlot den militære transporten flyplassen. Den følges av en Land Cruiser med diplomatskilter.

Mørket faller på i Kinshasa, og kjøretøyene som er på vei mot Ndolo-fengselet, manøvrerer gjennom tett trafikk i den kongolesiske hovedstaden.

Skal til overfylt fengsel Alida Endresen fra den norske ambassaden til Angola befinner seg i Kinshasa, og skal ta imot Moland og French. Hun har fått beskjed om at de to skal overføres til det militære i Kinshasa.

Fengselet er Kongos mest moderne, og er 620 meter langt - med ti boligblokker for mannlige fanger, og ei for kvinner. Fengselet er pusset opp av FN-styrken i Kongo, MONUSCO, med nederlandsk pengestøtte.

Moland og French vil sone sammen med fanger med militær- og politibakgrunn.

Det har imidlertid allerede kommet flere fanger til fengselet enn planlagt. Allerede etter en måned hadde fengselet mottatt 558 fanger - med en kapasitet på 531.

Ifølge Radio Netherlands Worldwide er fengselet det eneste i Kongo som tilfredsstiller internasjonale standarder, etter at det opprinnelig 70 år gamle fengselet nylig er blitt pusset opp.

NORDMENNENE OMBORD: Her er flyet som fraktet Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland fra Kisangani til Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu/Dagbladet
NORDMENNENE OMBORD: Her er flyet som fraktet Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland fra Kisangani til Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu/Dagbladet Vis mer