Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moland og French etterlyst i Uganda

Etter razzia i nordmennenes bolig.

DØMT: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) ble i går dømt til døden i Kongo. Her utenfor rettslokalet like før domsavsigelsen. Foto: VEGAR K. VATN/SCANPIX
DØMT: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) ble i går dømt til døden i Kongo. Her utenfor rettslokalet like før domsavsigelsen. Foto: VEGAR K. VATN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) er etterlyst i Kongos naboland Uganda etter beslag det ugandiske politiet gjorde i sommer, skriver VG i dag.

Moland og French ble begge i går dømt til døden for bl.a. drap, drapsforsøk og spionasje i går. Beslagene ble tatt under allerede mye omtalte razziaer i Moland og Frenchs hjem og kontorer i hovedstaden Kampala, der de hadde base for sin virksomhet i landet.

Høyeste nivå
Etterforskningen av nordmennene foregår på høyeste nivå i Uganda, under militær ledelse.

- Hvis de noen gang kommer tilbake til Uganda, vil de bli pågrepet og innbrakt til avhør, sier James Mugira, sjef for militæretterretningen i landet og etterforskningsleder, til avisa.

I en rapport skriver militæretterretningen at de frykter Moland og French var leiesoldater i grenseområdet mot Kongo, der flere geriljagrupper opererer.

Ugandas øverste politileder, generalmajor Kale Kayihura, deltok selv i en av razzianene mot nordmennenes bopel.

Beslagene omfatter ei rifle, utstyr som signallommelykter og utløsersnorer for miner eller røykbomber, militære kart, våpenetterlikninger i tre og plast, et falskt bilskilt samt diverse uniformseffekter, noen med FN-opprinnelse.

Identifikasjonskortene fra sikkerhetsselskapet SIG som ble funnet under razziaene, var sentrale bevis i Kongo-rettssaken og ble brukt av aktoratet for å underbygge Moland og Frenchs angivelige spionvirksomhet for den norske staten.

Krigslek
Moland og French har tidligere hevdet at de ville arrangere avansert krigslek for turister i området, og noen av effektene kan være tiltenkt en slik bruk.

- Noe av dette er ikke ekte våpen, men i gale hender ville det være nok til å skape kaos. Vi har hatt bankran her gjennomført med replikavåpen, sier etterforsnkningslederen.

Verken rifla som ble funnet under razziaene, eller den avbildede avsagde hagla som det kongolesiske politiet kjørte fram som bevis under rettssaken, er registrert på Moland eller French i Uganda. Det kan imidlertid også bety at de var skaffet til veie lovlig gjennom et jaktfirma.

Da beslagene ble kjent tidligere i sommer, vakte det oppsikt at etterforskere i Uganda og Kongo i det hele tatt hadde utvekslet informasjon; de to landene lå inntil for få år siden i militær konflikt i forbindelse med den såkalte andre Kongo-krigen (1998-2003).

Moland og French ble funnet skyldige på samtlige tiltalepunkter i den kongolesiske retten i går. Tiltalepunktene omfatter drap på sjåfør Abedi Kasongo, drapsforsøk mot et av vitnene, tyveri av Kasongos bil, spionasje for staten Norge inne i Kongo samt forsøk på å inngå et kriminelt forbund.

Dommen blir etter alt å dømme anket til en høyere rettsinstans, og det norske utenriksdepartementet har varlset at de vil gjøre alt for å hindre at dødsdommene blir gjennomført.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa etter dommen at Kongo har forsikret overfor Norge at Moland og French ikke vil bli henrettet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media