Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Moland og French fikk sparken fra Forsvaret

Hevder forsvarskilder. - Stemmer ikke, sier de to drapstiltalte.

HEVDER DE FIKK SPARKEN: Sentrale kilder opplyser til Aftenposten at Tjostolv Moland og Joshua French fikk sparken fra det norske Forsvaret. Selv benekter de opplysningene. Foto: ESPEN RØST
HEVDER DE FIKK SPARKEN: Sentrale kilder opplyser til Aftenposten at Tjostolv Moland og Joshua French fikk sparken fra det norske Forsvaret. Selv benekter de opplysningene. Foto: ESPEN RØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tjostolv Moland og Joshua French fikk sparken fra Forsvaret etter at de forsøkte å verve medsoldater til private oppdrag i Afrika. Det opplyser sentrale forsvarskilder til Aftenposten.

Både Moland og French har bakgrunn fra Telemark bataljon, men forsvant begge ut av bataljonen i 2007 i løpet av en måneds tid.

Bakgrunnen for at de to ble sparket ut, var opplysninger som Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) hadde om at et miljø i bataljonen forsøkte å rekruttere medsoldater til væpnede oppdrag i Afrika, hevder kildene.

- Løgn
Forsvaret vil ikke kommentere personalsaker, opplyser pressetalsmann Christian Øverli ved Forsvarsstaben. Moland og French avviser selv anklagene.

- Det er løgn, sier Moland til Aftenposten.

Ifølge French brøt de to kontrakten med Forsvaret fordi noen ville ha dem til å starte en event-virksomhet. Det samme sier Moland.

Sikkerhetsbransjen
Staten Kongo har tiltalt nordmennene for spionasje basert på deres angivelige tilknytning til det norske Forsvaret. Bildebevis under rettssaken viser at French gikk med ID-kort fra det norske Forsvaret mens han var i Kongo. For få dager siden hevdet French overfor NRK at dette var tillatt, men ifølge Forsvaret mangler kortet merkingen «reservebefal», som er en forutsetning for at det kan brukes slik.

Moland og French var i ferd med å danne sitt eget private sikkerhetsselskap i Uganda da de ble arrestert, har Dagbladet tidligere fått opplyst av kilder i den såkalte privatesikkerhetsbransjen. Bransjen er nært beslektet med tradisjonell leiesoldatvirksomhet der private selskaper så vel som stater står på kundelistene.

Det er også kommet fram at nordmennene tidligere hadde nære bånd til det norske sikkerhetselskapet SIG, og de har også jobbet som vakter på piratutsatte skip i Aden-bukta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling