- FLYTTES: Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani.
Foto: Tore Bergsaker
- FLYTTES: Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore BergsakerVis mer

- Moland og French flyttes til Kinshasa

Det fikk de dødsdømte nordmennene beskjed om i ettermiddag. Dagbladet snakket med Joshua French på telefonen som bekrefter overleveringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kilder som står de to dødsdømte nordmennene nær, forteller i ettermiddag til Dagbladet at Tjortolv Moland og Joshua French skal flyttes fra sentralfengselet i Kisangani til hovedstaden Kinshasa. Dagbladet har akkurat snakket med Joshua French på telefon. Han bekrefter at de i ettermiddag har fått beskjed om at de skal overføres til hovedstaden i morgen.

- Vi var ved hovedinngangen for ti minutter siden. Der var Oberst Gaston Shomari og fengselsdirektøren. De sa at de skal flytte oss til Kinshasa i morgen. Vi blir hentet klokka ti her i fengselet, fraktes til det militære hovedkvarteret, og midt på dagen i morgen skal vi flys til Kinshasa, sier French til Dagbladet.

Pakker Det har de siste dagene vært voldsomme opptøyer inne i sentralfengselet i Kisangani, og norsk UD har gjentatte ganger sagt til kongolesiske myndigheter at de to må flyttes til hovedstaden Kinshasa. En flytting ses på som første steg på veien for en utlevering til Norge.

- Vi ble bedt om å pakke og gjøre oss klare. Det er det jeg vet nå, sier French til Dagbladet.

- Dette har jo ikke skjedd ennå, men det virker lovende. Vi tar ingenting på forskudd, vi går bare fra ett fengsel til ett annet, men det skal bli deilig å komme bort fra denne gudsforlatte provinsen.

- Hvis dette stemmer er dette en veldig positiv utvikling i saken, et skritt nærmere å komme hjem, sier French til Dagbladet.

De to har enda ikke fått noen beskjed om hvor de skal flyttes.

- Det er sannsynligvis Ndola-fengselet i Kinshasa vi skal til, men vi vet ikke noe mer før i morgen.

- Endelig er vi ett skritt nærmere friheten, sier French og presiserer at han snakker på vegne av begge når han uttaler seg om overflyttingen.

Hva skal dere ikveld? Skal dere ta en øl?

- Kanskje det, sier han og ler.

- Vi kan jo ikke drikke øl hver kveld. Vi skal vel mest av alt sitte i fengsel, tror jeg, saken er jo ikke løst, det er bare det at vi nå skal flyttes, sier French.

Takker britisk UD - Jeg og Tjostolv er spesielt takknemlige overfor det britiske diplomatiets press overfor kongolesiske myndigheter for å muliggjøre denne flyttingen, sier French.

Da Dagbladet snakker med de to er det mange hyl og høye stemmer i bakgrunnen. French forteller at det er det vanlige ettermiddagsbråket

- Det er foreløpig ikke så mange som har fått det med seg her inne, sier French.

Han forteller at det fortsatt de innsatte som kontrollerer fengselet på innsiden.

- Men midtgangen ut er nå ingenmannsland, og utenfor er det myndighetene som styrer.

- Positivt - Det har vært signaler om bevegelser, men jeg tar ingenting for gitt før det faktisk skjer. Mend et er veldig positivt at vi ser en bevegelse, for det er jo noe vi har jobbet for lenge, sier advokat Morten Furuholmen, som representerer de to norske fangene, til Dagbladet.

Han bekrefter at han har snakket med UD i dag om konkrete opplysninger om at de vil flyttes, men Furuholmen tør ikke å juble før han faktisk ser at det skjer.

- Så mye har jeg lært av denne prosessen, at jeg ikke tar noe for gitt.

Vil ikke bekrefte Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte Dagbladets opplysninger:

- Utenriksdepartementet har i lang tid arbeidet for at de to nordmennene skal overføres til fengsel i Kinshasa, og kongolesiske myndigheter har lenge lovet at det skal skje, sier pressevakt Hilde Steinfeld i UD.

- Den aktuelle situasjonen i fengselet i Kisangani aktualiserer behovet for at den lovede overføringen gjennomføres, mener Steinfeld.

- De siste dagers hendelser i og rundt fengselet viser at situasjonen er labil, og UD ønsker av den grunn ikke å utdype innholdet i de pågående samtalene med kongolesiske myndigheter.