- Moland og French fortjener å dø

Interessen for Moland- og French-saken er stor i Kisangani. Ved avisstativene er folk samstemt om at de to fortjener å dø.

- FORTJENT: Sylvain Mwunga (t.v.) og Jean Claude Ndambwa mener dødsstraffen er vel fortjent. Foto: Torgeir Krokfjord
- FORTJENT: Sylvain Mwunga (t.v.) og Jean Claude Ndambwa mener dødsstraffen er vel fortjent. Foto: Torgeir KrokfjordVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KISANGANI (Dagbladet): Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) ble i går dømt til døden. De to ble funnet skyldig i drap, spionasje for Norge, dannelse av kriminelt forbund, ran og drapsforsøk, og i Molands tilfelle også ulovlig våpenbesittelse.

— Dødsstraffen er vel fortjent. De har tatt livet av et annet menneske. Da fortjener de å dø, sier Jean Claude Ndambwa (32) til Dagbladet.

— Fare for rikets sikkerhet
Han er en av mange som samles om avisstativene i Kisangani dagen etter dommen.

— De to er sikkert hyggelige rent personlig, men de var definitivt en fare for rikets sikkerhet. De er ikke politi, og sier selv de ikke er soldater. Da er de ute på et annet farlig oppdrag. Ingen andre bærer våpen på den måten, mener Ndambwa.

— De er drapsmenn, slår 32-åringen fast.

— Soldater på oppdrag
Også Sylvain Mwunga (26) leser engasjert Reuters-artikkelen om Moland og French som henger på nyhetsveggen.

DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo tirsdag. Foto: Vegar Vatn / Scanpix
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo tirsdag. Foto: Vegar Vatn / Scanpix Vis mer

— De to var soldater på oppdrag. De var ikke journalister som deg, og ikke turister heller. De var farlige, tror Mwunga.

Han er glad for at Moland og French  ble dømt.

— Jeg har diskutert det med vennene mine, og vi er alle enige. Det var en rettferdig dom. De fortjente dødsstraff. Jeg vet at dødsstraff er i ferd med å avvikles i Kongo, men disse to fortjente en alvorlig reaksjon, sier Mwunga.

— Saken opptar mange, spesielt de mer intellektuelle. Den er spesiell.

Ambassadøren til Kongo
Utenriksminister Jonas Gahr Støre gikk i går raskt ut etter domsavsigelsen for å si at Norge reagerer sterkt dødsstraffen.

- Norges ambassadør til DR Kongo vil i dag møte kongolesiske myndigheter i Kinshasa for å formidle dette budskapet. Det samme vil vi gjøre overfor DR Kongos ambassade i Stockholm. Representantene fra UD vil forbli i Kisangani inntil videre for å bistå de norske statsborgerne i denne vanskelig situasjonen, og for å vurdere hva slags hjelp de vil trenge framover, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Dømte den norske stat
Norge er dømt til å betale 60 millioner dollar - omtrent 360 millioner kroner - i erstatning. Årsaken til det er påstanden om at de dømte skal ha vært i Kongo på oppdrag for staten.

- Vi tar ta sterkt avstand fra at de er dømt for spionasje til fordel for Norge. Vi tar også avstand fra domslutningen om at den norske stat står solidarisk ansvarlig for erstatningen. Norge er ikke part i denne saken, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse i går.

Utenriksdepartementet utdyper overfor Dagbladet at de mener erstatningskravet er ugyldig.

- Norge er ikke part i saken, og dermed er erstatningskravet ugyldig, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad til Dagbladet.

Jonas Gahr Støre avviste overfor Dagbladet tidligere i går at Norge vil iverksette sanksjoner i form av bistandskutt i Kongo, som enkelte har tatt til orde for. Norge er en stor humanitær bistandsyter i det krigsherjede landet.

- Norge vil bruke alle de påvirkningskanalene vi har, men jeg mener det er viktig å ikke koble bistand til denne rettsprosessen, sa Støre.

STOR INTERESSE:< Innbyggerne samlet seg rundt artiklene om Moland og French. Foto: Torgeir Krokfjord
STOR INTERESSE:< Innbyggerne samlet seg rundt artiklene om Moland og French. Foto: Torgeir Krokfjord Vis mer