NY BOK: Kari Hilde French er i disse dager ute med boka «Dødsdømt i Kongo». Her er hun med sønnen Joshua French etter den siste rettssaken mot ham i 2014. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NY BOK: Kari Hilde French er i disse dager ute med boka «Dødsdømt i Kongo». Her er hun med sønnen Joshua French etter den siste rettssaken mot ham i 2014. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Kari Hilde Frenchs bok Dødsdømt i Kongo

Moland og French gravde hull i fengselsmuren: Nekter for dristig fluktforsøk

Kari Hilde French har kommet med ny bok om Kongo-saken, der sønnen Joshua French og Tjostolv Moland satt årevis i fangenskap i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen kommer Kari Hilde French (68) med boka «Dødsdømt i Kongo. Kampen for friheten» om hennes utrettelige kamp for å få sønnen Joshua French (35) hjem.

I boka skriver French om hele saken, fra sønnen og Tjostolv Moland ble arrestert i 2009. Først i mai i år kom French tilbake til Norge, og mora forteller nå helt nye sider av den dramatiske saken.

Det er hele hennes historie om de ni åra sønnen tilbrakte, og hennes innsats for å få ham løslatt. Hun bodde i lengre perioder i Kongo.

Dristige fluktplaner

I august 2011 kunne Dagbladet avsløre at de to nordmennene ble tatt for det fengselsledelsen så på som et fluktforsøk. Ifølge fengselsledelsen skal French og Moland ha forsøkt å grave seg ut av fengselet i Kongo med to jernstenger.

- Vi gikk inn på cella deres, og oppe i et rom mellom himlingen og murtaket kunne vi se at de hadde kommet langt i å grave seg ut gjennom muren, sa fengselsdirektør Kudura Ramazani til Dagbladet.

Forsøket ble først avslørt da lokale politifolk så et mistenkelig merke på utsida av fengselsmuren til sentralfengselet i Kisangani. Merket var like utenfor cella til de to dødsdømte nordmennene. Ifølge fengselsledelsen hadde de nesten kommet seg gjennom - slik at det bare sto igjen en tynn mur av de ytterste mursteinene.

- Dette er andre gangen. For bare noen måneder siden fant vi 2000 dollar på cella deres. Det var nok også beregnet for flukten, sa oberst i de militære påtalemyndighetene Gaston Shomari.

Håper på fluktvei

Kari Hilde French nekter for at dette var noe fluktforsøk i den nye boka..

«Joshua og Tjostolv hadde nemlig ikke gjort noe fluktforsøk, selv om de arbeidet med rømningsplaner», sier hun.

VG omtalte først de nye detaljene fra boka.

Hun skriver samtidig at de hadde lagd et sinnrikt system som gjorde det mulig for dem å klyve opp på himlingen og grave et hull i muren ut mot gata.

«De håpet dette en dag kunne bli fluktveien ut», skriver ut.

Smuglet verktøy

Hun forteller videre at Moland og French hadde flere planer for å rømme fra fengselet i byen Kisangani.

De to skal ha planlagt dette samtidig som norske og britiske myndigheter forsøkte å få de overført til fengsel i landets hovedstad Kinshasa. Det ville vært nødvendig for en soningsoverføring til Norge.

«Joshua og Tjostolv hadde flere planer. Verktøy ble smuglet inn på finurlig måte. Å fjerne veggplater mot betongplattingen eller å ta seg ut gjennom taket ble skrinlagt til fordel for en annen plan».

«Tanken på å bli sittende i det uendelige i et kongolesisk fengsel kan gjøre enhver person desperat», skriver hun.

«Det vanskeligste var ikke å komme seg ut av fengselet, men at man var avhengig av å få hjelp utenfra for å komme seg videre. Hvem kunne de stole på?»

Hull i veggen

«Avhør fulgte, uten advokat. Klage. Nye avhør med advokat. De to benektet at de hadde forsøkt å flykte. De nektet å undertegne noen dokumenter. Det ble truet med ny rettssak, og norske og britiske myndigheter fikk mer å gjøre igjen.», skriver hun.