Moland og French knyttes til diamantmafia

Forfatter Morten Strøksnes hevder i ny bok at han har funnet Kongo-fangenes kontaktperson i Kisangani.

BRUTALE ARBEIDSVILKÅR: Lusangi-familien som driver Hotel Riviera i Kisangani, der Kongo-fangene bodde, er ifølge ei ny bok involvert i diamanthandel i Kongo - som avbildet - og under borgerkrigen i Sierra Leone. Moland og French knyttes til familien. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/Scanpix
BRUTALE ARBEIDSVILKÅR: Lusangi-familien som driver Hotel Riviera i Kisangani, der Kongo-fangene bodde, er ifølge ei ny bok involvert i diamanthandel i Kongo - som avbildet - og under borgerkrigen i Sierra Leone. Moland og French knyttes til familien. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Da Tjostolv Moland og Joshua French var i Kisangani, bodde de på Hotel Riviera. Det koloniinspirerte bygget, som er en populær møteplass om kvelden, eies av libanesiske Guy Lusangi (57).

Diamanter I boka Et mord i Kongo, som Dagbladet har fått tilgang til, hevder forfatter Morten A. Strøksnes at Lusangis sønn, Dedosh - populært kalt «Sarkozy» - var Kongo-fangenes kontakt i diamantbyen.

Lusangi-familien skal ha vært involvert i en rekke lysskye virksomheter, og vært omtalt som en mafiafamilie.

Blant aktivitetene var handel i og smugling av diamanter, som det er blitt utvinnet store mengder av i Øst-Kongo - lovlig og ulovlig, under svært varierende arbeidsforhold.

Ifølge boka het det seg at Lusangi-familien hadde benyttet FN-styrken MONUC til å smugle diamanter til Uganda, og hadde kontakter høyt opp i det kongolesiske byråkratiet.

Viktor Bout Blant annet skal Guy Lusangi ha vært en god venn av Jose Endundo, en minister og tidligere president i det kongolesiske handelskammeret.

Andre i klanen var kjent for sine kontakter til den indisk-kenyanske våpenhandleren Sanjivan Ruprah.

Fram til han ble arrestert i 2002 figurerte på USAs liste over mest ettersøkte personer, handlet stort i bloddiamanter i Sierra Leone og jobbet med beryktede Viktor Bout, «dødens handelsmann».

Sanjivan Ruprah hadde store eierinteresser i diamantindustrien i Kisangani, og gruvekonsesjoner i Kongo.

I RETTEN: French og Moland sa først de var på guttetur. Det medfører ikke riktighet, som Dagbladet tidligere har dokumentert. I ei ny bok knyttes de to til diamanthandel Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I RETTEN: French og Moland sa først de var på guttetur. Det medfører ikke riktighet, som Dagbladet tidligere har dokumentert. I ei ny bok knyttes de to til diamanthandel Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Og veien fra denne verdenen av lyssky diamantutvinning og våpenhandel var ifølge Morten Strøksnes Dedosh «Sarkozy» Lusangi.

Innrømmer «Sarkozy» var ifølge boka, som kommer på Gyldendal forlag, ofte i Kampala, Ugandas hovedstad. Det var byen der Moland startet sikkerhetsselskapet SIG Uganda, og der de to hadde base på Backpacker's Hostel.

Konfrontert med påstandene, svarer Moland og French ifølge boka bekreftende på at de kjenner «Sarkozy».

French skal ha sagt at de kjenner ham - men at det ikke var noe de ville diskutere:

- Skal noen forsøke å koble oss til hans tvilsomme aktiviteter, nå?

«Sarkozy» Lusangi ble selv spurt om sitt forhold til Kongo-fangene.

Sikker - De var gode folk. De fortalte meg at de var kommet for å se Kisangani. De gikk på markedet, kjøpte seg en ananas. De gjorde ingen forretninger her, det ville jeg har merket, hevdet han til VG i juni i fjor.

Strøksnes gjør det i boka klart at han hørte mange rykter i Kisangani - enkelte bisarre og åpenbart uten rot i virkeligheten, andre kanskje nærmere sannheten.

- Men en ting visste jeg, skriver den anerkjente forfatteren.

ETTERTENKSOM: Hjemreisen nærmer seg for Moland og French, etter at predikant Rune Edvardsen har forhandlet fram enighet om erstatningen til avdøde Abedi Kasongos familie. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ETTERTENKSOM: Hjemreisen nærmer seg for Moland og French, etter at predikant Rune Edvardsen har forhandlet fram enighet om erstatningen til avdøde Abedi Kasongos familie. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- «Sarkozy» var deres (Kongo-fangenes, journ. anm) kontakt i Kongo.

Det har ikke lykkes Dagbladet å nå Morten Strøksnes i formiddag.

GIR UT NY BOK: Morten Strøksnes har selv vært flere turer i Kongo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GIR UT NY BOK: Morten Strøksnes har selv vært flere turer i Kongo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer