Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Moland og French må ha hver sin advokat

Mener Morten Furuholmen driver uforsvarlig.

BØR SKILLE LAG: Tjostolv Moland og Joshua French har holdt sammen i tykt og tynt gjennom rettssakene i Kongo. Nå tar advokat Carl Bore til orde for at de to vil ha stor nytte av å få hver sin advokat. Her er de to drapsdømte nordmennene i retten i dag. Foto: Tore Meek / Scanpix
BØR SKILLE LAG: Tjostolv Moland og Joshua French har holdt sammen i tykt og tynt gjennom rettssakene i Kongo. Nå tar advokat Carl Bore til orde for at de to vil ha stor nytte av å få hver sin advokat. Her er de to drapsdømte nordmennene i retten i dag. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Helt siden pågripelsen i mai har Joshua French og Tjostolv Moland hatt samme advokat i Kongo.

Når Morten Furuholmen nå bistår dem, er han advokat for begge samtidig.

Uforsvarlig og uetisk av Furuholmen, mener advokatkollega Carl Bore:

- Problemet kommer til overflaten nå, når det knaker i sammenføyningene mellom Moland og French, sier Bore til Dagbladet.

Han sier advokatene er underlagt et strengt regelverk som hindrer dette i Norge.

Interessekonflikt
Advokat Bore mener at selv om de to nordmennene ønsker å stå sammen og ha felles advokat, bør ikke en advokat ta på seg slike oppdrag.

- I alvorlige saker der der er mulighet for en interessekonflikt mellom partene, kan ikke én advokat representere flere. Det skjærer seg på et eller annet tidspunkt. En profesjonell advokat skal ta høyde for dette, og Furholmen burde ikke tatt på seg dette oppdraget for begge, sier Bore.

Han mener at både Tjostolv Moland og Joshua French kan risikere å tape noe på å ha samme advokat, og understreker at dette også gjelder å ha samme kongolesiske advokat.

FÅR KRITIKK: Kongo-fangenes advokat, Morten Furuholmen. Foto: Tore Meek / Scanpix
FÅR KRITIKK: Kongo-fangenes advokat, Morten Furuholmen. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

Bolivia-erfaring
- Hvis det vitnene sier, er riktig, at Moland skjøt, vil French ha størst sjanse for å bli frikjent ved å få sin egen advokat og peke på Moland. Samtidig vil uansett Moland ha størst nytte av å ha en egen person som forsvarer seg, sier Bore.

Advokaten har selv erfaring fra kokainsaken i Bolivia, der tre norske jenter ble pågrepet for smugling. De tre jentene fikk etter hvert hver sin advokat, og for to uker siden ble den ene av dem løslatt.

- Det hadde aldri skjedd hvis de tre hadde hatt samme advokat, sier Bore.

- Føler seg låst
Han tror Kongo-fangenes hjelper fra Vinstra, som dekker advokat Furuholmens utgifter i Kongo, har gjort situasjonen vanskelig for de to drapsdømte.

- Jeg tror dette mandatet den mystiske Vinstra-personen har gitt advokat Furuholmen gjør at familiene nå føler seg låst til denne situasjonen. Disse to trenger nå to uavhengige advokater som kan stille de vanskelige spørsmålene til dem begge, sier Carl Bore til Dagbladet.

Det har så langt ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med advokat Morten Furuholmen.

GÅR FOR SPLITTELSE: Advokat Carl Bore i advokatfirmaet Dalan. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
GÅR FOR SPLITTELSE: Advokat Carl Bore i advokatfirmaet Dalan. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media