<strong>Nytt krav:</strong> Kongos president Joseph Kabila (t.v.) krever at Tjostolv Moland og Joshua French blir sittende i fengsel i Norge om de skal utleveres fra DR Kongo. Foto: Reuters/Claude Nzunzu
Nytt krav: Kongos president Joseph Kabila (t.v.) krever at Tjostolv Moland og Joshua French blir sittende i fengsel i Norge om de skal utleveres fra DR Kongo. Foto: Reuters/Claude Nzunzu Vis mer

- Moland og French må sone i Norge

President Joseph Kabila til utenriksminister William Hague.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skjærtorsdag var Storbritanias utenriksminister William Hague i Kinshasa for å møte Kongos president Joseph Kabila. Han tok da opp den fastlåste situasjonen til de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French. Sistnevnte er både norsk og britisk statsborger. I 2010 ble de to idømt en rekke dødsdommer for drapet på sin sjåfør, samt for å ha spionert for Norge i Kongo.
Hague fikk han klar beskjed i Kongo:

- Kabila sa at en forutsetning for en avtale om soningsoverføring vil være at Norge eller Storbritania kan garantere for lengden på en soning etter at de overføres ut av Kongo, sier advokat Hans Marius Graasvold, som representerer de to fangene.

Aksepterte
Dette er en helt ny holdning fra kongolesiske myndigheter. I september 2010 var en norsk diplomatisk delegasjon i Kinshasa for å forhandle fram betingelser for en eventuell soningsoverføring. De fikk da beskjed om at bare erstatningen til de etterlatte etter drapet på nordmennenes sjåfør var på plass, så ville alt være klart for å overføre Moland og French til Norge.

Den gangen aksepterte kongoleserne at norske myndigheter ikke kan garantere at norske domstoler ikke vil slippe løs de drapsdømte.

Snuopperasjon
Men nå har pipa altså fått en annen lyd.

- Dette er ikke så enkelt. For hvordan i all verden skal man konvertere kongolesiske dødsdommer til norske forhold. Og hvordan kan norske myndigheter akseptere at norske statsborgere sitter i norsk fengsel og soner en dom for at de har spionert for Norge, sier Graasvold.

Det er Justisdepartementet som er ansvarlige for å inngå avtaler om soningsoverføring. Problemet i denne saken er at både etterforskingen og rettsprosessen de to nordmennene var gjennom ikke holder mål i forhold til vestlige rettsstandarder. Om de to blir overført til norsk fengsel er det sannsynlig at de raskt vil gå til norske domstoler og kreve å bli løslatt.

- Vi kan ikke holde noe skjult for kongolesiske myndigheter, og de vet jo allerede godt at norske domstoler er uavhengige av politiske myndigheter, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet til Dagbladet.

De norske hovedpersonene i denne saken har ikke særlig tro på at soningsoverføring blir løsningen på deres situasjon.

- Dette med soningsoverføring har vi hørt om i fire år uten at noe har skjedd. Kabila stiller umulige krav av et land med rettssikkerhet, nettopp for å hale ut prosessen, sier Joshua French til Dagbladet.

Han tror benådning eller at de bare slippes ut er de eneste gjennomførbare løsningene.

Skuffet
De dødsdømte nordmennenes advokat er fornøyd med at britene engasjerer seg så sterkt i saken at utenriksminister William Hague drar til Kongo og tar saken opp med president Kabila, men han er skuffet over at det var soningsoverføring som ble temaet i samtalene.

- De snakket dessverre ikke om benådning.

<strong>I Kongo:</strong> Den britiske utenriksministeren William Hague møtte Kongos president Joseph Kabila 28. mars. Dette bildet er fra dagen etter, da han møtte statsminister Matat Ponyo (t.h). Foto: Junior D. Kannah/AFP
I Kongo: Den britiske utenriksministeren William Hague møtte Kongos president Joseph Kabila 28. mars. Dette bildet er fra dagen etter, da han møtte statsminister Matat Ponyo (t.h). Foto: Junior D. Kannah/AFP Vis mer

Den siste tiden har det vært jobbet mest for å få til en benådning eller en annen form for løslatelse. Da hadde man sluppet å forholde seg til alle de juridiske vanskelighetene en soningsoverføring skaper.

Pekefinger Den mektige britiske utenriksministeren rettet også en pekefinger mot presidenten.

- Hague gjorde Kabila oppmerksom på at han holder presidenten ansvarlig for de to dødsdømte sin sikkerhet.

I følge Graasvold diskuterte Hague saken med utenriksminister Espen Barth Eide før han la ut på turen til Kongo.
Advokaten mener norsk UD nå må følge opp sine britiske kollegaer.

- Espen Barth Eide bør gjøre som sin britiske kollega og selv reise til Kinshasa. Jeg er spørrende, i beste fall, til hva et brev kan utløse. Og hvordan vil det se ut om Norge nå sender nok en byråkrat nå som britene har sendt sin utenriksminister, spør advokaten.

Det er ikke bare Hague som har tatt opp nordmennenes sak på øverste politiske nivå. I januar skrev Dagbladet at Frankrikes president Francois Hollande tok opp nordmennenes soningsforhold med president Kabila. Få dager senere fikk de to sin egen celle.

- Norske myndigheter har tatt opp saken på høyt politisk nivå ved en rekke anledninger. Statsministeren har sendt brev til president Kabila. Nylig var miljøvernminister Bård Vegard Solhjell i Kinshasa og benyttet anledningen til å ta opp saken med kongolesiske myndigheter. Utenriksministeren har også hatt samtaler med sin kongolesiske kollega om Moland og French´ situasjon. Ytterligere kontakt på politisk nivå vurderes opp mot fremgangen i kontakten med kongolesiske myndigheter, sier UDs talskvinne Veslemøy Lothe Salvesen.

Kongosaken

Kongosaken

•5. mai 2009 ble seksbarnsfaren Abeidi Kasongo drept på landeveien 110 km øst for Kisangani i Kongo.
•Tjostolv Moland (32) og Joshua French (31) flyktet fra åstedet i bilen til Kasongo. De ble forsøkt stanset på veien, men flyktet inn i jungelen. French ble tatt etter tre dager, mens Moland meldte seg etter til sammen en uke på flukt.
•To passasjerer i bilen forteller at Moland skjøt Kasongo, men begge nordmennene avviser dette og sier de ble utsatt for et angrep der passasjerene må ha vært involvert. •Nordmennene drev et sikkerhetsfirma med base i Kampala, Uganda.
•8. september 2009 ble begge dømt til døden en rekke ganger for blant annet drap og spionasje. Dommen ble anket, men dødsdommene ble opprettholdt i flere instanser, siste gang 10. juni 2010.
•2. september 2010 ble Norge og Kongo enige om at de to kan få sone i Norge om Moland og French blir enige med ofrene om en kompensasjon.
•10. september ble det avtalt at enka og familien skulle få to hus og et mindre pengebeløp til å starte en familiebedrift. Avtalen har en ramme på rundt 135 000 dollar (drøyt 800 000 kroner).
•2. desember 2011 ble de to etter flere dagers opptøyer i fengselet flyttet til hovedstaden Kinshasa.
•Joshua French er både norsk og britisk statsborger. Derfor jobber både norske og britiske diplomater for at nordmennene skal bli løslatt eller bli overført til soning i Norge.
•I februar var miljøvernminister Bård Vegard Solhjell i Kinshasa for å snakke om regnskogsatsingen som Norge er med på å finansiere. Samtidig tok han opp de to dødsdømte sin situasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer