FORTVILET: Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet i Kongo for drap. De mener de er uskyldig dømt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORTVILET: Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet i Kongo for drap. De mener de er uskyldig dømt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Moland og French sultestreiker

Kongo-fangene mener fengselsdirektøren straffer dem for et rømningsforsøk de ikke har begått. Nå nekter de å spise før de får tilbake sine rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French og Tjostolv Moland er flyttet til ei celle uten strøm hvor de må bo sammen med en vakt - en kongolesisk mann som også er fange i fengselet. Vakten skal ha rapporteringsplikt til fengselsledelsen.

- Dette har ikke noe med sikkerhet å gjøre. Dette er rein avstraffelse. Vi har ikke spist i hele dag, og vil ikke spise før vi får vår egen celle igjen, sier Joshua French til Dagbladet.

Fredag bragte Dagbladet nyheten om at kongofangene blir beskyldt for å ha fosøkt å grave seg gjennom muren i fengselet de sitter. I går benektet French kategorisk overfor Dagbladet at de hadde forsøkt å rømme.

Flere krav På grunn av alt bråket i fengselet, pleier French og Moland å sove om dagen og være våkne om natta.

- Å være våkne om natta og sove om dagen, får vi ikke lenger. For det gjør ikke han som er flytta inn, sier French.

De dødsdømte nordmennene er også fratatt strøm på cella, og har dermed ikke lys. Det skal være ekstremt varmt på cella, og de har intet privatliv.

I protest mot det regimet de nå er satt under, sultestreiker de dødsdømte nordmennene med krav om egen celle. De krever også ro og fred om natta.

Moland og French har også en del mat på cella som deres nye vokter og hans venner angivelig ikke holder seg unna. Cella nordmennene er flyttet til skal også ligge i en svært bråkete del av fengselet.

- Vi benekter et hvert kjennskap til den tunnellen vi er beskyldt for å grave. Dette er noe fengselsdirektør Kudura Ramazani har funnet på, sier French.

Han forteller at de først skulle ha to vakter boende hos seg. Deretter var det snakk om at de skulle flyttes på hver sin celle, før det endte med at en vakt flyttet inn hos dem.

- Støre må ned - Jeg har vært i kontakt med dem og kjenner til sultestreiken. De har en forverret situasjon, er satt under administrasjon og er ilagt restriksjoner. Fasilitetene de nå har er nesten helt ulevelige, sier kongofangenes norske forsvarer Morten Furuholmen.

Advokaten mener det nå er på høy tid at norske myndigheter engasjerer seg sterkere.

- Utenriksdepartementet har brukt midler og stor innsats, men nå bør diplomatiet heves noen hakk. Utenriksminister Jonas Gahr Støre bør dra ned til Kongo og føre samtaler. Ellers ender dette her i tragedie, sier Furuholmen.