PÅ FLYTTEFOT: I november 2011 ble Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland flyttet fra Kisangani til hovedstaden Kinshasa. Ndolo-fengselet, der de sitter nå, er militært og bygget med støtte fra EU og Nederland. Foto: Tore Bergsaker
PÅ FLYTTEFOT: I november 2011 ble Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland flyttet fra Kisangani til hovedstaden Kinshasa. Ndolo-fengselet, der de sitter nå, er militært og bygget med støtte fra EU og Nederland. Foto: Tore BergsakerVis mer

Moland og French takker den franske presidenten for egen celle

Hollande tok opp saken da han var på besøk i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober var Frankrikes president, François Hollande, på offisielt besøk i DR Kongo. Da bodde de dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland på ei seksmannscelle med andre kongolesiske fanger.

Stjeling, dårlig hygiene samt fysiske og psykiske sykdommer, gjorde at de måtte være på vakt kontinuerlig.

Men etter et møte mellom Hollande og Kongos president, Joseph Kabila, endret soningsforholdene til nordmennene seg betydelig.

Ble fyttet fem dager senere - Etter at Hollande tok opp saken, gikk det bare fem dager før vi ble flyttet til ei celle bare for oss to, sier Joshua French til Dagbladet.

Han forteller at saken aldri sto på den offisielle agendaen for møtene mellom Frankrike og DR Kongo, men at soningsforholdene deres ble tatt opp i en uformell del av møtene.

- Jobbet for å ta opp forholdene våre French er både norsk og britisk statsborger, og det er de britiske diplomatene som jobber for at French skal få slippe ut av Kongo  som står bak framstøtet til Hollande.

- Både statsminister David Cameron og organisasjonen Reprieve har jobbet for at Hollande skulle ta opp soningsforholdene våre under  sitt besøk. Vi er veldig takknemlige for at han gjorde dette, sier French.

Som en del av det fransktalende Afrika har Kongo særlig nære forbindelser med Frankrike.

Franske myndigheter vil ikke si noe om hva Hollande snakket med Kabila om under de uformelle delene av  oppmøtet.

- Menneskerettigheter var et hovedtema da president François Hollande besøkte DR Kongo nå i oktober. De to nordmennenes sak ble ikke offisielt tatt opp under besøket. Franske myndigheter kjenner godt til saken om Moland og French, sier  presseansvarlig Ingrid Helle ved den franske ambassaden i Oslo.

- Ikke tro dette er et luksusliv Etter flyttingen bor de to dødsdømte nordmennene på ei celle som måler rundt tre ganger fire meter i Ndolo-fengslet i Kinshasa.  De kan lage egen mat og de har tilgang på ustabil strøm. De har også fått inn en liten tv på cella. 

- Selv om vi overlever  her nå, må ingen tro at dette er et luksusliv. For det er ingen selvfølge å overleve under disse forholdene, sier French.

Nabocella til nordmennene  er nylig blitt brukt til ei celle der døende fanger blir lagt inn på  sine siste dager. De to er stadig vitne til mishandling og tortur, og kloakken flyter.

Vil by på problemer Norske og britiske diplomater jobber fortsatt for å  finne en løsning som vil innebære at de to dødsdømte kommer hjem til Norge. Det kan være soningsoverføring, benådning eller at de simpelthen blir løslatt uten noen videre begrunnelse.

En soningsoverføring vil by på problemer, siden det vil være vanskelig å finne et holdbart juridisk grunnlag for å holde de to fengslet i Norge.