BLE OPPDAGET: Tjostolv Moland og Joshua French har nå blitt flyttet til ei ny celle, etter at de forsøkte å rømme. Foto: Tore Bergsaker
BLE OPPDAGET: Tjostolv Moland og Joshua French har nå blitt flyttet til ei ny celle, etter at de forsøkte å rømme. Foto: Tore BergsakerVis mer

Moland og French tatt for rømningsforsøk

Skal ha forsøkt å grave seg ut av fengselet i Kongo med to jernstenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag morges oppdaget lokale politifolk et mistenkelig merke på utsida av fengselsmuren til sentralfengselet i Kisangani. De varslet fengselsdirektøren, som raskt kunne fastslå at merket var like på utsida av cella til de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland.

- Vi gikk inn på cella deres, og oppe i et rom mellom himlingen og murtaket kunne vi se at de hadde kommet langt i å grave seg ut gjennom muren, sier fengselsdirektør Kudura Ramazani til Dagbladet.

Nesten gjennom Himlingen i cella der nordmennene har bodd i over to år er svært falleferdig, og i det ene hjørnet kan man se rett opp i murtaket over himlingen.

Der oppe, mellom de to takene, fant vaktene også redskapen som nordmennene skal ha brukt til å grave med.

- Vi fant to jernstenger. Den ene var på en meter og den andre på 45 centimeter, sier Ramazani.

De to nordmennene ble like etterpå kalt ut på fengselsdirektørens kontor. Der ble de bedt om å signere en bekreftelse på hva som ble funnet på cella deres.

- Bekreftet de også at de forsøkte å rømme?

- De bekreftet hullet og de to jernstengene vi fant oppunder taket. Det holder for meg, sier Ramazani.

- Så hullet Til stede på møtet på fengselsdirektørens kontor var også FNs fengselsoffiser, nordmennenes lokale advokat og oberst Gaston Shomari fra det militære tribunalet som i fjor dømte Moland og French til døden for drap og spionasje.

- Jeg så hullet i veggen, og det var helt tydelig at de var i ferd med å rømme, sier Shomari til Dagbladet.

Fengselsmuren er svært tykk, og ifølge obersten hadde de nesten kommet seg gjennom - slik at det bare sto igjen en tynn mur av de ytterste mursteinene.

- Dette er andre gangen. For bare noen måneder siden fant vi 2000 dollar på cella deres. Det var nok også beregnet for flukten, sier Shomari.

- Jeg snakket med dem i går. Slik jeg tolker dem benekter de at de ville flykte, men jeg har ikke satt det på spissen. Hvis de har prøvd å flykte, kan jeg godt forstå det ut fra den desperate situasjonen de er i, sier advokat Morten Furuholmen.

Han er nå mest opptatt av å sikre klientene sine best mulige soningsforhold.

Kritisk Fengselsdirektøren forteller til Dagbladet at de to fangene er flyttet til en annen celle i fengselet. Dette skal være en celle de har for seg selv, men med åpen adgang for de andre fangene. Tradisjonelt blir de fangene som prøver å rømme utsatt for represalier fra andre fanger, for rømninger fører vanligvis til at soningsforholdene forverres for alle fangene.

- Jeg er redd de vil prøve å rømme igjen og jeg frykter for sikkerheten deres her i fengselet. Der de er nå bor er de sammen med de andre fangene, sier Ramazani.

Advokat Furuholmen mener situasjonen nå er kritisk.

- Dette er en veldig dårlig celle. Blir de værende der går det raskt nedenom med dem. Vi jobber med å få flyttet dem tilbake til den gamle cella, sier Furuholmen.

Fengselsdirektøren vil gjerne ha nordmennene vekk fra fengselet og overført til hovedstaden Kinshasa så fort som mulig.