Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moland og Frenchs advokater lo av aktors argumentasjon

Men Molands forsvarer tror ikke dommen vil endres.

LO AV AKTOR: Forsvarsadvokatene Andre Kibambe og Guillaume Likwala lo av aktors argumentasjon. Foto. Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LO AV AKTOR: Forsvarsadvokatene Andre Kibambe og Guillaume Likwala lo av aktors argumentasjon. Foto. Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet):
TRYKK F5 FOR DET SISTE FRA RETTSAKEN I KONGO.

14:02 Retten er hevet.

14:00 - Ærede dommer. Vi har kommet med fakta i saken. Moland har erkjent at han tok med seg French til Kongo, sier aktor.

Dommeren spør deretter om de tiltalte vil ha noen siste ord. French sier han tror advokaten har forsvart han bra.

Moland sier bare "Viva Kongo". Retten sier da "Viva Kongo" og at dommen vil falle om åtte dager.


13.58
- Jeg håper du vil erklære Frenchs deltakelse i drapet på sjåføren, sa Alauwa til slutt.

Nå får aktoratet ordet.

13:54
- De har militære identifikasjonskort gyldig til 2016, og her får vi høre at de tiltalte har forlatt hæren. Alle indikasjoner tilsier noe annet.

Hvis de to klarer å slippe unna, vil avisene i Norge hylle dem.

13:46
- Moland og French er to mennesker som har nøye valgt å komme og utføre skadelige handlinger mot vårt land. Dette er farlige mennesker, sa han videre.

13:36
- Når bilen stoppet fortalte Moland til Joshua at jeg tar hånd om sjåføren, og du tar hånd om passasjerene. Det har aldri vært et angrep fra uidentifiserte soldater. Det ville hæren ha visst om, mener Alauwa.

13:29
Det er latterlig at forsvaret fremdels anser de to tiltale som uskyldige, sier Alauwa.

13:26
Likwela er ferdig mer sin tale. Advokat Alauwa tar umiddelbart til motmæle. Alauwa representerer de sivile saksøkerne

13:25
- Mot min klient er det ikke bevist spionasje, ikke mord, ingen medskyldighet til mord og jeg ber om at retten finner min klient uskyldig, sier Likwela.

13:12
Aktor har ikke klart å komme med bevis som viser at min klient frivillig ble med i et kriminelt forbund, mener Likwela.

- For aktor er det nok at min klient har bestilt et hotellrom, kjørt en bil og tatt et bilde for å bevise at han er med i et kriminelt forbund, sier advokaten.

13:06
Fordi det ikke er erklært krig, så er beskyldningene om spionasje ikke anvendelig, sier Likwela og henviser til artikkel 29 i den militære straffeloven.

Spionasjeanklagene må tas ut av tiltalen da det aldri er bevist, sier Likwela.

- Aktor har aldri gjennomført undersøkelser for å finne ut av om Joshua French var aktiv soldat, fortsetter Likwela

12:56
Forsvarsadvokat Guillaume Likwala gjennomgår irregulæriteter i prosedyrene fra den første rettssaken.

- Det er ingen bevis som rettferdiggjør dødsstraff for min klient, sier Likwela

BLIR FORSVART: Joshua French. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BLIR FORSVART: Joshua French. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

12:49 Joshua frenchs forsvarer Likwela har tatt gulvet.

12:34 Molands forsvarer, Andre Kibambe tar seg til hodet og ler av aktoratets gjennomgang av forsvarets argumentasjon. Det samme gjør Frenchs advokat, Guillaume Likwala.

12:26
- Den medisinske rapporten sier at hele hodet ble skadet. Den sier ikke at såret som ble vist på bildet tidligere i dag er et utgangssår, mener aktor.

12:23 Dommeren ber aktor om å komme til konklusjonen slik at de andre advokatene kan fullføre sin prosedyre.

12:21 Aktor får ordet. - Jeg mener den beste forsvareren blant de tiltalte er den tiltale selv. Fordi Moland har tilstått er det ingen grunn til å forsvare ham igjen. Molands sjelefred var forstyrret så han tilsto, sier aktor. Han ber tribunalet til å gjenkjenne de fakta, de samme fakta som fikk Moland til å tilstå. Aktor forstår ikke grunnen til å fortsette debatten når Moland har tilstått.

12:14
Advokaten fra den sivile parten sier han ble forbløffet over at Kibambe sa at klienten hans er psykisk syk. Det er løgn, ifølge han.

12:10 Kepo Aila har sin fulle rett til å kreve kompensasjon fordi han har blitt et offer av denne situasjonen, mener han.

12:09 Kepo Aila og Arajabu er ofre av et kriminelt forbund og forsøk på mord. Hvordan kan dette bli glemt, spør han videre.

12:05 - Artikkel 69 i Kongos kriminallov sier: Enhver som føler seg såret har rett til å opptre i retten som sivil part. Det er også en pedagogisk prosess, og jeg vil gjerne minne alle på hva loven sier.

12:03 Kepos advokat, sier at vitnet har blitt fornærmet av dagens tale av Kibambes.

- Hans arroganse og agitasjon er skammelig for alle advokater i Kongo, sier han.

Det er ifølge advokaten mange selvmotsigelser i det Kibambe sier.

11:47 - Moland, som er kristen, ønsket å snakke med familien til den avdøde sjåføren uten advokater til stede, og tilsto drapet, ifølge advokaten.

NY DAG I RETTEN: Joshua French (t.v) og Tjostolv Moland er tilstede under rettssakens siste dag før dommen i ankesaken mot de to. I bakgrunnen prosederer Molands forsvarsadvokat Andre Kibambe. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NY DAG I RETTEN: Joshua French (t.v) og Tjostolv Moland er tilstede under rettssakens siste dag før dommen i ankesaken mot de to. I bakgrunnen prosederer Molands forsvarsadvokat Andre Kibambe. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

11:36 Kibambe ber om ordet, men får ikke komme til.

11:34 Alauwa mener Molands tilståelse fra sykehuset er gyldig.

11:32 - Sjåføren kunne sett på personen som truet ham, sier Alauwa og argumenterer mot et av Kibambes viktigste poeng.

Dagbladet har erfart noen tekniske problemer i Kongo fra klokka 10:02 til klokka 11:28. Dette har skjedd i det nevnte tidsrommet:

11:02 - 11:28 Kibambe mener også at sjåførforeningen som også er en del av de sivile saksøkerne heller ikke har krav på erstatning.

- Ingen av de sivile partene kan lovelig gjennkjennes av retten, sier Kibambe.

- Min klient må erklæres uskyldig og ingen erstatningskrav kan aksepteres, sier Kibambe som håper dommerens avgjørelse vil vise at det er rettferdighets i landet.

Kibambe har avsluttet sin prosedyre.

De sivile partenes advokater ønsker å argumentere mot Kibambes prosedyre umiddelbart.

PROSEDERTE: Forsvarsadvokat Andre Kibambe gjorde det kan kunne for å så tvil om aktoratets påstander og bevis. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PROSEDERTE: Forsvarsadvokat Andre Kibambe gjorde det kan kunne for å så tvil om aktoratets påstander og bevis. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har nettopp vært vitne til en skandale av løgn, sier advokat Alauwa som forsvarer de sivile saksøkerne i saken.

11:02 Kibambe fortsetter med de sivile partenes anklager.

- Bibishe Olenjike er en sivil part, men i retten kom alle sivile parter som en gruppe. Gruppen som kom sammen med Bibishe Olenjike, hvilken grunn har de til å kreve erstatning, spør Kibambe.

10:58 Retten ba om at tre psykiatere skulle komme fra Kinshasa for å undersøke Moland. Psykiaterne kom ikke. Moland er fremdeles syk. Doktorene har ikke friskmeldt Moland, sier Kibambe.

10:53 - Dette er et element som har gledet alle. Han skrev at han var ansvarlig. men hvor skrev han denne tilståelsen. På sykehuset. Der han var til behandling. Tre doktorer hadde tidligere skrevet under på at Moland var mentalt syk.
10:52 Kibambe går nå over til tilståelsen som Moland skrev på sykehuset 7. november.

10:50 - Når noen er under angrep, er alles holdning å komme seg unna. Han tok bilen for å komme seg unna. Ikke for å stjele, sier Kibambe

10:48 Kibambe skal ta for seg den siste beskyldingen om væpnet ran.

10:47 Kibambe argumenterer også for at Moland er uskydlig i å være i besittelse av illegale våpen. Nok en gang pekter Kibambe på Moland og sier han er uskyldig.

10:41 - Det er mangel på bevis. Aktoratet har ikke klart å komme med noe bevis på spionasjeanklagene, sier Kibambe.

PROSEDERTE FOR FRENCH Forsvarsadvokat Guillaume Likwela. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PROSEDERTE FOR FRENCH Forsvarsadvokat Guillaume Likwela. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Aktor mener Moland samlet informasjon for å sende til en ukjent mottaker, men han har ikke klart å bevise hvor dette har blitt sendt.

Kibambe spør hvor bevisene for at Moland og French opprettet en kriminell gruppering, og pekte på Moland og kalte han en uskyldig person.

10:35 - Jeg vil at aktoratet skal bevise at Moland samlet informasjon og sendte den innsamlede informasjonen til Norge.

10:32 Aktoratet tror også at veien de brukte er brukt som en vei i deres operasjon. Men veien brukes av offentligheten.

- Han hadde også et fotokamera, ganske enkelt fordi han ønsket å ta bilder, sier Kibambe.

10:27 Han påpekte også Molands geografiske kart. Det er løgn at dette er kart over militære operasjoner. Kartet er helt uten hentydninger til treningsleirer eller andre militære steder.

- Aktoratet ser på GPS som et viktig verktøy for spionasje, men GPS er brukt av folk utenfor Kongo for å lokalisere seg selv.

- Siden Moland er turist hadde han rett til å ha en, i tillegg til kompass - til å finne ut hvor han befinner seg.

10:26 - Påtalemyndigheten har brukt bilder, som ikke er tidsfestet, for å si at disse kommer fra treningsleirer i Kongo.

FORLOT RETTSALEN: Bibishe Olenjike forlot salen da Andre Kibambe viste frem et bilde av den avdøde sjåføren Abedi Kasongo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORLOT RETTSALEN: Bibishe Olenjike forlot salen da Andre Kibambe viste frem et bilde av den avdøde sjåføren Abedi Kasongo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

10:24 Kibambe sier nå han vil kommentere spionasjepåstandene.

10:23 - Den første dommeren var enig i at det var våpenet som drepte sjåføren som ble vist i retten. Kepo var også enig. Men aktoratet vet at det er et jaktvåpen, sier Kibambe i retten.

- Sannheten er at aktoratet prøver å dømme en uskyldig mann til døden.

10:17 - Det er umulig at Moland har drept sjåføren, siden utgangssåret er der vitnet sier skuddet kom fra, sier han og peker på et bilde av den drepte sjåføren. Utgangssåret er på siden av øret. Aktor sa at utgangssåret var bak i hodet.

- Gjorde kula en u-sving? Det er ganske enkelt umulig at det kan ha skjedd.

10:09 Han sier at vitnet Kepo gav et vitneutsagn i retten som sa at Moland hentet et våpen ut av en stor sekk og at dette var våpenet Moland brukte for å drepe sjåføren. Dette våpenet ble vist i retten, og Kepo bekreftet at det var dette våpenet Moland hadde brukt.

Det samme våpenet ble gitt til eksperter. De bekreftet at dette ikke var en stridsvåpen, men et jaktvåpen.

I flere bilder vist i retten, har det blitt vist et våpen med Molands navn.

- Men hvorfor bruker aktoratet da et bilde av våpenet som drepte sjåføren, men ikke våpenet vitnet har gjenkjent? spør han.

MØTTE MAMMA: Tjostolv Moland fikk for noen dager siden moren Mathilde Moland i fengslet.

Foto: Geir Egeland
MØTTE MAMMA: Tjostolv Moland fikk for noen dager siden moren Mathilde Moland i fengslet. Foto: Geir Egeland Vis mer

10:07 Kibambe står nå på scenen bak dommerne og begynner å tale.

10:06 Kibambe spør dommeren om å få vise fram en video som viser liket av sjåføren, Abedi Kasongo. Dette tillater dommeren.

Bibishe Olenjike forlot salen da Andre Kibambe viste frem et bilde av den avdøde sjåføren Abedi Kasongo.

10:01 - Min klient og hans kollega var vitne til skuddveksling fra ukjente personer på 109 kilometer avstand, sier Kibambe.

09:57 Kibambe sier han håper dommen fra Kisangani vil være rettferdig og basert på objektivitet.

09:53 Tjostolv Molands forsvarer, advokat Andre Kibambe, skal begynne sin prosedyre. Han starter med å hilse på aktoratet og dommerne.

09:49 Moland kalles frem. Han introduserer seg for retten. Det samme gjør gjør Joshua French.

09:45  De to nye dommerne sverges inn.

09:43 To av dommerne er ikke tilstede. Hoveddommeren sier at begge de fraværende har fulgt saken fra begynnelsen og at det ikke er behov for at de er tilstede under forsvarets prosedyre. De to fraværende dommerne blir erstattet.

DØDSDØMT: Joshua French (t.v) og Tjostolv Moland. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DØDSDØMT: Joshua French (t.v) og Tjostolv Moland. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

09:42 - Vi er gisler for penger, sa Joshua French til Dagbladet i går. Han tror, som advokat Andre Kibambe, at retten allerede har bestemt seg.

09:41 Retten er satt.

09:30 Tjostolv Moland og Joshua French har ankommet retten. I påvente av aktoratet og dommerpanelet ble TV-serien Priosn Break vist på storskjerm i rettsslokalet.

Utenriksdepartementets utsending Elisabeth Slåttum og advokat Marius Dietrichson er også tilstedet i rettssalen.

- Vil be om frifinnelse
- Jeg kommer til å be om frifinnelse på alle punkter, sier Tjostolv Molands forsvarsadvokat Andre Kibambe. Han har ikke stor tro på at hans prosedyre i ankesaken vil endre dommen. Kibambe mener dommerne allerede har bestemt seg for utfallet.

- Når aktor sier at Moland har tilstått alt og bedt om tilgivelse og at han påstår å ha jobbet med Nkunda og tutsiene, sier han dette med en medisinsk rapport laget av tre leger 30. oktober, som klart sier at Moland lider av mental sykdom. Han sier dette mens han er under behandling på sykehuset. Det er bare i Kongo at uttalelser av noen som er erlært mentalt syk, kan brukes i retten, sier Kibambe.

Dagbladet treffer advokat Kibambe, som har tatt over forsvaret for Moland, i forkant av siste dag av rettssaken.

- Jeg kan gi aktor 100 år på å forsøke å bevise at min klient er skyldig, men han ville aldri komme med vitenskapelig bevis for å Tjostolv Moland er skyldig, sier Andre Kibambe.

- Vitenskaplig umulig
Kibambe kommer til å fokusere sin prosedyre på mordet og mordvåpenet.

- Vitenskapelig er det ikke mulig at Moland har drept sjåføren. Utgangssåret som det er nevnt i medisinske rapporten kommer fra den samme siden som vitnet tror skuddene kom fra. Skal vi tro at at kula gjorde en u-sving etter å ha blitt skutt? Dette er ikke vitenskapelig mulig. Det er dette jeg skal demonstrere ved hjelp av å tegne det opp, sier Kibambe.

Kibambe trekker frem at vitnene også har bekreftet at våpnet som skal ha drept sjåføren Abedi kasongo er det samme som er vist frem i retten. Han mener aktor selv er overbevist om at Abedi ikke ble skutt med en hagle.

- Hvem skal vi tro på? Er det vitnet som har sett våpnet de sier ble brukt, eller aktor som snakker om et gevær som ikke er funnet, eller som ikke sett av vitnene, sier Andre Kibambe.

Moland og French har fått seg ny hjemmeside: freefrenchandmoland.com.

Dagbladet vil følge rettssaken direkte.

TROR IKKE DOMMEN VIL ENDRES: Tjostolv Molands forsvarsadvokat, Andre Kibambe. Foto: Emery Makumeno
TROR IKKE DOMMEN VIL ENDRES: Tjostolv Molands forsvarsadvokat, Andre Kibambe. Foto: Emery Makumeno Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media