Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moland og Frenchs forsvarer vil ikke delta i ankesaken

André Kibambe sier han er blitt bedt av Morten Furuholmen om å ikke delta.

INNLEVELSE: André Kibambe var den klart mest markante av de to nordmennenes to forsvarere. Nå sier han at han er blitt bedt om å trekke seg fra ankesaken. Foto: VEGAR K. VATN / Scanpix
INNLEVELSE: André Kibambe var den klart mest markante av de to nordmennenes to forsvarere. Nå sier han at han er blitt bedt om å trekke seg fra ankesaken. Foto: VEGAR K. VATN / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(Dagbladet): André Kibambe, som var hovedforsvareren til de drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French kommer ikke til å delta når ankesaken kommer opp 13. oktober.

Stjerneadvokat

André Kibambe forteller til VG at han er blitt henstilt av den norske advokaten Morten Furuholmen om ikke å delta.

- Da den norske advokaten var i Kisangani for en uke siden, sa han til min kollega at det ble for dyrt å bruke meg. De vil kun benytte seg av min kollega, sier Kibambe.

I første rettsrunde var Kibambe den mest profilerte av nordmennenes forsvarere, mens hans kollega Guillaume Likwela holdt seg mer i bakgrunnen. Kibambe anses for å være en stjerneadvokat i Kongo, holder til vanlig til i den velstående Gombe-bydelen i Kinshasa, og har nære forbindelser til den norske konsulen i landet.

Likwela jobber etter det Dagbladet får opplyst som bonde ved siden av advokatvirksomheten, og eier en gård litt utenfor Kisangani. Han snakker engelsk, men langt fra så godt som André Kibambe.

Skylder penger

Furuholmen avviser ikke å bruke Kibambe også i ankesaken, men understreker at det avhenger av pris.

Dagbladet fikk på domsdagen opplyst fra Moland og French at Kibambe ikke hadde fått hele honoraret sitt etter første rettsrunde.

Det er norske myndigheter som skaffet Kibambe til veie, og som hovedsakelig har lønnet advokaten gjennom ordningen fri rettshjelp.
Forsvareren ville, sa nordmennene den gang, ikke dukker opp i ankesaken, skulle det angivelige etterslepet fortsette å utebli.

- Vi avtalte 6.500 dollar, men jeg har bare fått 1.000 av dem, sier Kibambe nå.

Advokatkontoret Stenstrup og Stordrange i Tønsberg som arbeidet med saken for nordmennene før Furuholmen tok over, kan ikke svare på om Kibambe har fått pengene han skal ha, men lover å se på saken. UTELUKKER INGENTING: Men Morten Furuholmen skal ha bedt Kibambe om å ikke delta i ankesaken. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
UTELUKKER INGENTING: Men Morten Furuholmen skal ha bedt Kibambe om å ikke delta i ankesaken. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling