Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Moland og Frenchs oppdragsgiver» er pressefotograf og pasifist

Tok MMS av seg selv i fylla.

MYSTISK OPPDRAGSGIVER: Major Jean-Blaise Bwamalundu fra aktoratet viste i dag fram bildet av mannen som skal være Tjostolv Moland og Joshua Frenchs oppdragsgiver. Han viser seg å være Rune Folkedal (41), fotograf i Drammens Tidende. Han har aldri avtjent militærtjeneste. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
MYSTISK OPPDRAGSGIVER: Major Jean-Blaise Bwamalundu fra aktoratet viste i dag fram bildet av mannen som skal være Tjostolv Moland og Joshua Frenchs oppdragsgiver. Han viser seg å være Rune Folkedal (41), fotograf i Drammens Tidende. Han har aldri avtjent militærtjeneste. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den mystiske mannen som aktoratet i Kongo-rettssaken i dag viste fram på et bilde og framstilte som Tjostolv Moland og Joshua Frenchs oppdragsgiver, viser seg å være fotograf i Drammens Tidende. Attpåtil er han pasifist og har aldri avtjent militærtjeneste.

- Min militære bakgrunn begrenser seg til siviltjenesten i Norges Idrettsforbund. Bildet tok jeg av meg selv med mobilen i fylla, sier fotograf Rune Folkedal (41) til Dagbladet.

- Etterlatt mobil
Han avviser på det sterkeste at han har noen som helst oppdragsgiverrolle i forhold til Moland og French. Hvordan fylle-MMS-en av ham har endt opp som et av Kongo-aktoratets bevis for at Moland og French var på spionoppdrag, framstår for ham som en gåte.

- Jeg er en personlig venn av Torgeir Friksen (leder for sikkerhetsselskapet SIG Group, som har vært nevnt under rettssaken, red.anm.), vi drev et aktivitetsfirma sammen for lenge siden. Fyllebildet sendte jeg fra min mobil til hans på spøk - med følgetekst à la «Storebror ser deg» eller «Nå kommer jeg og tar deg», sier han.

At han på bildet peker på Kongo, skal være helt tilfeldig.

- Moland og French har jeg aldri møtt. Torgeir har fortalt at han prøvde å opprette en SIG-avdeling i Uganda sammen med Moland, men at forsøket strandet i 2008, sier Folkedal.

Friksen skal ha lagt igjen mobilen i Uganda. Fotografen tror kameratens etterlatte mobil kan ha blitt solgt eller stjålet, og at bildet på en eller annen måte har havnet i hendene på aktoratet i drapssaken i Kongo.

- Ga bort telefonen
Torgeir Friksen forteller at han ga bort mobilen til en av de siktede da han forlot Uganda, og at det er slik aktoratet må ha fått tak i bildet.

- Bildet ble sendt til meg fra et festlig lag for ca. tre år siden. Det er helt uskyldig, sier Friksen til Dagbladet.

Etter det 37-åringen kjenner til, har Folkedal aldri satt sin fot i Afrika.

- Det var ment som en spøk. Han er overhodet ikke oppdragsgiveren som aktoratet prøver å framstille ham som, sier han.

Overfor DT.no har Friksen bekreftet at han utstedte SIG-ID-kortene som ble funnet hjemme hos Moland under en razzia i Uganda. Han fortalte også at samarbeidet med de to drapssiktede nordmennene skar seg.

Friksen sier han ikke har noe formelt med dem å gjøre, og at de aldri har vært på oppdrag for ham.

Moland har tidligere fortalt at hans selskap med navnet SIG Uganda fortsatt eksisterer, men at dette selskapet nå ikke har noen forbindelse med Friksens selskap.

Milits eller Forsvaret?
Nøyaktig hvem som skal være Moland og Frenchs oppdragsgiver, er ikke klart. Aktoratet spekulerte i retten på om det kan dreie seg om hutumilitsen FDLR, den ugandiske LRA-geriljaen, det norske forsvaret - eller om Moland og French var på diamantjakt.

SIG ble også omtalt som en del av den norske garden.

Folkedal forteller at han reagerte sporenstreks da han så bildet tidligere i dag.

- Jeg marsjerte rett inn til redaktøren og redegjorde for bildet. Dermed tok jeg selv brodden av alle spekulasjonene i redaksjonen, forteller fotografen.

- Hva synes du om at du plutselig er havnet som bevis i rettssaken?

- Hvis dette beviset blir tillagt vekt, er det helt absurd, og sier i så fall noe om resten av bevismaterialet. Historien kunne vært morsom, hadde det ikke dreid seg om en drapssak der folk kan bli henrettet. Jeg synes synd på gutta, sier Folkedal.

Under rettssaken i dag ble det varslet at spørsmålet om spionanklagene vil avgjøres allerede neste gang retten samles, etter planen på torsdag.

SPIONER?: Mye av dagen i dag gikk med til å tegne et bilde av Moland (t.v.) og French som spioner. Til høyre tolken, som leser fra rettsdokumenter. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
SPIONER?: Mye av dagen i dag gikk med til å tegne et bilde av Moland (t.v.) og French som spioner. Til høyre tolken, som leser fra rettsdokumenter. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling