Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moland skrev at han planla «legendarisk operasjon» i Kisangani

Etterforskere med nytt brevbevis i saken mot de to nordmennene.

PORTEN: Tjostolv Moland
og Joshua French tok i går
imot Dagbladet på cella i
Kisangani, men Dagbladet
fikk bare lov til å ta bilder av
de to i slusen mellom de to
jernportene som vanligvis
skiller fangene fra friheten.
Foto: Tore Bergsake
PORTEN: Tjostolv Moland og Joshua French tok i går imot Dagbladet på cella i Kisangani, men Dagbladet fikk bare lov til å ta bilder av de to i slusen mellom de to jernportene som vanligvis skiller fangene fra friheten. Foto: Tore Bergsake Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): Nok et brev kopler Tjostolv Moland til en spektakulær hendelse i Kisangani. Ugandisk politi etterforsker «Operasjon Decisive Action», som de mener går ut på å rane en bank i den kongolesiske diamantbyen.

Moland og French avviser at de har lagt planer om bankran. Inne på cella til de to nordmennene tar Dagbladet fram brevet. Moland begynner å lese, og nikker gjenkjennende.

Rekognosering
Dokumentet er blitt en del av etterforskingsmaterialet til ugandisk politi. I brevet, som er skrevet til en norsk venn, forteller Moland om et nytt bekjentskap.

«Vi kom over en australier som hadde en fantastisk historie å fortelle fra Kisangani i Democratic Republic of Congo. Som du sikkert har fått med deg raser borgerkrigen øst i landet og inn dit dro jeg på recce (rekognosere,red.anm.). Dette kunne, og fortsatt kan bli en legendarisk operasjon. Jeg dro via en kontakt av meg i Beni med fly (Cess air, våpensmuglingsfly for Viktor Bout) til Kisangani. Kisangani ligger midt inne i Kongos jungel (sjekk kart) og jeg fant info og planader i en ukes tid».

Militsområder
Dette stemmer godt med e-postkorrespondanse  der French skriver at Moland skal på rekognoseringstur fra åttende mars 2008. Ni dager seinere er det tatt en rekke bilder av sentralbanken i Kisangani med samme kamera som har tatt bilder av Moland blant annet i Etiopia og på båt i Adenbukta.

Moland skriver videre: «Fra Kisangani dro jeg med moped som jeg satt bakpå gjennom jungelen tilbake til Beni.»

Dette er en by ikke langt fra grensa til Uganda.

«Det tok meg 6 dager gjennom militsområder, kryssing av elver, kongolesisk etterretning, pygmeer osv. før jeg kom meg helskinnet igjennom. Vi planla aksjonen nøye, kjøpte Yamaha sykler, fiksa kit osv. Fikk ned en engelskmann som siden viste seg helt ubrukelig.»

Til slutt skriver Moland at operasjonen er utsatt på ubestemt tid. Brevet erskrevet 11. oktober 2008.

Forkledd som FN
I andre dokumenter der «Operation DecisiveAction» er beskrevet, står det også at de skulle reise til Kisangani på motorsykler. En engelskmann som beskriver seg selv som tidligere leiesoldat har tidligere sagt dette til Dagbladet:

— Jeg ble rekruttert for å bli med på et bankran.

Han fortalte at han sammen med nordmennene og en fjerde person skulle reise til Kisangani på motorsykler forkledd som FN-soldater. Engelskmannen har forklart at han trakk seg fra operasjonen.

Spekulasjoner
De to nordmennene vil ikke uttale seg til Dagbladet etter at deres norske advokat Morten Furuholmen har kommet til Kisangani. Advokaten har blitt forelagt brevet av Dagbladet, men han synes ikke det dokumenterernoe som helst.

— Jeg har ikke kommet til Kongo fordelta i spekulasjoner reist av norsk presse. Jeg har derimot kommet hit for å konsentrere meg om de punktene som ligger til grunn for dødsdommen. En dødsdom som selv bygger på spekulasjoner, sier Morten Furuholmen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling