Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Molands far fikk telefon fra Støre

- Lovte at UD fortsatt skulle være til stede, sier Knut Moland.

BLE OPPRINGT AV UTENRIKSMINISTEREN: Knut Moland, Tjostolv Molands far, satte pris på telefonen fra Jonas Gahr Støre etter at sønnen hans ble dømt til døden i Kongo. Foto: TORBJØRN BERG
BLE OPPRINGT AV UTENRIKSMINISTEREN: Knut Moland, Tjostolv Molands far, satte pris på telefonen fra Jonas Gahr Støre etter at sønnen hans ble dømt til døden i Kongo. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Tjostolv Molands far, Knut Moland, reagerte kraftig da han fikk høre at sønnen var dømt til døden for drap, drapsforsøk og spionasje i Kongo i dag.

Det samme gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre, som tidligere i dag sa at Norge reagerer sterkt på dødsdommen.

Støre tok en telefon til Knut Moland i ettermiddag. Moland sier til Dagbladet at han satte pris på telefonen, og synes det var veldig greit at Støre ringte.

- Han ga lovnad om fortsatt tilstedeværelse for UD, og at de to fortsatt skal få fri rettshjelp, sier Knut Moland.

- Viktig med press
Han har ikke rettet noe kritikk mot UD, og mener de har gjort det de har kunnet så langt.

- Nå som dødsstraffdommen er klar, er det viktig at det blir press fra alle mulige hold. Blant annet har Støre sagt at han har snakket med den svenske utenriksministeren, kanskje de kan øke presset, sier Moland.

Støre bekrefter at han ringte Moland i ettermiddag.

- Jeg snakket med familiene deres i dag, men vil ikke gå inn på hva vi snakket om i dag, sier Støre til Dagbladet.

Støre sa tidligere i dag at Norge er gitt forsikringer om at dødsdommen ikke skal settes i verk, så de to nordmennene skal ikke bli henrettet. Denne meldingen skal være formidlet helt til topps i Kongo.

- Norge reagerer svært sterkt på denne dommen. Vi er mot dødsstraff, både praktisk, prinsipielt og til enhver tid, sa Støre.

Han lovte også å bruke alle påvirkningskanaler som er mulig i saken.

Mye oppmerksomhet
Store internasjonale medier har i dag omtalt dommen mot de to nordmennene. Amerikanske CNN har hatt saken som toppsak lenge på nett, og BBC har også omtalt saken.

DØMT: Tjostolv Moland og Joshua French fikk i dag vite at de ble dømt til døden for drap, drapsforsøk og spionasje. Foto: ESPEN RØST
DØMT: Tjostolv Moland og Joshua French fikk i dag vite at de ble dømt til døden for drap, drapsforsøk og spionasje. Foto: ESPEN RØST Vis mer

Knut Moland har også fått høre at BBCs sendinger i Afrika brukte tid på saken i dag.

- Det er selvfølgelig bra med oppmerksomhet utenfra, sier han.

Da Dagbladet snakket med ham i går, mente han at det hastet å få de to nordmennene ut av Kongo, i tilfelle noen ville finne på å ta loven i egne hender. Etter at dommen ble avsagt i militærdomstolen i Kisangani i dag, ba også Joshua French om det samme.

- Utenriksministeren må gripe inn. Nå må vi kontakte advokaten vår og anke. Vi må komme oss ut så fort som mulig, sa Joshua French (27) til Dagbladet umiddelbart etter dommen falt.

Moren til Joshua French, Hilde Kari French, kaller ifølge NTB dødsdommen mot sønnen et justismord. Hun sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere dommen videre i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling