DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.h.) og Joshua French har sittet i kongolesisk fengsel siden mai 2009. De to er dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo (47). Foto: TORE BERGSAKER / DAGBLADET
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.h.) og Joshua French har sittet i kongolesisk fengsel siden mai 2009. De to er dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo (47). Foto: TORE BERGSAKER / DAGBLADETVis mer

Molands kjæreste: - Han drepte sjåføren ved et uhell

Nordmannen sendte SMS fra jungelen, hevder hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Jamilla, jeg vil overgi meg til politiet fordi det var en ulykke. Jeg mente det ikke. Om jeg gjemmer meg, vil de finne meg og drepe meg, la meg ta meg selv til politistasjonen.»

Dette er innholdet i en tekstmelding den drapsdømte nordmannen Tjostolv Moland (31) angivelig sendte til sin ugandiske kjæreste i mai 2009, mens han var på flukt i jungelen, fra soldater som jaget ham og Joshua French (30) for drapet på deres kongolesiske sjåfør Abedi Kasongo (47).

- Ærlig De oppsiktsvekkende opplysningene kommer fram i siste nummer av magasinet GQ. Molands ugandiske kjæreste Jamilla Kalifala forteller om den angivelige SMS-en til den velrenommerte amerikanske journalisten James Bamford - som finner kvinnens historie troverdig.

- Jeg tror ikke det var noe kalkulerende bak dette; hun var bare ærlig, sier han til Bergens Tidende.

Moland og French er i tre kongolesiske rettsinstanser dømt til døden for drapet på familiefaren Kasongo, som ble funnet skutt og drept 5. mai 2009. De to nordmennene, som drev et sikkerhetsfirma i Ugandas hovedstad Kampala, ble pågrepet noen dager seinere, og har kontinuerlig sittet i fangenskap siden.

- FIKK SMS MED TILSTÅELSE: Tjostolv Molands ugandiske kjæreste Jamilla Kalifala er intervjuet av den anerkjente amerikanske journalisten James Bamford i siste nummer av magasinet GQ. Foto: TORE BERGSAKER / DAGBLADET
- FIKK SMS MED TILSTÅELSE: Tjostolv Molands ugandiske kjæreste Jamilla Kalifala er intervjuet av den anerkjente amerikanske journalisten James Bamford i siste nummer av magasinet GQ. Foto: TORE BERGSAKER / DAGBLADET Vis mer

Det er Tjostolv Moland selv som har satt Bamford i kontakt med Kalifala - som aldri har vitnet i saken mot nordmennene.

Advokat Morten Furuholmen, som lenge har bistått Moland og French, sier til Bergens Tidende at han aldri har hørt om SMS-en.

- Dette må Moland svare på selv, sier advokaten - som imidlertid har møtt den amerikanske journalisten og gir ham de beste skussmål.

Etter hva Dagbladet forstår, har ikke Kalifala tatt vare på den aktuelle SMS-en. At Moland virkelig sendte den, kan derfor verken bekreftes eller avkreftes.

Trakk tilståelse Moland innrømmet i 2009 å ha drept Kasongo, men var trolig alvorlig syk da han kom med tilståelsen, som seinere ble trukket tilbake.

DREPT: Seksbarnsfaren og sjåføren Abedi Kasongo (47) ble funnet drept i bilen han førte for Moland og French. Enka har fått en stor økonomisk kompensasjon fra de to nordmennene. Foto: PRIVAT
DREPT: Seksbarnsfaren og sjåføren Abedi Kasongo (47) ble funnet drept i bilen han førte for Moland og French. Enka har fått en stor økonomisk kompensasjon fra de to nordmennene. Foto: PRIVAT Vis mer

French har hele tida nektet for å ha noe med drapet å gjøre, og hevder, i likehet med Moland at bilen ble overfalt av banditter som drepte den 47-årige sjåføren.

Ifølge Kalifala kom SMS-en med tilståelsen etter at Moland først hadde prøvd å ringe henne.

Moland og French satt lenge fengslet i den østkongolesiske byen Kisangani, men ble før jul overført til hovedstaden Kinshasa, der de ifølge advokat Furuholmen har fått enecelle.

- Men soningsforholdene er langt fra gode, sier han til Bergens Tidende.

Dødsdommen mot de to vil etter alt å dømme ikke bli fullbyrdet.

Norske myndigheter prøver å få de to drapsdømte overført til soning i Norge. Dette er fremdeles uavklart.