<strong>- OPPSIKTSVEKKENDE:</strong> «Det er oppsiktsvekkende at Aasrud som stortingspolitiker og tidligere statsråd har forstått så lite av hvordan en rettsstat fungerer», mener advokat Olav Lægreid. Foto Kristin Svorte
- OPPSIKTSVEKKENDE: «Det er oppsiktsvekkende at Aasrud som stortingspolitiker og tidligere statsråd har forstått så lite av hvordan en rettsstat fungerer», mener advokat Olav Lægreid. Foto Kristin Svorte Vis mer

Hardt ut mot eks-statsråd:

- «Molboforslag» om Nav

Advokat Olav Lægreid mener at et Nav-ombud og makspris for advokater i Nav-saker er «molboforslag» fra Rigmor Aasrud (Ap).

Publisert
Sist oppdatert

Advokat Olav Lægreid bruker storslegga mot nestleder Rigmor Aasrud (Ap) i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Den tidligere fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren vil ha fortgang i planene om et Nav-ombud, og tok i Dagbladet denne uka til orde for makspris for advokater i Nav-saker.

«Her kommer Aasrud med det ene molboforslaget etter det andre. Det er oppsiktsvekkende hvor inkompetent og korttenkt man kan være som stortingspolitiker og eks-statsråd», skriver Lægreid i en tekstmelding til Dagbladet.

- Diskriminering

Saken til Lægreids tidligere klient Monica Foss (47) er bakgrunnen for krangelen. Foss vant i fjor mot Nav i lagmannsretten.

Etter fem års kamp nektet Nav i sommer henne likevel økt uføretrygd - bare med en annen begrunnelse enn den lagmannsretten kjente ugyldig.

Lægreid mente at seieren i retten ga ham rett til å doble salæret til 2800 kroner timen pluss moms - med tilbakevirkende kraft til trygderettssaken.*) Dermed fikk ikke Foss noe tilbakebetalt selv om lagmannsretten tilkjente saksomkostninger.

Med det som bakgrunn, vil Aasrud diskutere en makspris i slike saker.

«Hvis prisene på advokattjenester skal reguleres i for eksempel en statlig prisforskrift, må dette gjelde hele advokatbransjen, ikke bare visse sakstyper. Staten må i alle fall tenke over om en slik diskriminering er i tråd med EUs konkurranseregler eller forbudt», skriver Lægreid.

<strong>- IKKE MOLBOPOLITIKK:</strong> - Jeg tror de klientene som opplever at store deler av utbetalinger fra Nav etter klagebehandling forsvinner i advokathonorarer verken opplever det som molbopolitikk eller inkompetanse at vi som sitter på Stortinget er opptatt av deres situasjon, mener Rigmor Aasrud (Ap).
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- IKKE MOLBOPOLITIKK: - Jeg tror de klientene som opplever at store deler av utbetalinger fra Nav etter klagebehandling forsvinner i advokathonorarer verken opplever det som molbopolitikk eller inkompetanse at vi som sitter på Stortinget er opptatt av deres situasjon, mener Rigmor Aasrud (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Under fattigdomsgrensa

Han mener salærkrangelen han har gående med Monica Foss, som nå behandles i Disiplinærutvalget for Oslo krets, kunne vært unngått hvis han hadde kunnet føre saken med fri rettshjelp.

Ifølge Lægreid faller stadig flere utenfor fri rettshjelp fordi verken denne eller forrige regjering har oppregulert inntektsgrensa.

«Mange av dem som nå faller utenfor ordningen, ligger klart under både OECDs fattigdomsgrense og EUs fattigdomsgrense». skriver Lægreid.

Han mener at advokater fordi den offentlig salærsatsen «stadig underreguleres», må finne andre måter å dekke kostnadene.

«Det betyr høyere timepriser for alle som faller utenfor ordningen.»

Et Nav-ombud har han ingen tro på, blant annet fordi «det er en fare for at sektorvise ombud luller seg inn i etatens tenkemåter og etter hvert begynner å virke mot sin hensikt.»

- Ikke molbopolitikk

Aasrud er bekymret for at Navs klagesystem er så komplisert at man må bruke advokat for å nå fram.

Til det skriver Lægreid at en rettsstat trenger en nøytral arena hvor partene fritt kan argumentere og motsi hverandre.

«Til dette trenger vi advokater, som er frittstående og helt uavhengige av staten. Det er oppsiktsvekkende at Aasrud som stortingspolitiker og tidligere statsråd har forstått så lite av hvordan en rettsstat fungerer», skriver Olav Lægreid.

- Jeg tror de klientene som opplever at store deler av utbetalinger fra Nav etter klagebehandling forsvinner i advokathonorarer verken opplever det som molbopolitikk eller inkompetanse at vi som sitter på Stortinget er opptatt av deres situasjon, kommenterer Rigmor Aasrud.

*) Etter publiseringen av denne saken er ordene «med tilbakevirkende kraft til trygderettssaken» den 11. september lagt til for å tydeliggjøre.

Bakgrunnen er at Olav Lægreid samme dag skrev til Dagbladet at «dette framstilles som at jeg har doblet timeprisen etter å ha framsatt et sakskostnadskrav for Foss i henhold til den lavere prisen». Han mente at ordet «dermed» i påfølgende setning underslo at lagmannsretten kuttet i sakskostnadskravet hans.

Dette er saken

Forrige helg skrev Dagbladet om uføretrygdede Monica Foss (47) som i juli ifjor vant mot Nav i Gulating lagmannsrett.

Dommen fastslo at Foss oppfylte alderskravet for uføretrygd etter de høyere satsene for «unge uføre».

I sommer, etter fem års kamp, avgjorde Nav at hun likevel ikke får «ung ufør»-satser, fordi hun ikke fylte et annet krav som stilles; om sykdommens alvorlighet.

Hennes tidligere advokat Olav Lægreid mener at seieren i lagmannsretten i 2019 gir ham rett til et doblet salær fra Foss - med tilbakevirkende kraft til den forutgående saken i Trygderetten.

Han viser til at det i en oppdragsbekreftelse fra 2015, som ga henne en nedsatt timepris, sto at den vanlige salærsatsen gjaldt «dersom saksomkostninger dekkes av motparten».

Lagmannsretten avslo å dekke kostnader for den forutgående saken i Trygderetten, og kuttet salærkravet Lægreid la fram fra 600000 kroner til 200000 kroner. **)

At motparten måtte betale saksomkostninger for lagmannsretten innebærer etter Lægreids oppfatning at hun må betale den vanlige, fulle satsen for Trygderetten.

Denne ekstraregningen har ført til at Foss ikke har fått noe tilbakebetalt av de 155000 kronene hun innbetalte til Lægreid for lagmannsrettssaken, selv om Gulating lagmannsrett tilkjente henne saksomkostninger.

Lægreid er klaget inn for Disiplinærutvalget for Oslo krets.

**) Setningen er tilføyd 14. september, jfr. *).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer