Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Molde vant kampen om sykehuset

Helseminister Bent Høie valgte Molde over Kristiansund: - Det var ikke et valg mellom pest og kolera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se hele pressekonferansen her

Det var viktig å få tatt et valg i sykehussaken, sier helseministeren, som mener det faglige grunnlaget var godt nok.

Helseminister Bent Høie (H) bestemte i foretaksmøtet fredag morgen at det nye storsykehuset på Nordvestlandet skal legges til Molde. Han kom dermed fram til samme konklusjon som styrene i det lokale helseforetaket og helseregionen.

- Dette har vært en lang og svært krevende prosess over mange år, og jeg har stor forståelse for at spørsmålet om tomtevalg engasjerer og vekker mange følelser i befolkningen. Jeg er glad for at vi nå får landet tomtevalget, slik at vi i dag har kommet et skritt nærmere målet om nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal. Det er viktig for å gi fylkets pasienter best mulig pasientbehandling i fremtiden, sier Høie.

Molde vant dermed den vanskelige og langvarige striden med Kristiansund om plassering av det nye sykehuset til 6 milliarder kroner.

- Jobbe sammen Statsråden ønsker nå å komme videre i arbeidet mot et nytt sykehus.

- Nå som avgjørelsen er tatt, er det viktig å jobbe sammen for å få til et nytt og moderne sykehus til det beste for pasienten, sier Høie.

Prosessen rundt tomtevalget har ført til sterk kritikk, og mange har ment at beslutningen måtte utsettes. Høie mener likevel at det var godt nok grunnlag til å fatte en avgjørelse.

- Alle rapporter som er levert, har gitt et godt beslutningsgrunnlag, sier helseministeren. Han viser til at det er utført et grundig arbeid for å utrede de to alternativene, og at dette er kvalitetssikret av et eksternt konsulentselskap. Dessuten har han selv hatt tilgang til alt materialet siden det ble overlevert til styrene.

- Det betyr at jeg har hatt like god tid til å sette meg inn i saken som dem. Jeg har også hatt behov for å vite hva styrene mente, og det har jeg også hatt anledning til å vite, sier han.

Likeverdige Sykehusforkjemperne i Kristiansund har den siste tiden vært minst like opptatt av prosessen rundt tomteplasseringen som selve beslutningen. Fortsatt hefter det ubesvarte spørsmål ved forholdene rundt avgangen til direktør Astrid Eidsvik i begynnelsen av desember.

Høie sier han gjerne skulle vært denne saken foruten, men at det ikke endrer behovet for å få tatt en beslutning.

- Faktagrunnlaget endrer seg ikke selv om direktøren valgte å gå av den dagen. Styret har et selvstendig ansvar for å vurdere saken, sier han.

To gode alternativ Både styrene og helseministeren vedgår at det var to ganske likeverdige alternativer som sto opp mot hverandre.

- Det var ikke et valg mellom pest og kolera, ikke et valg mellom et godt og et dårlig alternativ. Det var et valg mellom to gode alternativ, sier Høie.

Han har lagt vekt på at Molde har det største medisinske fagmiljøet og at plassering på Opdøl vil gi kortest reisevei for flest innbyggere.

- Det er viktig at det planlegges for et godt poliklinisk tilbud i Kristiansund og at de prehospitale tjenestene videreutvikles slik at en sikrer en forsvarlig akuttberedskap og ivaretar de innbyggerne som får lengst reisevei til sykehus. Ålesund sykehus skal fortsatt være hovedsykehuset i Helse Møre og Romsdal, sier Høie. (©NTB)
(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook