BILDER FRA KRIGEN: Molhem Barakat tok dette bildet i Aleppo 17. desember. Foto: REUTERS / Molhem Barakat / NTB scanpix
BILDER FRA KRIGEN: Molhem Barakat tok dette bildet i Aleppo 17. desember. Foto: REUTERS / Molhem Barakat / NTB scanpixVis mer

Molhem (17) dokumenterte krigen i Syria. Så ble han selv drept

Ung Reuters-fotograf drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 17 år gamle Reuters-frilanseren Molhem Barakat ble drept i Aleppo i Syria fredag. Det melder blant annet Reuters selv.

Barakat begynte som fotofrilanser for nyhetsbyrået i den krigsherjede byen i mai i år. Bildene hans har vært på trykk i medier verden over. Så seint som i går ble et av bildene hans brukt av NRK, mens vi i Dagbladet senest brukte et av dem sist fredag.

Ifølge Reuters ble 17-åringen drept da han tok bilder av kamper mellom opprørere og regjeringsstyrkene ved et sykehus i Aleppo.

Bildene hans fra Aleppo har både vist krigsherjingene og dagliglivet i byen.

DREPT: Molhem Barakat. Foto: AP / NTB scanpix
DREPT: Molhem Barakat. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Syria er regnet som et av de farligste landene å jobbe i for journalister. Flere journalister med vestlig bakgrunn er blitt kidnappet, som svenske Niclas Hammarström og Magnus Falkehed. Flere utenlandske nyhetsbyråer bruker derfor lokale frilansere.

Frilansjournalisten Hannah Lucinda Smith har skrevet om 17-åringens bakgrunn.

- Han var vennen min. Han var den første personen jeg møtte i Aleppo, skriver hun.

Smith hevder Barakat var fortvilet og at han på et tidspunkt vurderte å bli medlem av al-Nusra, som kobles til al-Qaida, blant annet for å tjene penger.

PÅ INNSIDA: Barakat dokumenterte blant annet livet til Mohammad (13) som kjemper med opprørerne. Foto: REUTERS / Molhem Barakat / NTB scanpix
PÅ INNSIDA: Barakat dokumenterte blant annet livet til Mohammad (13) som kjemper med opprørerne. Foto: REUTERS / Molhem Barakat / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har lyst til å dra utenlands og gjøre karriere. Men hvordan kan jeg gjøre det uten penger og pass, sa han ifølge Smith, som skrev om 17-åringen også før han ble drept.

Men Barakat ble ikke al-Nusra-medlem.

- Han begynte som fotograf i stedet. Han spurte meg ofte om vi kunne jobbe sammen, men jeg avslo, fordi jeg ikke ville ha ansvaret for en ivrig 17-åring uten krigserfaring. Etterpå så jeg at han hadde begynt å ta bilder for Reuters. Jeg håper de tok ansvar for ham på en måte jeg ikke klarte, skriver hun.

Aleppo, byen hvor Barakat ble drept, var tidligere ansett som Syrias økonomiske hovedstad. Men etter nesten tre år med borgerkrig er byen i stor grad redusert til ruiner.

DAGLIGLIV: Dette bildet av Hasan (11) som serverer te ble tatt 7. desember i år. Foto: REUTERS / Molhem Barakat / NTB scanpix
DAGLIGLIV: Dette bildet av Hasan (11) som serverer te ble tatt 7. desember i år. Foto: REUTERS / Molhem Barakat / NTB scanpix Vis mer

Det ble rapportert at 56 personer ble drept i et angrep mot byen i går.

Borgerkrigen i landet er inne i sitt tredje år.

Over 126.000 mennesker er blitt drept i Syria siden konflikten startet i mars 2011, og flere millioner har flyktet fra hjemmene sine som følge av borgerkrigen, skriver NTB.

KAMPER: Dette bildet ble tatt fire dager før Barakat ble drept.  Foto: REUTERS / Molhem Barakat / NTB scanpix
KAMPER: Dette bildet ble tatt fire dager før Barakat ble drept. Foto: REUTERS / Molhem Barakat / NTB scanpix Vis mer