Møller i havet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tafjord Kraftproduksjon AS er den industrielle garantisten for at lilleputten Havgul er en seriøs aktør når selskapet nå søker konsesjon for tre vindmølleparker på Mørekysten med fra 200 til 500 møller som skal produsere 4,5 terrawatttimer i året. Omtrent som et større kjernekraftverk med et par reaktorer.

Det er mye som er verdens største i dette prosjektet med en investeringskostnad beregnet til drøye 16 milliarder kroner. Så mye at konsesjonsgivende myndighet gjør klokt i å se det i sammenheng med andre vindkraftprosjekter og gasskraftprosjekter, både eksisterende og planlagte. NHO Reiselivs direktør var kjapt frampå i går etter Havguls pressekonferanse som var lagt til NHO-hovedkvarteret, for å understreke at dette er hun imot. Verken turister om bord i Hurtigruta eller på land ved Ålesund, vil like å se møllene i havet når de søker steder de kan hvile øynene på urørt natur.

Det hefter også andre usikkerhetsmomenter ved gigantprosjektet. Det er helt avhengig av et marked for grønne sertifikater som energiminister Odd Roger Enoksen nylig utsatte. Mekanismen ved disse er at kraftkjøpere pålegges å kjøpe minst ti prosent grønn kraft, slik at det blir et marked for disse sertifikatene både i Norge og Sverige. Ordningen vil gjøre vindkraften lønnsom.

Klimaendringene er her. Grønlandsisen smelter og stormene blir kraftigere. Fossile energikilder tappes gradvis ut. Det er gode argumenter for å satse på vindkraft. Men en slik utbygging har også miljømessige konsekvenser i form av den visuelle forurensingen som møllene vil bli i naturlandskapet. En mølle kan se elegant ut, men 200 på rekke og rad er et stygt sår i horisonten.

Vi trenger alternativ kraft i stort omfang. Politikerne har ønsket det lenge. Prosjektene møter både lokal og sentral motstand. Til slutt blir det myndighetenes oppgave å veie fordeler og ulemper når konsesjonene skal deles ut, formodentlig innenfor en annen helhetlig plan som også folket på Mørekysten kan leve med.