- Momsbråket har svekket oss

Bråket rundt momsreformen er en av hovedgrunnene til den dårlige oppslutningen om Ap, mener Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tross den ene rekordmålingen etter den andre for Høyre tror ikke Jagland på noen høyrebølge i folket.

- Mitt inntrykk er at folk vil ha sosialdemokrati, velferdsordninger og rettferdig fordeling. Jeg tror heller ikke vi har noen egobølge. Det vi ser, er at folk er irriterte over en del skatteting, først og fremst momsreformen.

Momsreformen har mange detaljer og avgrensninger som kan latterliggjøres hvis reformen ikke settes inn i en sammenheng. I tillegg toer de partiene som har vært med på reformen, sine hender. Høyre, som jo var det partiet som først tok til orde for tjenestemoms, gjemmer seg nå. Jeg tror momsreformen er den viktigste enkeltforklaringen på våre problemer nå. Samtidig har vi ikke fått klart nok fram hva vi mener, sier Jagland til Dagbladet.

Ikke gunstig

- Burde momsreformen vært bedre forberedt?

- Jeg tror det uansett ville blitt mange justeringproblemer etter hvert. Jeg synes det er grunnleggende positivt at man i en prosess har evne til å endre på ting når man oppdager problemer. Å stå på løsninger for enhver pris er ikke noe godt alternativ. Men det er klart at det er vanskelig å legge fram en slik sak i et valgår, sier Jagland, som likevel mener regjeringen ikke kunne utsatt reformen.

- Vi hadde ikke noe valg. Momsreformen hadde ligget der så lenge at det ikke lot seg gjøre å komme unna den. Revidert matmoms som var en del av budsjettavtalen med sentrumspartiene, måtte betales ved moms på tjenester. Men en slik reform er selvsagt ikke gunstig i et valgår, sier Jagland.

Ap satser nå på at skattedebatten fram mot valget vil handle om skattelettens pris. På landsstyremøtet torsdag vil Jagland meisle ut Ap's motstøt. Ap vil:

  • Halvere barnehageprisene
  • Sikre gratis grunnskole, dvs. fjerne egenandeler.
  • Ruste opp skolene
  • Fjerne sykehuskøene
  • Bevare sykelønnsordningen.
Ifølge Jagland vil høstens statsbudsjett reflektere denne satsingen.

Skattelette eller velferd?

- I den situasjonen Norge er i, må folk gjøre et valg. Er det skattelettelser som er mest påtrengende, eller satsing på barnehager og skole?

Folk må velge, skattelette eller velferd. De kan ikke få begge deler. Mange har sagt at det er uakseptabelt at vi har fattige barn i Norge. Det er jeg enig i. Dem hjelper vi ikke med skattelette, for de fleste av foreldrene har ikke arbeidsinntekter. Derimot vil det hjelpe dem om skoleturer blir gratis.

- Håper du Høyre har kommet for tidlig i form?

- Jeg håper ikke på noe. Ap må stole på egne saker og kjøre dem fram med overbevisning. Så får folk gjøre sine valg. Velgerne har krav på tydelighet. Og velgerne forlanger saker, mer enn noen gang, sier Jagland.

Utenriksministeren konstaterer etter EU-toppmøtet i Göteborg at utvidelsen kan komme i gang i 2003, i tråd med tidsplanen.

Høyre blir EU-sinke

- EU er mer og mer en krumtapp i alt som skjer. Russland forholder seg nå direkte til EU. Det er gunstig for oss, men heller ikke uten problemer.

Vi ser nå et kraftfelt i triangelet EU- Russland- USA. Og vi vil merke mer og mer at vi ikke er i det kraftfeltet. Jeg blir nå kalt Reise-Jagland, og det er ikke uten grunn. Ingenting gir seg av seg selv for Norge. Vi skal slite enormt for å holde vår posisjon. Jeg håper vi får en Europa-debatt i valgkampen med dette perspektivet. Men jeg frykter at den blir preget av taktikk. Høyre vil ikke tørre, fordi de skal danne regjering med vegrerpartiet KrF, sier Jagland.

Har frie hender

- Betyr det at du tror en Høyre/KrF-regjering vil bli en sinke i Europa-politikken?

- Ja, KrF har jo sagt de ikke kan sitte i en regjering som åpner for ny EU-debatt.

- Ap har frie hender. Vi har sagt at det kan være aktuelt å ta en ny debatt når utvidelsen er kommet i gang, og det er en endret holding i befolkningen. Vi har sagt at det ikke er ansvarlig å være bakbundet i dette spørsmålet. Høyre, derimot, vil være bundet på hender og føtter av KrF, sier Jagland.

<B>FRIE HENDER:</B> Thorbjørn Jagland mener Ap har helt frie hender i EU-debatten.
LATTERLIGGJØRES: - Momsreformen kan fort bli latterliggjort hvis den ikke settes inn i en sammenheng, sier Jagland.