BOR I «KRIGSSONEN»:  Tross bitter arvestrid i Borgarting lagmannsrett mellom Mona Høiness og Urdahl-slektningene, bor Høiness gratis i denne villaen på Frogner, som utgjør en stor del av den omstridte arven. Bobestyrer Kristin Ourom har fått partene til å slutte fred på ett punkt. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
BOR I «KRIGSSONEN»: Tross bitter arvestrid i Borgarting lagmannsrett mellom Mona Høiness og Urdahl-slektningene, bor Høiness gratis i denne villaen på Frogner, som utgjør en stor del av den omstridte arven. Bobestyrer Kristin Ourom har fått partene til å slutte fred på ett punkt. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.Vis mer

Mona bor gratis midt i «krigssonen»

Isfront og geriljakrig i lagmannsretten. Her forklarer bobestyreren hvorfor kjendisadvokaten og slektningene er blitt enige på ett punkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Borgarting lagmannsrett veksler brått fra isfront til verbal geriljakrig mellom partene i den betente testamentkrangelen, bor fortsatt den saksøkte enearvingen Mona Høiness  i Frogner-villaen som er testamentets indrefilet.

Og det attpåtil gratis, uten at testamentet er rettskraftig. Hvordan henger det sammen ?

Bobestyrer Kristin Ourom i Kvale Advokatfirma forklarer paradokset. Det er snart tre år siden enkefru Synnøve Alver Urdahl døde, med et testamente som fikk slektningene til å kreve offentlig bobehandling.

- Partene, som nå er inne i en ny rettslig prosess om testamentet og arven, er enige om at den beste løsningen er at det bor folk i villaen i Eckerbergs gate. Og saksøkerne er enige om at det er en fornuftig løsning at Mona Høiness og ektemannen bor der, sier advokat Ourom til Dagbladet.

Hun følger den bitre testamentkrangelen fra tilhørerplass.

Leie på etterskudd
Mona Høiness flyttet inn i huset allerede in 2008 etter å ha solgt sin 17-millioners bolig i Huk Aveny på Bygdøy.

 BOBESTYRER:  Advokat Kristin Ourom i Kvale Advokatfirma. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN, DAGBLADET.
BOBESTYRER: Advokat Kristin Ourom i Kvale Advokatfirma. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN, DAGBLADET. Vis mer

Da visste kjendisadvokaten at hun ville få alt etter enkefru Urdahl. Det var hun selv som skrev ut teksten i testamentet 20. februar 2007 i favør av seg selv.

I den første dommen slo byfogden fast at det ikke er lovstridig at en arving skriver ut teksten.

- Men hvorfor får Høiness bo gratis ?

- Avtalen er at Høiness skal betale husleie etterskuddsvis dersom testamentet blir kjent ugyldig. Det er ikke satt noen leiepris. Avtalen mellom partene er at bostyret skal bestemme leiepris, dersom det blir aktuelt, sier bobestyrer Kristin Ourom.

- Mange 10-talls millioner Eiendomseksperter har anslått at eiendommen på Frogner kan være verdt 40 millioner kroner. Hele arven etter det barnløse og rike ekteparet er beregnet til rundt 100 millioner.

- Bostyret har bevisst ikke gått ut med en totalsum på de samlede verdiene i boet. Det er blant annet usikkert hva noen vil betale for den spesielle eiendommen i Eckerbergs gate.

 PRATER TIRSDAG:  Arving Mona Høiness skal etter planen slippe til i Borgarting lagmannsrett tirsdag. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
PRATER TIRSDAG: Arving Mona Høiness skal etter planen slippe til i Borgarting lagmannsrett tirsdag. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg vil anslå at 100 millioner kroner totalt er i den øvre delen av en verdiskala på boet. Selve boet er oversiktlig, og det har ikke kommet fram nye krav eller verdier, sier bobestyreren.

Saksøkernes advokat Fred A. Gade sa i retten mandag at det dreier seg om verdier for «mange 10-talls millioner».

To andre leiligheter på Frogner, eiendom på fru Alver Urdahls hjemsted Gryllefjord og kontanter og løsøre utgjør resten av verdiene i boet.

Leilighetene blir leid ut i påvente av at rettssystemet kommer med en endelig avgjørelse på hvem som blir rettmessige eiere.

- Det er et oversiktlig dødsbo, der det ikke har dukket opp nye verdier eller nye krav, sier  bobestyreren.

Får arv - uten å betale Dersom testamentet blir kjent ugyldig, skal arven deles i to mellom nieser og nevøer og deres barn og barnebarn på herr og fru Urdahls familietre.

Det er bare åtte av tante- og onkelbarna som har gått til retten for å få underkjent testamentet i favør av Mona Høiness.

Prisen for det tapte søksmålet i første rettsrunde kom på 2,9 millioner kroner.

- Siden dette er et offentlig skifte, er slektningene som ikke betaler for rettsprosessene like berettiget til å få sin del av en eventuell arv, sier en arveekspert til Dagbladet.