JULETRADISJON:  Mona Høiness og ekteparet Urdahl på en av de siste julaften-feiringene før Per Urdahl døde i 2002. Foto: Privat.
JULETRADISJON: Mona Høiness og ekteparet Urdahl på en av de siste julaften-feiringene før Per Urdahl døde i 2002. Foto: Privat.Vis mer

Mona Høiness vant arvesaken igjen

Lagmannsretten avviste anken på alle punkter. Bare ett nåløye igjen før 100-millioners arven er hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Borgarting lagmannsrett har i dag avvist anken i testamentsøksmålet fra slektningene til det barnløse og velstående ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl.

Her kan du lese hele dommen.

 VANT IGJEN:  Mona Høiness med sine advokater Mette Yvonne Larsen og Martin Eiebakke i Borgarting lagmannsrett. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
VANT IGJEN: Mona Høiness med sine advokater Mette Yvonne Larsen og Martin Eiebakke i Borgarting lagmannsrett. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

Dermed blir advokat Mona Høiness stående som enearving av formuen til rundt 100 millioner kroner med mindre slektningene vil forsøke å få kjent testamentet ugyldig i Høyesterett.

I så fall er ankeutvalget første nåløye der.

 VANT IKKE FRAM:  Urdahl-slektningenes prosessfullmektig Fred A. Gade (nærmest) og hans advokatkollega Knut Rabl-Vøien i lagmannsretten.Ved enden av bordet (med lyst hår): Elisabeth Jæger, en av saksøkerne. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
VANT IKKE FRAM: Urdahl-slektningenes prosessfullmektig Fred A. Gade (nærmest) og hans advokatkollega Knut Rabl-Vøien i lagmannsretten.Ved enden av bordet (med lyst hår): Elisabeth Jæger, en av saksøkerne. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

Og den muligheten skal taperne vurderere.

- Våre parter er skuffet over dommen. De hadde håpet på et annet resultat og vil benytte ankefristen på en måned til å vurdere å anke, skriver deres advokatfirma i en kort kommentar.
- Intet som rokker
Lagmannsretten slår fast at testamentet oppfyller lovens formkrav, og konkluderer med at det ikke er ført bevis for at Synnøve Urdahl i høy grad var «sjelelig svekt» da testamentet bble opprettet 20. februar 2007.

- Samlet sett er det intet som rokker ved Synnøve Urdahls testasjonsførhet, heter det i dommen.

 VERDIFULL EIENDOM:  Denne villaeiendommen i Eckersbergs gate på Frogner i Oslo utgjør en betydelig del av verdien i arven. Eiendomseksperter anslår salgsverdien til mellom 25 og 40 millioner kroner, alt ettersom hvilke kjøpere som er på markedet der og da. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL.
VERDIFULL EIENDOM: Denne villaeiendommen i Eckersbergs gate på Frogner i Oslo utgjør en betydelig del av verdien i arven. Eiendomseksperter anslår salgsverdien til mellom 25 og 40 millioner kroner, alt ettersom hvilke kjøpere som er på markedet der og da. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL. Vis mer

- Slik omstendighetene rundt selve opprettelsen av testamentet er opplyst, gir Mona Høiness'rolle i den ikke grunnlag for å fastslå at det har skjedd utilbørlig påvirkning av Synnøve Urdahl, skriver retten, som imidlertid er enig med ankeparten i at Høiness burde avstått fra å medvirke på noen måte fram til testamentet var opprettet.

Retten avviser også ankemotpartens påstand om at Mona Høiness har isolert fra Urdahl fra slektningene.

- Hennes eget ønske å være i fred
- Det er ikke uvanlig at eldre mennesker finner sosial omgang og kontakt mer krevende og slitsomt med økende alder. Det var et utslag av Synnøve Urdahls eget ønske å få være i fred, skriver retten.

 DOMMER:  Lagdommer Peter L. Bernhardt har vært rettens administrator. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
DOMMER: Lagdommer Peter L. Bernhardt har vært rettens administrator. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer

Også Oslo byfogdfembete kom til i den første rettsrunden høsten 2012 at det ikke var noe galt med testamentet, som ble opprettet fire år før enkefru Urdahl døde i 2011, 91 år gammel.

Slektningene og deres advokat har krevd at testamentet blir kjent ugyldig på grunn av feil med selve dokumentet, fordi Synnøve Alver Urdahl var for dement til å ivareta sine egne interesser og at Mona Høiness har manipulert henne og sørget for at hun ikke fikk kontakt med slektningene.

Regning på fem millioner
Dommen fra Borgarting lagmannsrett kom i ettermiddag, og de åtte slektningene må ta alle kostnadene for de to rettsrundene. Søksmålet har kostet rundt fem millioner kroner.

De største regningene har kommet fra deres egen advokat Fred A. Gade og hans kolleger, med tilsammen 3,2 millioner kroner, inkludert moms.

I tillegg må saksøkerne betale salæret til motpartens advokat Mette Yvonne Larsen på en million kroner pluss Mona Høiness saksomkostninger.
 
Dette er lagmannsrettens fem dommerne i saken:

Lagdommer Peter L. Bernhardt (lagmannsrettens administrator), lagdommer Anne Magnus, ekstraordinær lagdommer Jarle Amundsen, seniorrådgiver Marius Siljestad (meddommer) og senioringeniør Sissel Wiull (meddommer).