Mona Juul forklarte seg

Norges ambassadør i Israel, Mona Juul, satt i ettermiddag i møte i Utenriksdepartementet for å forklare seg om fredspengene hun fikk av Peres-senteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mona Juul ga i et møte med Utenriksdepartementet (UD) mandag sin versjon av historien om fredsprisen hun og ektemannen Terje Rød-Larsen fikk av Peres-senteret i 1999.

Pressen beleiret Utenriksdepartementet i timevis, men alt UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik ville si var at de holdt seg til kunngjøringen av 1. mai om at Juul skulle få presentere sin sak. Men hvor og når kom de ikke til å avsløre.

- Dette er en personalsak, presiserte Klepsvik.

Etter sigende skal Juul være i Oslo i to dager. Terje Rød-Larsen skal onsdag holde et foredrag i Nobelinstituttet om krisen i Midtøsten.

Komiteen

Mandag ble det også klart at kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil trenge dypere ned i Juul-saken. Tirsdag kommer komiteen til å vedta å sende et brev med spørsmål til Utenriksdepartementet, opplyser komitésekretær Kjell Engebretsen (Ap).

Frp-formann Carl I. Hagen la forrige uke fram et forslag til et brev til UD.

- Det er nok flertall i komiteen for et brev til UD, men vi kommer til å diskutere formen, om hvilke spørsmål som er relevante, sier Engebretsen.

Etter Engebretsens mening er det flere punkter i Hagens brev som er greie, som at man vil ha klarlagt bevilgningene til Peres-senteret. Andre er ifølge Engebretsen irrelevante. Hagen vil blant annet vite om ekteparet Juul/Rød-Larsen har innrapportert fredsprisen på 900.000 kroner til skattemyndighetene.

- Dette har ikke UD noe med, slår Engebretsen fast.

Personalsak

Engebretsen sier det også er naturlig med en grenseoppgang i forhold til personalsaken mellom Juul og Utenriksdepartementet.

- Vi holder oss unna personalsaken, det er et forhold mellom arbeidsgiver og ansatt, sier komitésekretæren.

- Men bevilgningene er relevant. Det er også spørsmålet om hvordan utnevnelsen av Juul til ambassadør foregikk i 1999, sier Engebretsen, som presiserer at det er rom for flere spørsmål hvis de er relevante, presise og logiske for UD å svare på.

(NTB-Hans Rustad)