Mona Juul godtar refs

Norges ambassadør i Israel, Mona Juul, har ikke anket Utenriksdepartementets avgjørelse i saken om prispenger fra Peres-senteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juul hadde tre uker på seg til å si fra om hun godtok den skriftlige irettesettelsen. Alternativt kunne hun anket saken inn for Kongen.

- Både Utenriksdepartementet og Juul anser nå saken for avsluttet, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik til NTB.

Juul og ektemannen Terje Rød-Larsen mottok 50.000 dollar hver fra Peres-senteret i Israel i 1999, som belønning for deres fredsinnsats. Pengene ble ikke innrapportert til UD, slik tjenestereglementet tilsier. Juul ble derfor ilagt en skriftlig refs som blir stående i fem år før den slettes. Juul fikk beholde pengene, men valgte selv å returnere dem til Peres-senteret, noe UD var fornøyd med.

Rød-Larsen, som den gang også var ansatt i UD, har sagt at han akter å beholde pengene. Han er i dag spesialutsending for FN i Midtøsten.

Oppstyr

Formelt dreide det seg om en personalsak, men parets diplomatiske stjernestatus gjorde den til noe langt mer. Først i Israel, der saken dukket beleilig opp like etter at Rød-Larsen hadde kritisert den israelske hærens framferd i Jenin, deretter i Norge, hvor den ifølge kritikere var et eksempel på et Ap-nettverk som drev med uheldig rolleblanding.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget tok opp utnevnelsen av Juul til ambassadør og norske bevilgninger til Peres-senteret. Det kom fram at Juul hadde vært budbringer for senteret overfor UD.

Belastning

Enkelte røster, som Høyres utenrikspolitiske talsmann, Inge Lønning, forlangte at Juul måtte hjemkalles. Samtidig lekket ellers trauste embetsmenn som en sil om alt som dreide seg om saken, i ren harme over Juuls overtramp.

Saken utviklet seg til å bli en stor personlig belastning for Juul. Da hun var hjemme for å forklare seg i midten av mai, ble hun fotfulgt av pressen.

Utenriksdepartementet landet 1. mai på en skriftlig irettesettelse. Det har ikke skjedd i nyere tid at en ambassadør har fått en så streng reaksjon.

(NTB)