FN-AMBASSADØR: Mona Juul er utnevnt til ny FN-ambassadør. Her er Juul avbildet på vei til gallamiddag på Slottet i anledning Prins William og hertuginne Catherine sitt besøk i Norge i januar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FN-AMBASSADØR: Mona Juul er utnevnt til ny FN-ambassadør. Her er Juul avbildet på vei til gallamiddag på Slottet i anledning Prins William og hertuginne Catherine sitt besøk i Norge i januar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Mona Juul utnevnt til ny FN-ambassadør

Diplomat og tidligere statssekretær Mona Juul er i statsråd fredag utnevnt til Norges nye FN-ambassadør.

Mona Juul (59) har tidligere vært nestkommanderende i den norske FN-delegasjonen i New York. Juul har også vært norsk ambassadør i Israel, ekspedisjonssjef i UD og statssekretær i UD for Ap. Hun kommer fra stillingen som ambassadør i London.

Utnevnelsen skjedde i statsråd fredag. Juul tiltrer på det tidspunktet Utenriksdepartementet bestemmer, heter det.

Fredsavtale

Juul er kjent fra prosessen med å forhandle fram fredsavtalen for Midtøsten der hun var sentral sammen med blant andre ektemannen Terje Rød-Larsen. Prosessen endte med at Israel og palestinske PLO signerte den såkalte Oslo-avtalen i Washington i 1993.

Stillingen som FN-ambassadør har vært ledig siden Tore Hattrem ble utnevnt til ny utenriksråd i juni.

I begynnelsen av august skrev Aftenposten at Juul var eneste søker til jobben. Utenriksdepartementet ville da ikke svare på spørsmål om de vurderte andre kandidater enn Juul til jobben.

Viktig i FN-kamp

Norge har søkt om å få plass i FNs sikkerhetsråd i perioden 2021–2022 og har igangsatt en kampanje for å få ett av de ti setene som ikke er faste.

FN-ambassadøren vil spille en viktig rolle i å verve stemmer til dette. Norge har vært medlem av Sikkerhetsrådet fire ganger tidligere, forrige gang i 2001–2002.