Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mona må slakte «barna sine» på grunn av den voldsomme tørken

Tidenes tørke i Norge rammer bredt: Sønderknuste bønder slakter dyr for fote, grunnvannstanden er historisk lav og Tine frykter melkemangel.

TØRKE: På grunn av tørke og matmangel må sauebonde Mona Solberg slakte over halvparten av sauene sine. - Det er helt jævlig, jeg føler meg som en bøddel, forteller hun til Dagbladet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EIDSVOLL (Dagbladet): Norge opplever den verste tørken på over 70 år og bøndene er hardest rammet. Påfølgende fôrmangel gjør at mange må slakte store mengder dyr.

Grunnvanntilstanden i Norge er nå blitt alvorlig lav. Alle de røde feltene på kartet nedenfor innebærer «Svært lav» vannstand, opplyser NVE til Dagbladet.

- Det er en dramatisk situasjon. Grunnvannet og vannstanden i elvene synker fortsatt. Noen steder er det varslet bygevær, men det er helt lokalt og vil ikke medføre noen merkbar endring på situasjonen, sa fungerende seksjonssjef Inger Karin Engen i NVE til Dagbladet på onsdag.

LAVT GRUNNVANN: Over hele landet er grunnvannet svært lavt. Illustrasjon: NVE
LAVT GRUNNVANN: Over hele landet er grunnvannet svært lavt. Illustrasjon: NVE Vis mer

En «bøddel» på tunet

Engen understreker at hun aldri tidligere har opplevd noe liknende i sin karriere.

Dét har ikke Mona Solberg, heller.

Sauebonden på Eidsvoll står med tårer i øynene og kikker ut på det gulsviddet gårdstunet.

- Man føler seg som en bøddel, sier hun til Dagbladet.

På t-skjorten hennes står det «Bonde». Solberg er stolt av jobben sin, og sier hun er glad i hver eneste sau hun har.

Det er ikke det tørre gresset i seg selv som opprører henne, men konsekvensen tørka får for sauene hennes. Det er blitt en tørke på liv og død.

Se video øverst i saken.

- Helt jævlig

På grunn av fôrmangel må Mona Solberg og mannen slakte mesteparten av dyra sine om kort tid.

Det gjør skikkelig vondt for en sauebonde.

- Jeg kaller sauene for barna mine, jeg har navn på alle voksne sau vi har. Jeg pleier å si at jeg har to typer barn, de på to bein og de på fire. Sauene har forskjellige personligheter, alle sammen. Å måtte sende friske dyr til slakt, det er helt jævlig, sier Solberg.

TRIST: Mona Solberg har navn på alle voksne sau hun eier. Å slakte dem på grunn av tørken gjør vondt, forteller hun. Foto: Nicolai Delebekk / Dagbladet
TRIST: Mona Solberg har navn på alle voksne sau hun eier. Å slakte dem på grunn av tørken gjør vondt, forteller hun. Foto: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Hvor store økonomiske tap er det snakk om?

- Å, det har jeg ikke orket tenke på en gang! Men det er nok en del. Det viktigste er uansett sauene, ikke pengene. Vi driver ikke med dette for å bli rike, men fordi vi har tro på måten vi driver på.

Slakter 135 av 160

Solberg står blant et titalls gammelnorsk spælsau. Gårdsdriften er økologisk, og i alt har hun og ektemannen 160 sau. Flesteparten er på utmarksbeite nå, for å spare på vinterfôret.

Men forholdene er ikke bedre der ute enn de er her på tunet: Også i skogen er det for tørt og for lite mat til sauene.

Solberg peker på flere av sauene, navngir spesifikt de hun har spesielt sansen for, de som alltid kommer bort til henne på tunet.

- Men vi kan ikke la dyra sulte heller. Vi har et ansvar overfor dem, sier hun alvorlig.

Solberg sier hun bare ser én utvei: Å ringe etter slaktebilen.

- Vi må slakte veldig mange sau, omtrent 135 av de 160 vi har, for vi har ikke vinterfôr nok til flere. I et vanlig år slakter vi rundt 70 sau. Vi må slakte alle lam, omtrent hundre i alt, og halvparten av de voksne, enten de er klar for det eller ei.

Solberg er krystallklar på at hun ikke har noe valg.

Tørka har rammet produksjon av vinterfôr og naturen er så tørr at sauene ikke får nok mat på sikt. Flere av sauene hennes har kortere pels enn vanlig.

- Vi har ikke nok vinterfôr og beitet er allerede nesten tom for mat. I år er beitet så tørt at vi har fått 45 prosent av et normalår. Vi kunne kjøpt kommersielt fôr, men det finnes jo knapt.

Etterlyser tiltak

Mona Solberg sier hun gruer seg til «noen veldig tøffe dager» når sauene etterhvert sendes til slakt. Også ektemannen Jon Solberg gremmes av tanken på å ta livet av så mange dyr.

13. juli innførte Landbruks- og matdepartementet nulltoll for bøndenes import av høy og halm. Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har også åpnet for å reforhandle jordbruksoppgjøret dersom det kommer et felles initiativ fra hele jordbruket.

Importstopp

Dale skal treffe kriserammede bønder i Vestfold i dag. Mona Solberg sier hun forventer mer handling fra landbruksministeren.

- Dette er så alvorlig! En hel næring er rammet. Når det gjelder tiltak så har Dale mye å gå på, for å si det sånn. For det første må vi ha importstopp på utenlandsk kjøtt slik at vi får solgt og spist alt det norske kjøttet som sendes til slakt framover, sier hun.

Også strømprisene er høye som følge av tørken. Ifølge strømbørsen Nord Pool ligger strømprisen nå på 491,196 kroner per megawattime. Det er en kraftig økning sammenlignet med prisen per 1. juli i fjor, da den lå på 223,452 kroner, melder NTB.

Melkemangel

Onsdag ettermiddag melder Tine at tørken også kan få ringvirkninger for norsk melkeproduksjon: Tine frykter melkemangel utover høsten som følge av at mange bønder slakter storfe.

Tidligere onsdag gikk Arbeiderpartiet ut med krav om at regjeringen må gi forsikring om støtte til frakt av fôr dit det trengs.

- Alle som kan produsere ekstra fôr, må umiddelbart få en tydelig forsikring fra regjeringen om at myndighetene vil garantere for gode fraktordninger, slik at alt ekstra fôr som kan produseres, kommer til nytte i tørkerammede Norge, sier Nils Kristen Sandtrøen, som er partiets landbrukspolitiske talsperson.

Jon Georg Dale avviser onsdag kveld kravet fra Ap.