- Forfalsket attest

Mona Sahlin og hennes livvakt mistenkes for lovbrudd

Den svenske topp-politikeren avhørt i dag.

KOMPANJONGER: Mona Sahlin sammen med sin tidligere livvakt. Nå er begge mistenkt i en forfalskingsak. Foto: Jonas Bilberg Aftonbladet / IBL/Scanpix
KOMPANJONGER: Mona Sahlin sammen med sin tidligere livvakt. Nå er begge mistenkt i en forfalskingsak. Foto: Jonas Bilberg Aftonbladet / IBL/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tidligere partilederen i det svenske sosialdemokratiske partiet, Mona Sahlin, er igjen i hardt vær.

Deler av dagen i dag har hun tilbragt i avhør hos det særskilte etterforskingsorganet i Sverige. Der har også hennes tidligere livvakt vært i dag, siden de to mistenkes for å ha samarbeidet om å utstede en falsk attest til livvakten.

- Hun ble avhørt i dag og forelagt vår misstanke om at hun har forfalsket en attest, sier Håkan Roswall, ved det særskilte etterforskingsorganet til Aftonbladet.

Han forteller at avhøret av den tidligere statsråden og partilederen varte i to timer. Samtidig ble den tidligere livvakten hentet på sin arbeidsplass, kjørt til politistasjonen og avhørt om samme sak.

- Begge har fått forsvarere, sier etterforsker Ing-Marie Hägglund til Expressen.

Luksusbil

I mai trakk Sahlin seg fra jobben som regjeringens koordinator mot ekstremisme etter at avisa Expressen avslørte at hun hadde underskrevet på falske attester som skulle dokumentere hvor mye hennes tidligere livvakt tjente. På en av attestene sto det at livvakten tjente 120 000 kroner i måneden, mens hans virkelige månedslønn var på 43 000 kroner.

Attesten gjorde at livvakten fikk høyere lån enn han ellers ville fått, og at han kunne kjøpe seg en dyr bil.

Ferskt

Sahlin har nå fått innvilget en offentlig forsvarer. Hun stilte til avhør sammen med advokat Claes Borgström.

Men advokaten har i dag ikke villet uttale seg stort til svenske medier.

- Når fikk du vite om at Mona Sahlin mistenkes for lovbrudd?

- Det har jeg ikke visst om lenge, sier han til Expressen.

Trøbbel igjen

Denne forfalskingssaken, som nå er på vei til å bli en straffesak, er ikke første gang den kontroversielle politikeren er i trøbbel.

I løpet av 1999, mens Sahlin var statsråd i Göran Perssons regjering ble hennes private firma meldt til kemneren 32 ganger fordi hun ikke gjorde opp parkeringsbøtene sine. Parkeringsproblemene hennes gjorde at hun som eneste regjeringsmedlem fikk innvilget en egen parkeringsplass.

Året etter betalte hun ikke restskatten på 40 000 kroner og regningen gikk til inkasso.

I 2002 ble det avslørt at hun kjørte rundt i en bil som ikke var EU-godkjent og hun hadde heller ikke betalt de bilavgiftene hun skulle.

Tobleroneskandalen

I 1995 kom det fram at Sahlin, under sin tid som arbeidsminister fra 1990-1991, ved flere tilfeller brukte statens penger til egne utgifter. Sahlin leide biler til privat bruk, tok ut kontanter og kjøpte en rekke varer, deriblant to sjokolader av merket Toblerone, noe som førte til at saken fikk navnet «Tobleroneskandalen».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer