TRUET IGJEN: Mona Sahlin har en rekke ganger blitt utsatt for høyreekstreme trusler og hærverk. Foto JONATHAN NACKSTRAND/ AFP / NTB Scanpix
TRUET IGJEN: Mona Sahlin har en rekke ganger blitt utsatt for høyreekstreme trusler og hærverk. Foto JONATHAN NACKSTRAND/ AFP / NTB ScanpixVis mer

Mona Sahlin våknet til hakekors på døra

Eks-partielder nazihetset etter 1. mai-tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske avisa Expressen skriver i dag om et hittil ukjent tilfelle av nazi-hærverk mot Mona Sahlin.

Den tidligere lederen av de svenske Socialdemokraterna lå og sov da nazister malte et hvitt hakekors på vinduet til politikerens inngangsdør.

Da hun våknet så hun at porten var åpen, og da oppdaget hun hakekorset på døren. Politiet ble varslet, og sendte ut en patrulje. Sahlin hadde ikke livvakter på det tidspunktet.

Nazimarsj
Hærverket skjedde kort tid etter at det ble klart at Sahlin skulle holde 1. mai-tale i Jönköping. Hun ønsket å tale der fordi det svenske nazipartiet Svenskarnas parti hadde bestemt seg for å marsjere i byen for tredje gang.

- De har kalt meg landsforræder. Det er en stor ære å bli kalt det av nazister, sa Sahlin da.

Hakekors-malingen skjedde ifølge Expressen natt til 25. april i år.

Truet på livet
Saken etterforskes nå av politiet, og Sahlin har fått sikkerhetsvakter døgnet rundt.

Sahlin har tidligere opplevd en rekke grove trusselepisoder. I 1992 risset en mann inn et hakekors på den døren som ble vandalisert nå i april. I 2011 forsøkte en maskert mann å ta seg inn i hennes bolig. Hun har blitt angrepet fysisk og har blitt tvunget til å avlyse valgmøter på grunn av drapstrusler.

Under den såkalte Almedalsveckan, en politisk sommerfestival, i fjor, ble hun forfulgt og truet av tre menn fra Svenskernas parti.

- De så ut til å hate meg sterkt, sa hun til Expressen etterpå. 

Hylles
Den svenske sikkerhetspolitiet Säpo har bedt Sahlins partiledelse om ikke å kommentere hærverket. Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven kommer derfor med følgende kommentar:

- Mona Sahlin fører en modig kamp mot rasisme, nazisme og det ekstreme høyre. For det fortjener hun all respekt og støtte.

Svenskenes statsminster, Fredrik Reinfeldt fra høyrepartiet Moderaterna, støtter også Sahlin.

- Jeg har mange ganger sagt at Mona Sahlin på en modig og viktig måte har stått opp mot denne typen krefter i en lang politisk karriere, og det fortjener hun heder for.

Sahlin ønsker ikke å kommentere saken, skriver Expressen.

STOCKHOLM, SVERIGE 20110210.
Politiet sikrer spor i snøen utenfor opposisjonsleder Mona Sahlins hus i Nacka torsdag. Sahlin varslet politiet da en ukjent mann kjente på døren til huset.
 

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
STOCKHOLM, SVERIGE 20110210. Politiet sikrer spor i snøen utenfor opposisjonsleder Mona Sahlins hus i Nacka torsdag. Sahlin varslet politiet da en ukjent mann kjente på døren til huset. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Vis mer