«Monarkiet er foreldet»

Tor Erling Staff (69) føler seg som ei purke i slaktetida når han heises opp i lufta for å bli fotografert. Selv slakter Staff det norske kongehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Monarkiet er foreldet. Et statsoverhode bør være valgt, det er den eneste naturlige og logiske ordningen, sier han.

Norges mest profilerte forsvarsadvokat er akkurat ferdig med nok en debatt, denne gangen på Dagsnytt 18. Han har tatt seg tid til et intervju dagen før ferien, som han er oppriktig nok til å kalle arbeidsferie.

69-åringen har tidligere holdt seg langt unna monarkidebatten, men i møtet med Dagbladet velger han å ta bladet fra munnen. Staff mente lenge at moarkiet fungerte utmerket her i landet.

Men de siste par åra har han endret syn.

- Jeg har uten videre tatt det for gitt at vi har et kongedømme, det har vært klart betryggende når man ser hvem som har vært monarker. De har fylt rollen så fremragende tidligere. Noen av situasjonene som har oppstått for kongeparet de siste åra, har de taklet på en lite heldig måte. Et par situasjoner har åpenbart vært vanskelige for dem, sier han.

Sykdomstegn

Staff vil ikke gå konkret inn på hvilke situasjoner han sikter til, men på direkte spørsmål svarer han at de i hovedtrekk gjelder kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise - og deres livsledsagere.

Advokaten mener også at det er et sykdomstegn for kongehuset at det har fått egne PR-rådgivere, sier Staff.

- Det at de trenger et PR-apparat i dag, sier det meste. Man får nesten inntrykk av at det er PR-rådgiverne som regjerer.

Til tross for at han har representert Mette-Marits ekskjæreste Morten Borg, presiserer han at han uttaler seg som vanlig samfunnsborger.

Norsk ensretting

Staff er alt annet enn glad i å snakke om sin egen person. Premissene for intervjuet ble avtalt over telefon, og var krystallklare:

- Hvis du spør om hvor jeg liker å spise jordbær, vil jeg be deg om å holde kjeft.

Rikmannssønnen, som har gått sin egen vei helt fra han var ung, har stått fram som en av de fremste forkjemperne for de svake gruppene i samfunnet.

Et av temaene som engasjerer Staff, er nordmenns holdninger. Han hever stemmen så vidt når han beskriver hvordan unge innvandrere vraker deler av sin egen kultur til fordel for vestlige verdier og holdninger.

- Nordmenn er for preget av at «norsk er best», for preget av ensretting. Mange unge innvandrere bryter med foreldrenes verdier, vi tror at våre er så forbanna mye bedre, sier en opphisset Staff.

Forbanna

Blir du ikke lei av å være gneldrebikkja som ofte må stå alene i samfunnsdebatten?

- Jeg har tidligere sagt at akkurat det har en egenverdi. Å få kjeft er bare livgivende, og med åra har jeg bare blitt mer og mer forbannet på det jeg oppfatter som urettferdighet, sier 69-åringen med et forsiktig smil.

Staff har lite til overs for autoriteter, men sier at det ikke har noe med personene som sitter i maktposisjoner å gjøre.

- Å være en vanlig borger i Norge er ualminnelig komplisert. Jeg synes det er en betydelig mangel på menneskelighet i norske myndighetsorganer.

Staffs autoritetsfobi slår også gjennom når vi kommer inn på livssyn.

- Jeg er troende, men hva jeg tror på er uklart. Jeg foretrekker å tro på en gud framfor å tro på Helsedirektoratet, klukker han.

SVEVER HØYT: Han nærmer seg 70, men Tor Erling Staff lar seg likevel heise opp av stigebilen. - Var dette din idé? Du må være gal, sier en hoderystende Staff til Dagbladets fotograf.