Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monarkiet er svekket

For nordmenn er det helt greit at kronprins Haakon gifter seg med «en pike av folket». Men fremdeles mener over halve Norge at den utkårede må være hakket bedre enn resten av oss. Og nesten en tredel mener at monarkiet er svekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet, svarer 52 prosent av befolkningen at det bør stilles spesielle krav når det gjelder vandel og livsførsel til de kongeliges utkårede.

Det er en økning på 7 prosent siden mai. Maimålingen ble gjort etter at kronprinsen hadde uttalt seg om Mette-Marits bakgrunn fra et «utagerende festmiljø».

Nå mener 29 prosent, eller nesten en tredel av befolkningen, at forholdet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit vil svekke kongedømmets stilling. De unge står fremdeles på Haakons side, men også der gir tallene noen overraskelser.

- Selv blant 15- 24-åringene, der «Haakon-fansen» utgjør morgendagens rojalister, er det like mange som mener forholdet hans har svekket som styrket monarkiet (15 prosent, red.anm.), sier statsviter Kristin Taraldsrud Hoff i MMI.

Mange tvilere

Over halvparten av folket, eller 54 prosent, svarer de ikke har noe imot samboerskapet. Men i målingen kommer det likevel fram at en drøy fjerdedel av befolkningen er veldig skeptiske til kronprinsens forhold til Mette-Marit på flere punkter.

  • 29 prosent mener forholdet svekker kongedømmets stilling i Norge.
  • 27 prosent mener det er galt av Haakon å bli samboer.
  • 25 prosent mener Mette-Marit ikke bør bli dronning selv om hun gifter seg med kronprinsen.

Det kanskje mest oppsiktsvekkende er at det selv i aldersgruppen 15- 24 år, som normalt burde stått last og brast med en ung og radikal kronprins, også finnes en viss skepsis til forholdet. 18 prosent mener Mette-Marit ikke bør bli dronning selv om hun gifter seg med kronprinsen.

Engasjerer

- Det er tydelig at temaet engasjerer folket, men resultatene er ikke entydig positive for monarkiet. Helhetsbildet gir ikke inntrykk av at dette er noen dans på roser for kongehuset. Fremdeles er langt de fleste positive, men det er store grupper som viser skepsis, sier statsviter Kristin Hoff i MMI.

Målingen viser at de sosialistiske velgerne stort sett aksepterer kronprinsens forhold og planlagte samboerskap, mens flertallet av velgerne til Fremskrittspartiet, Høyre, KrF og Senterpartiet liker dette heller dårlig.

- Totaltallene viser jo at folk flest aksepterer dette, men det er et relativt stort mindretall som tviler. Det viser at kronprinsen er populær, og at vi tåler mye fra den kanten, men kanskje ikke altfor mye, sier Hoff.

Ikke uventet er det den eldste generasjonen, de over 60, som har vanskeligst for å godta kronprinsens stadig mer folkelige livsstil.

Generasjonsskille

67 prosent mener det bør stilles spesielle krav til kongelige ektefellers vandel og livsførsel. 43 prosent av dem mener forholdet mellom Haakon og Mette-Marit svekker monarkiet. 39 prosent mener Mette-Marit ikke bør bli dronning selv om hun gifter seg med kronprinsen. 52 prosent mener det er galt av dem å inngå samboerskap. På alle disse punktene er skepsisen langt større enn hos dem mellom 40 og 59.

- Dette generasjonsskillet er kanskje det mest iøynefallende i hele undersøkelsen, sier Kristin Hoff, som mener det virker som kronprinsen er i ferd med å gi monarkiet en ny legitimitet.

- Det ser vi i spørsmålet om Norge bør fortsette å være kongedømme. Den yngste generasjonen, som burde ha hellet langt mer i retning av en republikk, er utrolig monarkivennlige, sier Hoff.

Blant de yngste mener 78 prosent at Norge bør fortsette å være kongedømme. Det er 7 prosent flere enn i den eldste generasjonen...

<B>ET VARSKU:</B> Kong Harald må finne seg i at et flertall mener monarkiet er svekket.