- Monarkiet har ingen framtid

Georg Apenes mener monarkiets dager snart er talte. Han ber politikerne tilrettelegge for overgang til republikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det behøver ikke skje i dag eller i morgen, men vi må begynne å tenke de tankene. Monarkiet har ingen framtid, og da mener jeg ikke i morgen, men om noen år, sier Datatilsynets direktør, høyremann, jurist og tidligere redaktør til Dagsavisen. Han mener Stortingets neste presidentskap må sørge for at en ny statsform er meislet ut på papiret hvis Harald eller Haakon en dag finner ut at de heller vil være vanlige borgere.

Georg Apenes er forsiktig i sin karakteristikk av kongebarnas livsstil, men sier at det ikke går an å være kongelig og «vanlig» på en gang.

- La disse menneskene få leve slik de egentlig vil, det synes jeg er helt rimelig i 2001. Men man kan ikke shoppe i de dyreste forretningene i New York og Paris, og i neste omgang shoppe på Kiwi. Det er ikke noe galt med noen av delene, men man kan ikke være folkelig i det ene øyeblikket og samtidig regne med at man i det lange løp ikke skal motta nærgående interesse fra mediene.

Apenes mener at også statskirkeordningen bør revurderes av politikerne i kommende stortingsperiode.

<B>BETENKT:</B> - Et eller annet sted går det en grense for hvor alminnelig det ualminnelige kan bli, sier Georg Apenes.