Monarkiet mot slutten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Med sitt intervju i Dagsrevyen søndag kveld la i en viss forstand kronprins Haakon sin sak fram for folket. TV er jo vår tids hyllingsting. Kronprinsen har antakelig registrert at hans forhold til kjæresten Mette-Marit Tjessem Høiby påkaller stor sympati. Rang og byrd er underordnet de følelser som oppstår mellom to mennesker. Kjærlighetsforhold er i prinsippet ingen sak for andre enn de to.
  • Men fordi Haakon også er arving til den norske tronen, er det selvsagt ikke uten offentlig interesse at han har et forhold til ei jente. I vår tid er det glidende overganger mellom samboskap og giftermål, og få oppfatter lenger den formelle overgangen som f.eks. en forlovelse betyr. Men hvis de gifter seg, får i hvert fall Mette-Marit en plass i det norske styringssettet.
  • Derfor er det intet å si på at mediene er opptatt av kronprinsens situasjon. Det har vi inntrykk av at Slottet skjønner, ja, ønsker. For kronprins Haakons intervju kan også tolkes som en invitasjon til en konstitusjonell debatt. Det er all grunn til å ta den, selv om vi ser at politikerne kvier seg.
  • Monarkiet springer ut av en forestilling om at noen mennesker i kraft av arv har lederevner som ingen andre har. Det moderne monarkiet har nok forlatt denne begrunnelsen og søker den i en funksjon som samlende nasjonalt symbol. Men en slik samlingsfigur som ikke jevnlig får bekreftet sin legitimitet hos folket i valg, må basere sitt oppdrag på kongeslektens tradisjoner og opphøyde rang.
  • Men samtidig krever vi at monarken skal være lik oss andre. Og jo mer lik oss kongen blir, desto vanskeligere er det å opprettholde forestillinger om mystikk og opphøydhet. Dermed svinner legitimiteten. Det er derfor på tide å ta hele statsformen opp til revisjon, ikke minst fordi også kirkens plass i konstitusjonen er til debatt. Dagbladet har alltid vært tilhenger av en republikansk statsform. Vi tror kongeoppdraget blir en umulig oppgave jo mer alminneliggjort kongehuset blir. De høyeste embetene i vårt land bør i prinsippet være åpne for alle, og folket i valg bør få avgjøre hvem som skal inneha politiske verv. Det konstitusjonelle monarkiets tid bør nå være omme.