- Monarkiet vår dyreste dokusåpe

Sveriges største avis mener kronprinsessene Victoria og Mette-Marit egentlig er Robinson-stjerner i en glattere innpakning. - Steng hoffet, skriver Aftonbladet på lederplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tv-seere på begge siden av kjølen har i jula fått rikelig anledning til å få et rosenrødt innblikk i hva som skjer i kongehusene på den skandinaviske halvøy. Portretter av koneglige og dokumentarer om livet på slottet har rullet og gått over skjermen.

Svenske Aftonbladets lederskribent mener det ikke er tilfeldig at dette skjer samme år som reality-tv regjerte.

«For hva er vel ikke monarkiet enn vår tids fremste dokusåpe? I takt med at kongehuset taper makt vinner de underholdninsverdi. Prinsessene Victoria, Madeleine og Mette-Marit blir jenter vi føler vi kjenner og har rett til å ha en mening om. Robinson-Robban i en glattere innpakning.»

Svenske hoffjournalister får også skrevet skriften på veggen i dagens Aftonblad.

«Mediene hjelper til med å opprettholde inntrykket av prakt, glamour og at alt er på liksom. Til tross for at kongefamilien har plikter overfor den svenske staten - og lever av medborgernes skattepenger - utsettes de sjelden for kritisk granskning. Få journalister behandler de kongelige på samme måte som de behandler ministre og næringslivsledere.»

Aftonbladet er spesielt oppbrakt over det svenske hoffets oppførsel 11. september i år. Da satt hele regjeringen og alle opposisjonslederne i utenriksråd på slottet. Tjenestemenn fra statsministerens kontor og utenriksdepartementet ble stanset av hoffet da de prøvde å gi Sveriges ledere beskjed om at USA var under angrep. Kongen var i møte og kunne ikke forstyrres, måtte vite.

Men egentlig er det hele monarkiet Aftonbladet vil bli kvitt.

«Monarkiets oppgave er ikke bare å underholde. Det bærer også videre dypt konservative ideer. Muligheten til å bli født til makt og rikdom viser at det er forskjell på folk. Noen bor i koje, andre bor i slott. Bare noen få får bære tiara. Det er monarkiets fremste budskap. Institusjoner bygd på det prinsippet hører ikke hjemme i moderne demokratiske samfunn. Det er på tide at Sverige legger monarkiet bak seg».

REALITY-STJERNE: Kronrinsesse Mette-Marit er egentlig en stjerne i vår tids fremste dokusåpe. Det er på tide å legge monarkiet bak seg,, skriver svenske Aftonbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer