- Moncia troverdig, Clinton lyver

Monica Lewinsky er et veldig toverdig vitne, mener aktoratet i riksrettssaken mot president Bill Clinton. De hamrer løs på Senatet forå få innkalle henne som vitne og er tilsynelatende i siget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis dere tror på Monica Lewinsky, kan dere verken tro på presidenten eller advokatene hans, sa Bill McCollum fra Florida da han fredag overtok pinnen i trettenmanns-stafetten av anklagere fra Representantenes hus.

McCollum oppfordret de 100 senatorene til å betrakte Clintons håndtering av sexetterforskningen «som en stor sammensvergelse» og mente presidenten nøye hadde uttenkt hvordan han skulle skjule sannheten for dommeren som gransket Paula Jones' søksmål mot ham.

Clinton demonstrerer

Clinton fortsetter ufortrødent å demonstrere at han konsenterer seg om «folkets business» mens Senatet diskuterer hans løgner for å dekke over stevnemøtene med Monica. Fredag gjesteopptrådte han uventet på visepresident Al Gores internasjonale konferanse om reformer i statsadministrasjonen.

Presidenten skulle egentlig befunnet seg i New York, men uvær i hovedstaden forsinket avreisen. Utsendingene på konferansen hilste Clinton med jubelrop og stående trampeklapp. Han talte humoristisk om kampen mot byråkrati, som ifølge offisielle tall har krympet tallet på offentlig ansatte til det laveste siden John F. Kennedy hadde tilhold i Det hvite hus. Danmark, Sverige og Finland var blant de 40 deltakerlandene, Norge glimret ved sitt fravær.

Heksejakt

Aktorene, som alle er svorne politiske motstandere av Clinton, forsøker å overtale 51 av sine tradisjonelt mer moderate kolleger i Senatet til å godta at det føres vitner. Lewinsky står øverst på ønskelisten, republikanerne håper at hun kan gi overbevisende vitnesbyrd om hvordan Clinton tilrettela mened.

De kan ha gjort opp regnskap uten vert, siden presidentens forsvarere vil grille Monica beinhardt og blant annet trekke fram lydbåndene der hun tilstår overfor Linda Tripp at hun har vært vant til å lyve helt fra barndommen i Hollywood. Demokratene kan også svare med å stevne Tripp, for de fleste amerikanere selve heksa i dette sexeventyret.

Men dit er det langt fram, fredag var bare andre dag i rettssaken. Aktoratet avslutter sin nokså endeløse prosedyre lørdag. Det hersker stor uenighet om hvor effektiv deres innsats er, men en senator sier han har skiftet holdning til vitner, og flere såkalte eksperter i mediene synes utsendingene fra Representantenes hus har gjort en god jobb.

Mye avhenger av om anklagene, slik de nå sammenfattes, er nye for senatorer som har fulgt dårlig med det siste året. Det er vanskelig å forestille seg, men flere politiske journalister mener noen av de 100 har latt skandalen seile sin egen sjø i mediene og i Huset, inntil de nå setter seg inn i sakens juridiske og politiske sider.

(NTB)