Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Money, money, Romney

«Direktør» Mitt Romney danket ut en veteran, en pastor og «USAs borgermester» i nattas debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOCA RATON (Dagbladet.no): Mens kveldsmørket la seg over Boca Raton, samlet 1400 spente publikummere seg inne i auditoriet på Florida Atlantic University

Der skulle de følge den siste debatten mellom de fem republikanerne som fortsatt kjemper om nominasjonen, fem dager før primærvalget i den viktige delstaten.

De fikk se en offensiv Mitt Romney, en spøkefull Rudy Giuliani, en John McCain som var mer komfortabel med å snakke om Irak-krigen enn den økonomiske krisen, og de fikk sett mindre til Mike Huckabee og Ron Paul.

Offensiv Romney

Det ble økonomi, økonomi og økonomi som ble det gjennomgående temaet under den 90 minutter lange debatten i går.

Med en fersk meningsmåling, som gir ham en knapp ledelse i Florida, gjorde ikke Romney noe for å skjule at han mener han har det som skal til for å redde amerikanerne ut av økonomiske nedgangstider.

Ikke bare støtter han de økonomiske førstehjelpstiltakene til president Bush, men i tillegg til at han ønsker at skattelettene for vanlige folk skal bli permanente, vil Romney også ha skattelette for det private næringslivet.

- Vi trenger noen som har privat sektor i DNA-materialet sitt. Jeg har det, sa Romney, og var ikke langt fra å slå seg på brystet.

KAN HAN SLÅ DEM? Mitt Romney (t.v.) er på frammarsj i Florida, der Rudy Guiliani (t.h.) har brukt enormt mye penger på å drive valgkamp, og der John McCain aller helst skulle ha utmanøvrert begge de to andre presidentkandidatene. Foto: AP
KAN HAN SLÅ DEM? Mitt Romney (t.v.) er på frammarsj i Florida, der Rudy Guiliani (t.h.) har brukt enormt mye penger på å drive valgkamp, og der John McCain aller helst skulle ha utmanøvrert begge de to andre presidentkandidatene. Foto: AP Vis mer

Den tidligere Massachusetts-guvernøren gikk i sin tid ut fra Harvard Business School med toppkarakterer, og er vel så kjent for sin suksess som bedriftsleder som for karrieren som politiker.

Vanskelige tider

Under debatten brukte han den økonomiske snuoperasjonen han gjorde i Massachusetts og for vinterlekene i Salt Lake City, som eksempel på hvor godt han lykkes med sine tiltak.

Det - og mobbing av Hillary Clinton - så ut til å fenge de frammøtte. Romney høstet applaus og latter for kommentarer som: «Jeg tør ikke engang tenke på at folk tenker på Hillary Clinton tilbake i Det hvite hus».

Men først og fremst er det «direktøren» Romney, ikke stand up-komikeren, som kan gi ham seieren i Florida.

- Jeg tror at Romney med sin bakgrunn i næringslivet kan få økonomien på rett kjøl igjen, sa den 20 år gamle økonomistudenten Torrance Miller, da Dagbladet.no snakket med ham rett etter debatten.

- Det å styre en stat og det å styre en bedrift er ikke nødvendigvis så forskjellig. Det handler om å gjøre de samme vurderingene i forhold til kostnader og utbytte, sa Torrance.

Føler økonomien på kroppen

image: Money, money, Romney

Rundt ham stod en rekke andre studenter og nikket. De fleste av dem har på en eller annen måte fått føle virkningen av de økonomiske krisetidene.

- Faren min driver et renseri og han sier at ikke bare har omsetningen gått drastisk ned, men folk har nesten konsekvent sluttet å betale kontant. De betaler med kredittkort, fortalte en.

19 år gamle Kaytee Welsh og studievenninnene klaget over hvor vanskelig det er blitt å skaffe seg deltidsjobb ved siden av studiene.

- Jeg måtte kjøpe bøkene på kredittkort, innrømmet Kaytee.

Tapper Guiliani

Om Mitt Romney var den som så ut til å gå seirende ut av gårsdagens debatt, var det en annen som forsøkte å smile tappert.

9/11-borgermesteren Rudy Giuliani har satset alt på å kaste seg på nominasjonskappløpet i Florida, og har kalt delstaten for sitt «fort». Der har han drevet valgkamp på for 52. dag på rad.

Men meningsmålingene de går feil vei for Giuliani. Han havner bak både Romney og senator John McCain, riktig nok med knapp margin og innenfor de statistiske feilmarginene.

Men likevel, kanskje var det frykten for å ha mislykkes med strategien, som gjorde at Giuliani prøvde å spøke bort svaret, da han ble bedt om å kommentere de skuffende meningsmålingene.

- Du vet, dette er blitt et veldig tett race. Nå har jeg lullet motstanderne inn i en falsk trygghet. La du ikke merke til at da Romney skulle stille meg et spørsmål i stad, så var han veldig snill? Vi skal komme bakfra og vinne dette, sa Giuliani og smilte sitt bredeste smil.

Mindre snakk om krigen

Senator John McCain, som forrige lørdag fikk sin søte revansj med seier i South Carolina, har fått valgkampen litt snudd på hodet.

For bare noen uker siden var Irak-krigen, krigen mot terror og nasjonale sikkerhetsspørsmål fortsatt viktige valgkamptema. Med uroen på børsene rundt om i verden, er fokuset nå nesten ene og alene rettet mot økonomien.

Det forsøkte en av grillmesterne i går, Tim Russert, å konfrontere krigsveteranen McCain med.

- Du har selv sagt at du vet mye mer om forsvaret enn om økonomien, sa Russert fra Meet The Press.

- Jeg vet ikke hvor du har det sitatet fra, svarte en litt fornærmet McCain, og ramset opp alle som støttet han og trodde på hans økonomiske politikk.

- En nesten litt søt form for selvforsvar, mente de som diskuterte debatten etterpå.

Studenten Torrance Miller foretok denne veiingen av økonomi som valgkampsak versus Irak-krigen.

- Bare vi redder økonomien, blir det å redde verden ingenting, sa 20-åringen til Dagbladet.no.

Valget i Florida er tirsdag 29. januar. Dagbladet.no følger kandidatenes valgkamp.

SJARMERT: 20 år gamle Torrance Miller hørte Mitt Romney tale til studentene på Florida Atlantic University tidligere på dagen. I likhet med mange andre likte han det han hørte.
ALLE BERØRT: Alle har noen i familien eller noen de kjenner godt som er rammet av den økonomisk krisa, sier de tre studentene Lauren R. Andrews (21), Alicia P. Welch (21) og Kaytee Welsh (19).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media