Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mongstad er en månelanding

Jens Stoltenberg (Ap) mener verden lar seg inspirere av Mongstad, mens Abid Raja lurer: - Er du ikke litt skuffet?

I GRILLEN:  Fra like over klokka ni i morges er tidligere statsminister i Høringssal 1 og blir grillet om hans månelandingsprosjekt Mongstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I GRILLEN: Fra like over klokka ni i morges er tidligere statsminister i Høringssal 1 og blir grillet om hans månelandingsprosjekt Mongstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg blir i dag grillet av Kontroll- og konstitusjonskomiteen og forsvarer i dag den rødgrønne regjeringens månelandingsprosjekt.

- En slik satsing krever mot og vilje, sa Stoltenberg og mener prosjektet fremdeles fortjener betegnelsen «månelanding».

- Norge leder Stoltenberg viser til at Norge er en ledende nasjon i å gi verden et redskap mot de globale klimaendringene, Co2-fangst. Det er Teknologisenteret på Mongstad som får mest skryt av statsministeren.

- Teknologisenteret i Mongstad er det største i verden. Hovedformålet for statens arbeid på Mongstad har vært teknologiutviklng. Betydningen av dette har flere ganger vært understreket av både regjering og Storting. Blant annet i klimaforliket, sa Stoltenberg, før saksordfører Abid Raja tar over.

GOD STEMNING:  Saksordfører Abid Q. Raja (V) hilser på tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) før høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GOD STEMNING: Saksordfører Abid Q. Raja (V) hilser på tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) før høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Men er du ikke skuffet over at vi ikke har klart å få i stand et fullskalakraftverk i Norge? Canada har klart det. Er du ikke litt skuffet, tar du ikke noe selvkritikk? Spør Abid Raja eks-statsminister Stoltenberg.

- Verden lar seg innsipere av teknologiprosjektet på Mongstad, og verden ser at det var klokt å stoppe ombygging av et raffineri som ble for dyrt, svarer Stoltenberg på spørsmål fra Abid Raja.

Miljømessig begrunnet Stoltenberg fortsetter å understreke viktigheten av Teknologisenteret på Mongstad.

- De store gevinstene ved teknologisentret på Mongstad er at teknologien kan brukes andre steder i verden hvor det er store volum å rense, sier Stoltenberg før han igjen forsvarer avtalen med Statoil: Prosjektet er miljømessig begrunnet, ikke kommersielt.

Positive følelser Men Stoltenberg nektet å svare på enkelte av kontrollkomiteens spørsmål. Saksfører Abid Raja gikk hardt ut og ville vite om fagstatsrådene Borten Moe og Solhjell egentlig ville stanse prosjektet mye tidligere enn det som ble gjort.
- Jeg tror aldri en regjering noen gang har opplyst om hvilke statsråder som mener hva i en regjering. Det var enighet om håndteringen i forbindelse med revidert, og statsbudsjettet legges fram etter valget, sier Stoltenberg, før han la til at det var først i 2014 at det blir store penger knyttet til kraftvarmeverket på Mongstad.
 
Til Dagsavisen lørdag sa Jens Stoltenberg at han bare har positive følelser i forhold til Mongstad.

FORNØYD MED MÅNELANDINGEN:  Abid Raja (V) og en rekke av de andre politiske utspørrerne i høringssalen i morges spør igjen og igjen om Jens Stoltenberg virkelig er fornøyd med sitt månelandsingsprosjekt på Mongstad. Stoltenberg forsvarer prosjektet og kaller det fremdeles en månelanding. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORNØYD MED MÅNELANDINGEN: Abid Raja (V) og en rekke av de andre politiske utspørrerne i høringssalen i morges spør igjen og igjen om Jens Stoltenberg virkelig er fornøyd med sitt månelandsingsprosjekt på Mongstad. Stoltenberg forsvarer prosjektet og kaller det fremdeles en månelanding. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

• Dagbladet følger høringen og kommer fortløpende med mer. Se også live-dekningen her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!