Mongstad for halv maskin

Statoil taper millioner etter nattas storbrann i oljeraffineriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil ta flere uker før produksjonen ved oljeraffineriet på Mongstad i Hordaland går som normalt igjen. Statoil taper millioner, men lover at de har nok til å betjene kundene.

Det er foreløpig ikke klart hva den dramatiske brannen i natt skyldes, men både politiet, Statoil og Petroleumstilsynet skal granske hendelsen. Rundt åtte-ti vitner skal avhøres, alle disse befant seg i området da det begynte å brenne i den delen av raffineriet der råoljen kommer inn i anlegget.

To personer fikk førstegradsforbrenning i brannen. De drev med forberedelser til å skifte en manuell stengeventil da brannen startet.

- Det er for tidlig å si om deres arbeid har noen sammenheng med brannen, sier direktør ved Statoil Mongstad, Bjørn K. Viken.

De to arbeiderne, samt ytterligere fire til seks personer til som oppholdt seg i nærheten, skal nå avhøres av politiet.

Meldingen om at brannen var under kontroll kom inn til Hordaland Politidistrikt klokken 03.24.

De to personene som pådro seg lettere skader i brannen, en kvinne på 22 og en 52 år gammel mann, er nå utskrevet fra sykehuset. De har vært behandlet for henholdsvis første og annnengrads forbrenninger.

- Begge er nå i relativt fin form, bekrefter informasjonssjef Kåre Ness.

Det ble i natt fortløpende vurdert hvorvidt boliger i nærområdene skulle evakueres. Brannen ble først bekjempet ved hjelp av Mongstads eget brannkorps. Det består av 10 personer.

Det var i natt 50 personer inne på industriområdet da brannen brøt ut ved 01.20-tida i natt. Mongstad-raffineriet ligger omlag en times kjøring nord for Bergen.

Oljeraffineriet på Mongstad er et moderne, høyt oppgradert oljeraffineri med en kapasitet på 10 millioner tonn råolje per år.

Raffineriet er det største i Norge, og det er middels stort i europeisk sammenheng. Det eies av selskapet Mongstad Refining, og Statoil har 79 prosent og Shell 21 prosent.

All råolje som raffineres på Mongstad, kommer fra norsk sokkel. Den største produksjonen er bensin, diesel, flydrivstoff og andre lette petroleumsprodukter.

Bensinproduksjonen på Mongstad tilsvarer halvannen gang det norske forbruket.

Mesteparten av produksjonen fra raffineriet går til eksport, særlig til det europeiske kontinentet.

Den eldste delen av Mongstad-raffineriet ble bygget i begynnelsen av 1970-årene. Etter at anlegget ble utvidet i 1989, økte prosesskapasiteten fra 6,5 til 8 millioner tonn råolje per år.

På Mongstad driver Statoil også en råoljeterminal med lagerkapasitet på 9,5 millioner fat.

Havneanlegget på Mongstad er Norges største målt i tonnasje og Europas største oljehavn etter Rotterdam i Nederland.

MONGSTAD: Man regner med at brannen vil påføre Statoil Mongstad et tap i millionklassen.
BRANN PÅ MONGSTAD: Brannvesenet måtte drive langvarig etterslokking etter å ha fått flammene under kontroll.