MISTILLIT: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan få rettet mistillitsforslag mot sin regjering som følge av utsettelsen av Mongstad-rensingen. Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen kan få følge av KrF og Venstre på et samlet mistillitsforslag. Foto: Morten Holm/Scanpix
MISTILLIT: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan få rettet mistillitsforslag mot sin regjering som følge av utsettelsen av Mongstad-rensingen. Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen kan få følge av KrF og Venstre på et samlet mistillitsforslag. Foto: Morten Holm/ScanpixVis mer

Mongstad kan lede til mistillit

Opposisjonspartiene åpner for å fremme mistillitsforslag mot regjeringen etter utsettelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Alle de fire opposisjonspartiene åpner for å fremme mistillitsforslag mot regjeringen etter utsettelsen av rensing på Mongstad.

Selv om et slikt forslag kun vil bli en markering, sier alle de fire opposisjonslederne på Stortinget ifølge Aftenposten at utsettelsen er så alvorlig at de vurderer å samle seg om et mistillitsforslag.

Et mistillitsforslag vil enten kunne rettes mot regjeringen samlet, eller mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

- Mye mer alvorlig

Stortingsgruppene i Venstre og KrF har allerede diskutert et mistillitsforslag.

Frp-leder Siv Jensen sier at Mongstad-saken er «mye, mye mer alvorlig» enn Aker-striden, som var den eneste saken som i forrige periode førte til mistillitsforslag, da mot daværende nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap).

Hun legger til at spørsmålet vil bli drøftet i Frps gruppe, «særlig etter statsministerens opptreden» i spørretimen i Stortinget onsdag.

Påstand om løgn

Her ble statsminister Jens Stoltenberg (Ap) blant annet beskyldt for å lyve. Og Høyre-leder Erna Solberg mener at mye taler for at Stoltenberg bevisst har ført Stortinget bak lyset.

- Det er mye som tyder på at statsministeren allerede i fjor vår visste at fullskalaanlegget ville bli utsatt. Men det unnlot han å informere Stortinget, og velgerne, om. Stemmer dette, har han brutt informasjonsplikten overfor Stortinget, sier Solberg til Aftenposten.

Hun gjør det klart at den naturlige konsekvensen av det, om det stemmer, «er et mistillitsforslag».

Etter revidert

De fire partiene vil trolig vente med å trekke en konklusjon etter fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett førstkommende tirsdag, ifølge Aftenposten.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varslet onsdag at regjeringen da vil komme med mer informasjon om Mongstad-utsettelsen.

(NTB)