Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monia vil ha sin egen hund utvist til Sverige

Politiet vil avlive Majlo (2). I dag starter startet drakampen i Sør-Trøndelag tingrett.

 KJEMPER: I dag møter Monia Johansson i retten i Trondheim. Hun kjemper for livet til familiehunden Majlo, som ble hentet av politiet 23. februar i år, da Kasper (på mors fang) var bare noen uker gammel.  Foto: OLE MORTEN MELGÅRD.
KJEMPER: I dag møter Monia Johansson i retten i Trondheim. Hun kjemper for livet til familiehunden Majlo, som ble hentet av politiet 23. februar i år, da Kasper (på mors fang) var bare noen uker gammel. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske familien i Klæbu ante ikke at hunden deres, Majlo, er forbudt i Norge. Det gjorde heller ikke lensmannen som hjalp dem med å finne igjen kjæledeggen da den var savnet i fjor. Så begynte det en ny lensmannsbetjent som tok hundeloven bokstavelig.

23. februar kom politiet på døra og hentet den to år gamle amstaffen som den var en asylsøker med avslag på oppholdstillatelse.

I dag møter Monia Johansson og Daniel Wolak i Sør-Trøndelag tingrett med den norske stat på saksøkt side.

Ikke for at Majlo skal få bli i Norge — men med krav om at hunden blir utvist tilbake til Sverige.
Rasen er lovlig i Sverige med egen offisiell raseklubb, Svenska Amstaffklubben.

Supporterklubb
- Da flytter vi tilbake til Göteborg. Vi er så utrolig glade i den fine og rolige hunden vår. Majlo er min manns beste venn og var med han på jobb hele tida helt til politiet kom for et halvt år siden og tok han med til ukjent sted, sier Monia Johansson til Dagbladet før konfrontasjonen i tingretten.

Hun er overveldet over interessen blant hundevenner for Majlos skjebne.

Facebook-gruppen «Redd amstaffen Majlo» har over 23 000 medlemmer, og Dyrebeskyttelsen har samlet inn penger til saksomkostningene.

Men det er ikke den eneste regningen som lurer i påvente av om dødsdommen blir stadfestet eller opphevet.

Kennelregning: 21 000
- Fra politiet fikk vi en kennelregning på 21 000 kroner uten å få vite hvilken kennel Majlo er på eller hvordan han har det. Vi har spurt om å få se han, men da har politiet sagt at vi må betale 4 000 kroner, sier en rystet hundeeier.

Rister på hodet gjør også Norsk Kennel Klubbs juridiske rådgiver, advokat Jørgen Klaveness. Han kjenner Majlo-saken av omtale, og er sterkt kritisk til hvordan enkelte politifolk tolker den nye, strenge hundeloven.

- Maktmisbruk
- Oppførsel som dette er maktmisbruk fra politiets side. Etter noen stygge episoder med barn og hunder, ga Stortinget veldig vide fullmakter til lovens håndhevere. Men det kan ikke være lovgiverens intensjon å hindre at en snill familiehund skal få komme tilbake der den har lov til å være, sier Klaveness til Dagbladet.

I praksis er det opp til eierne å bevise at det ikke finnes snev av pitbullgener i slike hunder, mener Klaveness.

- Lov og orden
Politimyndighetene synes saken er klar.

- Politiets oppgave er å ivareta lov og orden. Vi mener at avgjørelsen er riktig og rettslig godt forankret, sier informasjonsrådgiver i Politidirektoratet, Helene Mac, til adressa.no.

Dødsdom forrige gang
Majlo har renrasepapirer, men det er i landet eierne ber om at han får vende tilbake til.

I norsk rett har det vært en sak med paralleller til Majlos kamp for å overleve. Der ble utfallet dødsdom over en hund av amstaff-blanding uten at det hadde vært noen uheldige episoder med hunden.

Advokat Sigvart Bilstad er Majlos og eiernes prosessfullmektig i tingretten i dag, mens advokat Ida Thue hos Regjeringsadvokaten ivaretar justismyndighetenes interesser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media