Monica i Watergate

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Er spesialetterforsker Kenneth Starr i ferd med å påføre det amerikanske samfunnet varige skader? Er presidentembetet svekket i lang tid framover uansett hvordan det til slutt går med Bill Clinton? Dette er de alvorlige spørsmålene som nå stilles i kjølvannet av saken omkring Monica Lewinsky og hennes forhold til presidenten. Kenneth Starr er uoppslitelig i sine bestrebelser på å presse fram detaljer fra forhold som i de aller fleste andre land regnes for å tilhøre privatlivets fred.
  • Med stadig større undring har omverdenen fulgt med i hysteriet og oppstyret i den såkalte Monicagate. Det gjør åpenbart den jamne amerikaner også. President Clinton beholder sin høye popularitet. Men pressemiljøet i Washington er umettelig, og Kenneth Starr presser Clintons nærmeste medarbeidere og livvakter til å vitne. Verdens mektigste mann har ikke lenger noen krets av fortrolige rundt seg.
  • I amerikansk presse behandles denne saken med like stort alvor som Watergate-skandalen for 25 år siden. Det er så galt som det kan bli. Men endelig er det noen tungvektere, også i USAs medieverden, som reagerer. Begge de to Watergate-journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein har nå rykket ut. De to sakene har ingen ting til felles. Richard Nixon misbrukte sin presidentmakt for å ramme sin motstander, og satte i gang en storstilt dekkoperasjon. I dag er det i høyden snakk om frivillig sex mellom to voksne personer.
  • Likevel er det noen som i fullt alvor mener dette kan ende med riksrettssak mot Clinton. I så fall er det en ren politisk sak, drevet fram av Kenneth Starr og hans reaksjonære venner i og utenfor Kongressen. Det de ikke har klart ved valgene, skal de ta igjen i rettssalen. De sier de skal vise at i USA er alle like for loven. Men denne saken har for lengst forlatt alle rimelige proporsjoner. Det er blitt en amerikansk tragedie.