Monica Kristensen Solås slutter på dagen

E-postskandalen vokser - og Talleraas betaler tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Monica Kristensen Solås fortsetter ikke i Redningsselskapet. Samtidig viser det seg at e-postskandalen har hatt et større omgang enn opplyst til Datatilsynet.

I forkant av dagens oppvaskmøte ble det spekulert i om den suspenderte generalsekretæren får fortsette i Redningsselskapet, men i en annen jobb.

 Dette avkreftet president Magnus Stangeland etter styremøtet i ettermiddag - på tross av at styrets forhandlingsutvalg hadde blitt enige med den tidligere generalsekretæren om at hun skulle fortsette i en annen jobb.

Han opplyste at styret og Monica Kristensen Solås er enige om hennes avgang.Årsaken til at hun ikke får fortsette, heller ikke i noen annen stilling, vil organisasjonen ikke gjøre kjent etter styremøtet, som ble avsluttet evd 16-tiden.

Talleraas betaler tilbake

Styret måtte tåle mye kritikk, da det ble kjent at styremedlem Anders Talleraas har fått 75.000 kroner i konsulenthonorarer. Dette var betaling for at han hjalp organisasjonen med pengeplasseringer. Tirsdagens styremøte endte med at han nå må betale tilbake summen.

– Anders Talleraas har handlet i god tro og har vært svært velvillig til å betale beløpet på 75.000 kroner tilbake til Redningsselskapet, sier president Magnus Stangeland.

Talleraas har tidligere stått fast ved at dette var rettmessig betaling for arbeid utenom styrevervet. Nå gir han seg.

DRAMAET VAR IKKE OVER  Avtroppende president Magnus Stangeland forklarer seg til media etter et nytt dramatisk sentralstyremøte i Redningsselsskapet: Monica Kristensen Solås fortsetter ikke i annen stilling allikevel. FOTO: Scanpix
DRAMAET VAR IKKE OVER Avtroppende president Magnus Stangeland forklarer seg til media etter et nytt dramatisk sentralstyremøte i Redningsselsskapet: Monica Kristensen Solås fortsetter ikke i annen stilling allikevel. FOTO: Scanpix Vis mer

– Jeg gjør det som styret er enig om for å bidra til det beste resultatet for Redningsselskapet. Det er grunnlaget mitt, sier Talleraas til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Gransket flere enn opplyst

Tirsdag ble det også klart at Redningsselskapets overvåkning av e-post har skjedd i større omfang enn det som er meldt til Datatilsynet. Både antallet ansatte som ble overvåket, samt metodene som ble brukt står i kontrast til det som ble rapportert til myndighetene. Dette kommer fram av organisasjonens gjennomgang av e-postskandalen.

Monica Kristensen Solås og hennes rådgivere skal ikke ha oppgitt alle sider ved denne praksisen, opplyser Redningsselskapet. I motsetning til det som ble meldt til Datatilsynet, ble 41-43 personers e-post sjekket. Samtidig viser det seg at to ansatte aktivt har deltatt i gjennomletingen, og disse skal ha blitt bedt om å holde tett om virksomheten overfor Datatilsynet.

Hadde e-post hjemme

E-posten ble kontrollert på to måter. En var å lete gjennom enkeltpersoners meldinger. En annen var å søke etter utvalgte ord. Dette skal også ha gjeldt post ansatte trodde var slettet. Også tidligere ansatte har fått sin e-post gjennomsøkt. Granskningen av e-post fant sted hos selskapet IBAS, som har spisskompetanse innen gjenhenting av tapte data. Kristensen Solås tok for seg meldinger fra flere år tilbake, og hun skal også ha hatt kopier av e-post hjemme hos seg selv.

Ifølge den interne granskningen snoket Kristensen Solås også i e-posten til tidligere generalsekretær Anne Enger Lahnstein.

– Det skal ha blitt gjennomgått e-poster som den forrige generalsekretæren skal ha sendt og mottatt. Innsynet skal ha skjedd både i vedkommendes virksomhetsrelaterte e-post og private e-post, heter det i den interne granskingsrapporten gjengitt av informasjonssjef Ingvar Johnsen overfor ANB. (ANB)

OMSTRIDT HONORARstyremedlem Anders Talleraas måtte vente på gangen på Gardermoen i dag mens resten av styret diskuterte hans omstridte honorar på 75.000 kroner for å gi økonomiske råd til Redningsselskapet.