Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monica Mæland setter sammenslåing av Troms og Finnmark på vent

Utsettes fram til stortingsbehandling i høst.

AVVENTER: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mælands parkerer sammenslåingen av Norges to nordligste fylker.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AVVENTER: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mælands parkerer sammenslåingen av Norges to nordligste fylker. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble kjent etter at Monica Mæland (H) mandag møtte fylkesrådmannen fra Troms. Fylkesordføreren i Finnmark ville ikke delta på møtet med statsråden, melder NTB.

- Jeg tror det vil være klokt nå å se hvorvidt Stortinget vil behandle dette på nytt eller ikke. Vi trenger ikke kalle inn til noe nytt møte hvis ikke noen møter, sa Mæland etter at hun mandag hadde snakket om den fastlåste prosessen med fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) fra Troms.

Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) boikottet møtet – der Mæland gjorde det klart at hun verken har hjemmel eller noe ønske om å overta prosessen, slik fylkestinget i Troms har bedt henne om.

Trussel må avvises

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer Mæland for at hun under Arendalsuka antydet at hele regionreformen settes i fare dersom prosessen med å slå sammen Finnmark og Troms havarerer for godt.

- Mælands trussel må parkeres. Finnmark er i en helt spesiell posisjon. Kommunalministeren kan ikke stille det minste og mest utsatte fylket til ansvar for hele prosessen, når alt de har gjort er å si nei til tvang, sier Støre til NTB.

- Arrogant av Støre

Mæland slår hardt tilbake.

- Det er helt utrolig av Ap-lederen å si at det er et problem at jeg forholder meg til flertallet i Stortinget. Derimot er det et problem at Arbeiderpartiet i Finnmark ikke vil forholde seg til et flertall i Stortinget, og at de nå støttes av sin partileder, sa hun på spørsmål fra NTB under en pressekonferanse etter møtet med Troms.

- Jeg skulle ønske at Støre hadde respekt for stortingsflertallet som har vedtatt denne regionreformen. Han viser en arroganse overfor stortingsflertallet som jeg mener er alvorlig, lød det fra kommunalministeren.

- På høy tid

Miljøpartiet de grønne skriver i en e-post til Dagbladet at de er fornøyde med at Mæland har lyttet, og nå gir saken en ny stortingsbehandling.

- Nå har Stortinget muligheten til å fatte et klokere vedtak, og unngå en tvangssammenslåing. Det er på høy tid at regjeringen og Mæland innser at denne prosessen har vært et eneste kaos fra første stund. Finnmark kan ikke behandles som en koloni, skriver Une Bastholm, nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne.

Tilspisset konflikt

Konflikten om sammenslåingen av Troms og Finnmark til et nytt storfylke har spisset seg til i løpet av sommeren. 87 prosent av finnmarkingene har allerede stemt nei til sammenslåing med Troms.

- Vi har kommet til et resultat som ikke kan misforstås. 87 prosent har stemt nei, sa fylkesordfører Vassvik under framleggingen av resultatet, hvor 58 prosent av de stemmeberettigede avga sin stemme.

I juni vedtok fylkestinget i Finnmark at de ikke vil sende representanter til fellesnemnden som skulle gjennomføre sammenslåingen.

Den gang sto imidlertid Mæland fast på at stortingsvedtaket om sammenslåing av de to fylkene likevel skulle gjennomføres.

- For innbyggerne, de ansatte og næringslivet er det viktig at denne prosessen går videre. Jeg vil innkalle til nytt møte i fellesnemnda 13. august og jeg håper Finnmark stiller på det møtet, uttalte hun den gang til Dagbladet.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!