Monika (23) tilgir mennene som voldtok henne

Løten-jenta ble gruppevoldtatt i USA i 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Monika Kørra fra Løten i Hedmark ble natt til 6. desember 2009 dratt inn i en SUV-bil på vei hjem fra en studentfest i Dallas i Texas i USA.

Med en pistol rettet mot hodet ble hun fraktet 20 minutter unna før bilen stoppet. Der fikk hun tape over øynene og ble voldtatt gjentatte ganger av tre menn før hun ble dumpet langs veien et ukjent sted.

- Det er utrolig hvor mange tanker man kan rekke å tenke på kort tid. I hodet foregikk en indre diskusjon. Mellom den iskalde som tviholdt på troen på at jeg skulle overleve, og den livredde som friket ut, tenkte jeg er jo så ung, jeg har ikke fått sagt ha det, sier Kørra til bladet KK, som i siste nummer forteller Kørra sin historie.

Hendelsen har forandret livet hennes og hun bestemte seg allerede voldtektsnatta at hun ikke skulle la seg knekke.

Livstid Kørra flyttet fra lille Løten til store Dallas som 19-åring da hun fikk stipend på Southern Methodist University grunn av sitt løpetalent.

I dag jobber hun som personlig trener i byen, men det er noe helt annet som opptar fritida hennes. Tre menn ble pågrepet fire dager etter voldtekten. To av dem soner i dag livstidsdommer i fengsel. Den tredje fikk en dom på 25 år i fengsel. Monika Kørra har valgt å stå åpent fram som voldtektsoffer og har startet stiftelsen The Monika Kørra foundation som har som mål å drepe stillheten rundt voldtekter og gi hjelp til andre ofre.

 I USA har hun blitt kjent for sin åpenhet og besøkte nylig The Ricky Lake-show. Hun holder foredrag og jobber med en bok.

HOLDER FOREDRAG: Monika Kørra reiser USA rundt og holder foredrag om sin historie. Hun håper hennes åpenhet kan hjelpe andre i lignende situasjon. Foto: Privat
HOLDER FOREDRAG: Monika Kørra reiser USA rundt og holder foredrag om sin historie. Hun håper hennes åpenhet kan hjelpe andre i lignende situasjon. Foto: Privat Vis mer

- Støtten jeg får av menneskene rundt meg er helt utrolig. Det gir meg masse energi til å jobbe videre med å hjelpe andre. Jeg får reise over store deler av USA for å dele min historie med foredrag. Jeg håper å kunne dele historien min i Norge også, for det gjør vondt å lese om utviklingen av voldtektssaker i hjemlandet, sier Monika Kørra til Dagbladet.

Tilga Da de tre gjerningsmennene ble stilt for retten, valgte hun å konfrontere hver enkelt av dem.

- For meg var det veldig viktig å ikke holde fast ved de vonde følelsene. Å føle hat hjelper ingen. Jeg hater det de gjorde mot meg, og jeg vil aldri glemme, men jeg lar det ikke stoppe meg fra å gå videre i livet. Disse tre menneskene fortjener ikke mer av min energi. Alt jeg vet om dem er det jeg så den natta og det er nok til å holde dem bak lås og slå på livstid. Det er jeg takknemlig for, sier hun.

Hun forteller at to av gjerningsmennene gråt da hun konfronterte dem.

- De var begge veldig takknemlige for min tilgivelse og sa det var viktig for deres forsoning. Den tredje og verste av dem viste aldri noen følelser. Han stirret i veggen gjennom hele rettssaken og nektet skyld, sier hun.

Hun forstår de ofrene som synes det er vanskelig å tilgi.

- Jeg skjønner veldig godt at det er vanskelig å tilgi, men gjør det for din egen del! Slik kriminelle fortjener ikke din energi. Hold fokus på deg selv, sier hun til Dagbladet.

Møtte gjeringsmannen Kørra har etter rettssaken besøkt en av gjerningsmennene i fengsel gjennom et program der offeret skal få møte overgriper for å få svar. Det hjelper henne, men hun har også et annet formål med besøkene. Hun ønsker at han skal bidra i bokprosjektet hennes.
 
- Jeg gikk i møter med en megler, det samme gjorde han, i ett år for å forberede oss på møtet. Det var et veldig positivt treff. Han hadde skrevet et fire siders brev han gav meg og vi snakket i over to timer. Jeg ønsket å gjøre dette for å forsikre meg at han tar de rette stegene for å forberede seg på en ny og bedre framtid når han slipper ut en dag, sier Kørra til Dagbladet.

PÅ FERIE I NORGE: Monika Kørra på hjemmebesøk i Norge. Her på fjelltur sammen med søsterens hund Enja i fjor høst. Foto: Privat
PÅ FERIE I NORGE: Monika Kørra på hjemmebesøk i Norge. Her på fjelltur sammen med søsterens hund Enja i fjor høst. Foto: Privat Vis mer

Hun sier hun ikke tror det blir noe møte med de to andre.

- Så fremt de ikke kommer med et ønske om det selv.

Ringte hjem Etter voldtekten desemberkvelden 2009, ringte Monika hjem til sine foreldre i Løten for å fortelle hva som hadde skjedd.

- Dere skal vite at jeg har det bra. Ikke få panikk. Men jeg er blitt kidnappet og voldtatt, fortalte hun, ifølge KK.

Moren Ann-Kari Kørra forteller til Dagbladet at det var vonde samtaler. At datteren var så langt unna var også tungt.

- Hun ønsket ikke at vi skulle komme til USA på grunn av all mediaoppmerksomheten og alt kaoset. Det var 14 tunge dager før hun kom hjem til Norge, sier moren.

Hun sier Monika i dag er den samme Monika som før voldtektene.

LØPETALENT: Monika Kørra dro som 19-åring til Dallas i USA for å utvikle løpetalentet sitt ytterligere. Mens hun studerte i byen ble hun natt til 6. desember 2009 kidnappet og voldtatt av flere menn på vei hjem fra en studentfest. To av gjerningsmennene soner i dag livstid i fengsel, mens tredjemann soner 25 år i fengsel. Foto: Privat
LØPETALENT: Monika Kørra dro som 19-åring til Dallas i USA for å utvikle løpetalentet sitt ytterligere. Mens hun studerte i byen ble hun natt til 6. desember 2009 kidnappet og voldtatt av flere menn på vei hjem fra en studentfest. To av gjerningsmennene soner i dag livstid i fengsel, mens tredjemann soner 25 år i fengsel. Foto: Privat Vis mer

- Hun kan selvfølgelig ha tyngre perioder, men hun har vokst etter dette. Hun har lært seg selv å kjenne. Jeg synes hun har taklet dette på en flott måte og jeg støtter hennes kamp, sier moren til Dagbladet

KOMMER UT I MORGEN: Bladet KK fortalte først historien om Monika. Bladet kommer ut i morgen. Faksimile: KK
KOMMER UT I MORGEN: Bladet KK fortalte først historien om Monika. Bladet kommer ut i morgen. Faksimile: KK Vis mer