FORKLARER SEG OM DØD DATTER: Kristina Sviglinskaja forklarer seg nå om hvordan hun fant sin åtte år gamle datter Monika død i leiligheten da hun kom hjem fra jobb 14. november 2011.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORKLARER SEG OM DØD DATTER: Kristina Sviglinskaja forklarer seg nå om hvordan hun fant sin åtte år gamle datter Monika død i leiligheten da hun kom hjem fra jobb 14. november 2011. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Monika-saken: - Hun var kald og død

Kristina Sviglinskaja forklarer i retten om da hun fant sin datter Monika (8) død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes fortsetter sin utspørring av Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, i Nordhordland tingrett.

Aktor: - Når kom du hjem og hva møtte deg der?

Sviglinskaja: - Jeg kom hjem klokka 15.30 eller noen minutter før. Da jeg kom fram til døra la jeg merke til at det var noe galt med den. Jeg så sprossene fra vinduet som var satt inn til veggen, og jeg så at vinduet var knust. Jeg ble helt nummen og kastet meg mot døra. Den var ikke låst. Jeg åpnet døra, så masse glass og det lå en klut i nærheten. Den neste døra var lukket. Jeg åpnet den og merket først lukta. Jeg forstod ikke hva det var med en gang.

- Var kald og død Hun forteller at hun løp inn i leiligheten og ropte på Monika, og at hun åpnet den neste døra.

Sviglinskaja: - Det var veldig mørkt i gangen. Så så jeg Monika.

Moren forteller at hun sjekket pulsen, men datteren var allerede død. Hun tar en liten gråtepause før hun fortsetter forklaringen. Hun sier at hun ikke klarte åpne knuten på beltet som var festet til dørhandtaket. Istedet skal hun ha revet beltet av og lagt Monika på gulvet.

Sviglinskaja: Jeg løp så ut og ropte om hjelp. Hun ringte til en venninne som skal ha sagt at hun måtte roe seg ned, og at det ikke kunne være sant det hun fortalte. Deretter ringte hun politiet for å fortelle at Monika var død.

Sviglinskaja: - Jeg gikk tilbake til leiligheten og fant en dyne som jeg la over Monika. Broren til huseieren kom. Han holdt seg for nesa og gikk ut igjen. Det var sterk lukt i leiligheten.

En venninne med datter skal ha ankommet stedet, og like etter kom politiet.

Sviglinskaja: Jeg klarte ikke lenger å gå selv. Jeg var svak og sank sammen på gulvet. Noen spurte hvor jeg hadde mine medisiner. Jeg forklarte at jeg hadde noen hjertedråper. Da jeg satt på gulvet, la jeg merke til at det var mye krydder på gulvet. En kvinnelig betjent kom inn og sa jeg måtte forlate leiligheten, men jeg ville ikke gå fra Monika.

Hun skal likevel ha blitt ført ut av leiligheten og kjørt til legevakta på Straume.

Sviglinskaja: - Jeg følte at hjertet var i ferd med å stoppe opp. Jeg sovnet og vet ikke hvor lenge jeg var på legevakta.

- Halvt sittende stilling Etterpå ble hun kjørt til politiet for å bli avhørt om det dramatiske hun hadde opplevd.

Aktor Benedicte Hordnes spør om hun kan beskrive hvordan Monika så ut da hun fant henne død.

Sviglinskaja: - Beina hennes var på gulvet. Hun var i halvt sittende stilling. Jeg forsøkte først å ta opp knuten på beltet som var festet til dørhandtaket, men det var ikke mulig. Jeg måtte slite beltet ned fra handtaket.

Aktor: - Husker du om du tok beltet av henne etterpå?

Sviglinskaja: - Det er mulig. Jeg husker ikke.

Aktor: - Du husker ikke om du fikk åpnet beltespennen?

Sviglinskaja: - Jeg vet ikke.

Aktor Hordnes spør om hun kan beskrive lukten hun kjente da hun kom inn i leiligheten. Hun svarer at hun tror lukten stammet fra avføring.

Aktor: - Det ble funnet en tegning, et headset og et bankkort. Lå det slik da du gikk til jobb om morgenen?

Sviglinskaja: - Ja, det gjorde det.

Aktor: - Kan du huske om noen av de som kom til leiligheten var borti Monika?

Sviglinskaja: - Jeg hadde hodet hennes i fanget mitt. Først strøk jeg henne over håret og kysset henne. Så fant jeg en dyne som jeg la over henne.

Aktor: - Var hun stiv på dette tidspunktet?

Sviglinskaja: - Hun var blå på den ene siden.

Aktor: - Kan du huske om du tok på hendene hennes?

Sviglinskaja: - Det husker jeg ikke.

Aktor: - Kan du huske om du strøk henne nedover høyre arm?

Sviglinskaja: - Ja.

Aktor: - Er det riktig at du ikke kom tilbake til leiligheten før i mars?

- Det måtte være han Sviglinskaja: - Ja. Jeg husker at jeg tok kontakt med advokaten min i januar eller februar om at jeg hadde behov for å komme inn i leiligheten igjen fordi jeg hadde alle klærne mine der, men det var ikke mulig i første omgang.

Aktor: - Hva var dine tanker om det som hadde skjedd da du møtte politiet første gangen?

Sviglinskaja: - Da jeg fant henne død, tenkte jeg med en gang at det måtte være han.

Aktor: - Hvem var han?

Sviglinskaja: - Donatas.

Aktor spør om hun husker du hva hun sa til politiet, og leser opp fra det første politiavhøret der hun oppgir navnet til tiltalte.

Sviglinskaja: - Jeg var sikker på at det var han som stod bak disse trusselmeldingene, og ettersom han ikke hadde fått penger, så hadde han kommet nå for å ta gullet mitt. Han ville ha fått ganske mye penger for gullsmykkene om han hadde solgt dem i Litauen. Jeg tenkte også at det var hevn fra ham fordi jeg hadde gjort det slutt.

Aktor: - Har du hele tida tenkt at det måtte være han?

Sviglinskaja: - Ja, det har jeg ment hele tida.

Dagen etter at Monka Sviglinskaja ble funnet død, fikk hun en sms-melding fra tiltalte der han skrev at han var veldig lei seg for at Monika var død og han elsket henne høyt. Han skrev også at han gjerne ville hjelpe til om det var ønsket.

Kristina Sviglinskaja fikk være tilstede på Gades institutt der Monika ble obdusert. Det ble avholdt en minnestund for Monika i Sund kommune.

Aktor: - Var tiltalte der?

Sviglinskaja: - Jeg så ikke noe til ham.

DRAPSTILTALT: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius forsvares av advokat Aasmund Sandland.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRAPSTILTALT: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius forsvares av advokat Aasmund Sandland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Aktor: - Var det mulig for ham å kontakte deg om han var der?

Sviglinskaja: - Jeg var i et eget rom inne i lokalet, men kunne se de som var tilstede utenfor. Ingen kunne se meg, og det var umulig for ham å kontakte meg.

Aktor: - Hva skjedde med klærne som du hadde på deg da du fant Monika død?

- Søvnproblemer Sviglinskaja. - De var skitne og jeg ville bli kvitt alt som minnet meg om denne opplevelsen. Klærne ble kastet av dem jeg bodde sammen med etter at Monika var død. Jeg tror klærne ble kastet rundt en uke etterpå.

Hun reiste til Litauen for å begrave Monika, og kom ikke tilbake til Norge før 10. eller 11. januar 2012. Hun forsøkte å begynne å jobbe igjen, men slet med søvnproblemer. Hun ble derfor 50 prosent sykmeldt og i perioder 100 prosent.

Sviglinskaja: - Jeg kunne se fra vinduet på jobben og over til der vi hadde bodd. Monika hadde vært mange steder, og jeg så henne for meg over alt.

Hun fikk en ny melding på Facebook i februar fra en person som kallte seg for «Labas Visogero». I meldingen som var sendt fra en datamaskin i Litauen, stod det at vedkommende visste hvem som hadde drept Monika.

Sviglinskaja: - Jeg reagerte med sjokk og det gjorde også hun jeg bodde sammen med da.

Aktor: - Det stod i denne meldingen at du måtte forstå at han mente alvor og at han han kunneksap til saken. Som bevis for det skrev han at det var stjålet parfyme av merket «Lady Million»?

Sviglinskaja: - Ja, da tenkte vi at det måtte være en person som hadde vært i leiligheten og måtte ha kunnskap om saken. På det tidspunktet var det ingen som visste at den var borttatt fra leiligheten.

Aktor: - Var det noe annet som var borte fra leiligheten?

Sviglinskaja: Ja, gullsmykker og telefonen til Monika.

- Dårlig behandlet I slutten av november 2011 ba Kristina Sviglinskaja om å få hjelp av politiet til å hente en pose med smykkene sine. Politiet kom tilbake med det hun hadde bedt om, men det var ingen gullsmykker igjen i posen, bare noen vanlige smykker.

Sviglinskaja: - Jeg sa til politibetjenten at det manglet gullsmykker i posen.

Aktor: - Hva tenkte du om meldingen du fikk i februar 2012?

Sviglinskaja: - Vi tenkte at dette måtte være personen som hadde drept Monika.

Aktor: - Hvem ga du beskjed om dette til?

Sviglinskaja: - Jeg fortalte om det til alle mine venner og jeg tror jeg sa det til advokaten min.

Aktor: - Var du i et avhør kort tid etter dette, i mars etter at du hadde vært i leiligheten igjen?

Sviglinskaja: - Ja, jeg tror det.

Aktor: - Hvordan opplevde du dette avhøret?

Sviglinskaja: - Politibetjenten som avhørte meg virket lite interessert. Hun spiste nøtter samtidig som jeg svarte på spørsmål. Det virket som om de mente at Monika hadde begått selvdrap, men det ble ikke sagt at etterforskningen ville bli henlagt. Jeg sa at det ikke var mulig for en åtte år gammel jente å begå selvdrap og først fingere et innbrudd ved å knuse vinduet i døra.

Sviglinskaja: - Jeg sa at de kunne drepe meg der og da for jeg ville uansett aldri tro på en forklaring om at Monika hadde tatt sitt eget liv. Jeg følte de ikke hørte på hva jeg sa, og mente at jeg ble veldig dårlig behandlet. Jeg tenkte at de hadde bestemt seg for at det måtte være et selvdrap.

Aktor: - Var politiet opptatt av opplysningene du ga om at parfymen var bort fra leiligheten?

Sviglinskaja: - De sa at de etterforsket det.
- Han ringte meg 12. juli 2012 skal hun ha fått en telefonoppringning ved 2100-tida om kvelden.

Sviglinskaja: - Jeg tror det var fra en fasttelefon. En stemme snakket engelsk og vedkommende sa at jeg ikke kjente ham, men at han visste hvem som hadde drept Monika. Jeg gjenkjente stemmen til Donatas og sa det til ham. Da la han på telefonrøret. Jeg bodde den gangen sammen med en arbeidskollega og noen andre. Jeg fortalte dem at han hadde ringt til meg. De ba meg om å ringe til advokaten min, og det gjorde jeg.

Neste dag skal hennes advokat Stig Nilsen ha tatt kontakt med politiet for å anmelde forholdet.

Sviglinskaja: - Da dro jeg til politiet. De ga meg en alarm i tilfelle jeg skulle bli overfallt.

Aktor: - Vet du hva politiet gjorde med dette?

Sviglinskaja: - Jeg hadde ikke mer å gjøre med politiet før etterforskningen ble gjenopptatt. Hele tida levde jeg likevel i et håp om at saken ville bli oppklart.

Aktor: - Hvordan reagerte du da du fikk vite at saken ble henlagt?

Sviglinskaja: - Jeg ble skuffet. Det som gjorde mest vondt var at de anså det som et selvdrap.

Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem i Sund kommune 14. november 2011. Han er også tiltalt for innbrudd og tyveri av en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en «Lady Million» parfyme fra Kristina Sviglinskaja.

I tillegg kommer tiltalepunkter om trusler og krenkende adferd ved at han skal ha sendt forskjellige eposter og andre meldinger til Monikas mor, blant annet for å presse ut penger fra henne.

Denne saken oppdateres.