Monika-saken ble sparket politidirektøren trengte

Tar selv regninga når ny gruppe for kriminalsaker opprettes.

VIL OPPKLARE FLERE SAKER:  Politidirektør Odd Reidar Humlegård har ambisjon om at den nye spesialgruppa vil føre til flere oppklarte kriminalsaker. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL OPPKLARE FLERE SAKER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård har ambisjon om at den nye spesialgruppa vil føre til flere oppklarte kriminalsaker. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er noe som jeg har tenkt på en stund og som lenge har ligget i lufta hos politiet. Monika-saken er det som var utløsende for at vi nå valgte å opprette en slik gruppe, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagbladet, etter dagens samlede orientering for pressen hos Politidirektoratet. 

- Nå går vi fra ord til alvor. Det er viktig at politiet får et miljø til å fordype seg i alvorlige saker, sier han. 

Permanent gruppe  Politidirektoratet oppretter en egen, permanent spesialgruppe som skal etterforske kriminalsaker. Politidistriktene vil da kunne sende saker de ikke kommer videre med til en sentral instans der den blir sett på med nye øyne. 

Politiet er blitt sterkt kritisert for at nettopp det ikke var tilfelle da Hordaland-politiet henla saken der åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2011 var blitt funnet død i en leilighet i Sund kommune i Hordaland. Da saken senere havnet på politiets bord, ble den besluttet å ikke gjenopptas av de samme etterforskerne som hadde henlagt den.

Nå skal det altså forandringer til. Humlegård har selv hatt ansvar for enkeltsaker under sin tid i Kripos. Etterforskerne har fra før tatt tak i gamle saker når de har hatt kapasitet til det: 

- Kripos har gjennom årene tatt seg av gamle saker, men dette er ikke det samme. Forskjellen er at vi nå oppretter en permanent gruppe. Denne vil kunne se på forskjellige typer kriminalsaker, som uoppklarte drap, mistenkelige dødsfall og grove sedelighetssaker, sier Humlegård. 

Todelt ambisjon  Gruppa vil se på både gamle henlagte saker og nyere, uoppklarte saker - straffesaker som er stoppet opp og der politiet føler de ikke kommer videre. Humegård sier at politiets ambisjon med den nye gruppa er todelt: 

* Å oppklare flere alvorlige saker. 

* Å se hva som kunne vært gjort annerledes i prosesser rundt etterforskning. 

Tar selv regninga  Mange andre europeiske land har lignende spesialgrupper. Det vil nå bli utarbeidet et mandat og en instruks for hvordan den norske gruppa vil jobbe. Deretter vil stillinger lyses ut. Både tekniske og taktiske etterforskere vil være blant de som fyller stillingene. Gruppa vil bli finansiert innenfor allerede tilgjengelige midler, og Humlegård kan foreløpig ikke si noe om hvor mange årsverk det er snakk om. 

- Som sagt har tanken vært der lenge, men Monika-saken er en alvorlig sak og det var en utløsende faktor. Opprettelsen av denne gruppa er imidlertid ikke en direkte konsekvens av Monika-saken - noe jeg også har sagt til politimesteren i Hordaland, sier Humegård. 

- Vil styrke tilliten  Det er Kripos som får i oppdrag å opprette gruppa, som Humlegård mener skal være operativ om ikke lang tid fra nå. 

- Hvordan vil gruppa bidra i å øke tilliten til politiet?

- Tilliten har vært stabil de siste årene, men noen få prosents nedgang i tiden etter 22. juli. Det er forståelig. Tillit er noe man opparbeider seg mil for mil, men som man taper på noen sekunder. Det er viktig at vi jobber med å styrke tilliten, og derfor oppretter vi nå denne enheten, sier Humlegård. 

- Du sier Monika-saken var utløsende. Ville gruppa blitt opprettet om det ikke var for Monika-saken?

- Ja, det ville har vært et spørsmål om tid. En slik gruppe har vært etterspurt. Det har vært et behov der, og det vil fortsette å være et behov, sier Humlegård.  

HENLAGT:  Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død på Sotra i 2011. Politiet mente den gang at hun hadde tatt sitteget liv. Nyere teknologi har medført at hennes mors tidligere samboer nå er pågrepet og siktet for drapet. Foto: PRIVAT / NTB scanpix
HENLAGT: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død på Sotra i 2011. Politiet mente den gang at hun hadde tatt sitteget liv. Nyere teknologi har medført at hennes mors tidligere samboer nå er pågrepet og siktet for drapet. Foto: PRIVAT / NTB scanpix Vis mer