Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monika-saken: Drapstiltalte smilte da han ankom rettslokalet

Donatas Lukosevicius (34) vil ventelig svare nei på alle spørsmål om skyld i drapet på Monika Sviglinskaja.

TILTALTE I RETTEN: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius kom smilende inn i Nordhordland tingrett hvor han må svare på den alvorlige tiltalebeslutningen om drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
TILTALTE I RETTEN: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius kom smilende inn i Nordhordland tingrett hvor han må svare på den alvorlige tiltalebeslutningen om drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Donatas Lukosevicius kom smilende inn i rettssalen sammen med sin advokat Aasmund Sandland. Rettens administrator, sorenskriver Håkon Rastum, leste opp den alvorlige tiltalebeslutningen. Deretter tok retten en pause for å få løst tekniske problemer.

Han er tiltalt for å ha tatt livet av åtte år gamle Monika Sviglinskaja 14. november 2011. Statsadvokat Benedicte Hordnes mener at han først har brutt seg inn i leiligheten hvor Monika bodde sammen med sin mor Kristina Sviglinskaja på Berge i Sund kommune.

I tiltalebeslutningen står det at han formentlig har brutt seg inn ved bruk av øks. Inne i leiligheten skal han ifølge påtalemyndigheten ha knyttet et belte rundt halsen til den lille jenta og strammet til før han hang henne opp i et dørhåndtak. Monika var hjemme fra skole denne dagen og skal ha forsøkt å ringe sin mor flere ganger før klokka åtte om morgenen.

Donatas Lukosevicius er også tiltalt for å ha stjålet en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en parfyme. I perioden juni til oktober i 2011 skal han ifølge tiltalebeslutningen ha sendt flere truende og sjikanerende eposter og meldinger til Kristina Sviglinskaja under navnet «Martynas Nesvarbu». I disse skal han ha forsøkt å presse henne til å utbetale 38 000 kroner.

- Ville selge informasjon Onsdag 8. februar 2012 skal han ha sendt en melding via Facebook fra en datamaskin i Siauliu i Litauen. Denne gangen skrev han til Kristina Sviglinskaja at han hadde kunnskap om hvem som hadde drept hennes datter, hva som ble stjålet i forbindelse med drapet og at han ville selge denne informasjonen til henne for 4000 litas.

Torsdag 12. juli 2012 skal han ha ringt til Kristina Sviglinskaja fra en telefonboks på Bryggen i Bergen. I samtalen som fulgte skal han ha uttalt at hun ikke visste hvem han var, men at han visste hvem som hadde drept Monika Sviglinskaja.

Påstand om lydopptak I tiltalebeslutningen står det også at han i perioden 11. til 19. september 2012 har sendt flere eposter til Kristina Sviglinskaja under falsk navn. Han skal da ha gitt uttrykk for at han hadde hørt et lydbåndopptak fra drapet på Sviglinskajas datter der en kunne høre datteren skrike, og at han kunne framskaffe opptaket mot et større pengebeløp fra henne.

Det er ingen overraskelse om Donatas Lukosevicius nekter straffskyld. I et intervju med Dagbladet Magasinet 16. april i år beskrev han Monika som ei fantastisk jente som var levende og glad.

- Hvordan kan jeg innrømme noe jeg aldri har gjort? Jeg ser fram til rettssaken, jeg har stor tro på at alle fakta rundt denne vanskelige saken vil komme fram der, sa han.

Påtalemyndigheten tar forbehold om å nedlegge påstand om forvaring for Donatas Lukosevicius.

Ser mot hverandre Kristina Sviglinskaja er ankommet rettsalen i Nordhordland tingrett. Hun skal vitne i saken, men vil også følge rettsforhandlingene sammen med sin bistandsadvokat Stig Nilsen. Han sier at hun er ved godt mot og at hun er optimistisk til gjennomføringen av saken. Retten har ordnet med et skjermbrett for å hindre at tiltalte er synlig under hennes vitneforklaring, men under rettsforhandlingene forøvrig kan de to tidligere samboerne se rett mot hverandre.

- Hun opplever at dette er tilstrekkelig skjerming for hennes del. Kristinas mor har også kommet til Bergen for å være sammen med henne under hele prosessen, sier advokat Stig Nilsen.

 

AKTORATET: Etterforskningslederne Sigurd Børve (f.v.) og Tor Kallmyr er på plass i retten sammen med aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
AKTORATET: Etterforskningslederne Sigurd Børve (f.v.) og Tor Kallmyr er på plass i retten sammen med aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!