Monika-saken er ikke unik, og illustrerer et større problem hos politiet

- En «cold case» politiet ikke har villet røre ved fordi de allerede har bestemt seg.

KRITISK:   Finn Abrahamsen mener Monika-saken burde vært overlevert til et annet politidistrikt som kunne se på den med nye øyne.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Finn Abrahamsen mener Monika-saken burde vært overlevert til et annet politidistrikt som kunne se på den med nye øyne. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Siden 22. juli spesielt har vi hatt mye negativitet rundt politiet og deres arbeid. Det er enkelte måter det norske politiet jobber på, som det er på høy tid å forandre, sier den profilerte privatetterforskeren Finn Abrahamsen til Dagbladet.

- Det er omdømmet til politiet dette handler om, understreker Abrahamsen, som også har være politioverbetjent ved Voldsavsnittet i Oslo.

Som Bergens Tidende skrev i dag, var det en drapssak i Bergen like før jul i fjor som indirekte førte til at politiet rettet fokuset på det litauiske miljøet. Det førte til at den henlagte etterforskningen rundt dødsfallet til litauiske Monika Sviglinskaja (8) på Sotra mer enn to år tidligere, ble gjenopptatt.

Nå er en 32 år gammel mann, eks-stefar av Monika, pågrepet og siktet for drap.

- En del av et større problem Men veien til pågripelsen har vært lang og krunglete. Politiet henla først saken som et mulig selvmord. Da den da henlagte saken i vinter på nytt havnet på politiets bord, ble den sendt tilbake til de samme etterforskerne som hadde henlagt den. Der ble det bestemt at det ikke var fremkommet informasjon som tilsa at saken skulle bli gjenåpnet.

Først i mai, fire måneder etter saken igjen dukket opp hos politiet, bestemte politiet at saken skulle gjenåpnes.

- Denne saken ville aldri blitt tatt opp hvis det ikke var for press fra moren til Monika, med hjelp fra Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen. Dersom saken nå, i kjølvann av pågripelsen som har vært gjort, blir oppklart er det på grunn av presset som har vært utført mot politiet, mener Abrahamsen.

Han reagerer spesielt sterkt på at saken havnet tilbake på det samme bordet der den tidligere var blitt henlagt. Derfra skal en sentral etterforsker som har fryktet at Monica var drept, blitt bedt om å holde seg unna. 

- Her har man et åsted og en rekke klare indikasjoner på at et drap har funnet sted. Likevel har krefter som mener at et drap har vært begått, blitt feid av banen, sier han.

Abrahamsen understreker at han kjenner saken gjennom mediene, men mener saken uansett illustrerer et større problem ved det norske politiet.

- Hvis man ser mot England, så fungerer det med ett svært annerledes. Der kommer det ikke på tale at det er de samme menneskene som har tatt i en sak, som tar i den dersom det blir snakk om å åpne den på nytt - ikke én person. Hele etterforskningsteamet skal byttes ut, etter få måneder dersom en sak ikke er løst, og saken skal ses på med blanke øyne, sier han.

- Politiet presset til gjenopptagelse I Monika-saken har det vært et ønske innad i politiet at saken skal ses på med nye øyne, men saken ble likevel vurdert til ikke å bli gjenopptatt av samme politiinspektør som henla saken. Dette er bare én av flere lignende saker her til lands, mener Abrahamsen.

-  Dette har vært en «cold case» der man ikke har villet røre i saken fordi politiledelsen allerede har bestemt seg. Dette kan for eksempel skyldes økonomi eller manglende kompetanse, sier han.

Abrahamsen mener saken, da den havnet på politiets bord i vinter, burde vært overført til et annet politidistrikt.

En etterforsker Bergens Tidende har vært i kontakt med, mener at det er gjort en rekke feilvurderinger i forbindelse med henleggelsen av saken. Politiet manglet vel og merke DNA-treff, og obduksjonen av jenta ga ingen klare indikasjoner på drap.

Men andre forhold tilsa likevel drap. Blant annet at det var knust et lite hull i glasset i inngangsdøra til leiligheta, og at jentas telefon aldri ble funnet. Smykker var også borte fra leiligheta, og to vitner som så en mann ved huset rundt dødstidspunktet ble ikke tillagt vekt i politiets konklusjon.


Tror politiet har gjort sitt beste Leif A. Lier, privatetterforsker og tidligere etterforskningsleder ved Oslo-politiet, mener man skal være forsiktig med å konkludere med at politiet har gjort en dårlig jobb.

- Dere i mediene er alltid tidlig ute med å konkludere, og det gjør dere uten at det får konsekvenser for dere, men jeg ønsker ikke å dra noen konklusjoner på bakgrunn av det jeg leser i aviser. Jeg har ikke sett dokumentene i saken, sier han til Dagbladet.

Lier mener at det er med stor sannsynlighet at politiet har gjort en god jobb i Monika-saken.

- Her har man altså hatt en ni måneder lang etterforskning der noen av landets beste etterforskere har vært involvert. Man har tidligere ikke funnet tilstrekkelige beviser for at det har vært begått et drap. Og uten beviser, kommer man heller ikke videre, sier han.

- Derimot har politiet fått bevis senere, og da er det naturlig at saken tas opp igjen, sier Lier.

IKKE DÅRLIG JOBB:  Leif A. Lier. her under lanseringen av boken "En reisende i drap", tror politiet har gjort så godt de kunne.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
IKKE DÅRLIG JOBB: Leif A. Lier. her under lanseringen av boken "En reisende i drap", tror politiet har gjort så godt de kunne. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Mannen som er pågrepet i Monika-saken nekter straffskyld, og har ikke vært i stand til å la seg avhøre. Åtteåringens mor anmeldte i sommer politiet i Hordaland til Spesialenheten for politisaker.

Politiet innrømmer feil Det har til nå ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med politiadvokat i Hordaland for en uttalelse om saken. Til Bergens Tidende (BT) sier visepolitimester Gunnar Fløystad at politiet har gjort feil, og at saken ikke burde vært henlagt.

- I hvilken grad tar dere selvkritikk?

- Det er noe vi må komme tilbake til, men prosessen vi har hatt internt er ikke slik som BT har fremstilt den.

- Hva mener du med det?

- At vi ikke skal ha gått grundig nok gjennom saken. Det er feil. Det er heller ikke riktig at jeg ba etterforskeren om å holde seg unna. Jeg ga skriftlig direktiv på at vi skulle gå grundig gjennom poengene hans, og det ble gjort. Det er ikke rett at vi avfeide det som ingenting, og det er viktig for oss å få frem, sier han til BT.


 DØD:  Monika Sviglinskaja ble trolig drept i 2011. Foto: Politiet / ABC Nyheter
DØD: Monika Sviglinskaja ble trolig drept i 2011. Foto: Politiet / ABC Nyheter Vis mer